Hoppa till huvudinnehåll

"Vi vill bistå vården med fler typer av utrustning"

Visirproduktionen sker flera kvällar i veckan – och både munskydd och engångsförkläden står på tur för frivilligkrafterna på X-Lab, som är LTH:s makerspace. "Vi behöver bli många fler som hjälper sjukvården i Sverige just nu", säger Charlotta Johnsson, vicerektor för samverkan och innovation på LTH.

Tiina Meri – Publicerad den 3 april 2020

Fler händer och mer material kommer att krävas. LTH:s vicerektor för samverkan, Charlotta Johnsson, berättar att studenter, forskare och LTH-medarbetare fortsätter att ta fram prototyper, koordinera med sjukvården och lösa olika problem. Foto: Tiina Meri

Vad gör ni på X-Lab just nu?

– Vi har produktionskvällar flera gånger i veckan för att tillverka ansiktsvisir till Skånes universitetssjukhus. Igår kväll gjorde vi 736 stycken på två timmar. 

Hur många är ni på plats? 

– Vi har satt ett tak på max 20 personer samtidigt i X-Labs lokaler. Vi vill naturligtvis inte sitta trångt på grund av smittrisken. Den som känner av minsta symtom får inte komma, och vi har särskilda regler som vi följer under produktionen, som att vi spritar av allt och själva arbetar med visir. 

Vad kommer ni att göra mer av nu när coronaviruset sprider sig allt mer? 

– Vi vill fortsätta visirproduktionen så länge sjukvården säger att behovet finns kvar. Det kan förändras när storproduktion till Sus kommer igång på annat håll, då kan vi istället producera till andra som har behov, som äldreboenden och liknade. Men vi har också börjat titta på vätskeresistenta munskydd som lever upp till de normala säkerhetskraven. Vi håller kontakt med Sus centralt, vi testar skydden på aerosollabbet på LTH och vi jobbar med både utformning och enkel produktionsprocess.

När kan munskydden levereras till vården? 

– Jag hoppas att vi är igång med tillverkning om en eller två veckor. Vi får börja med munskydden, för de riktiga andningsskydden är svårare att göra. Vi vill bistå vården med fler typer av utrustning. En annan sak som vi talar om just nu och försöker hitta några drivande produktionsledare till är skyddskläder, inte minst långärmade förkläden av engångsplast. 

Vem kan hjälpa er på X-Lab under krisens gång? 

– Frivilliga LTH:are, både studenter och anställda, men även alumner, kan anmäla sig via en länk på vår sajt. De som varit med några gånger kan sedan bli produktionsledare – vi behöver fler sådana fantastiska studenter och medarbetare som kan leda olika kvällspass. Vi behöver bli fler också ifall några av oss blir sjuka. Då vill vi inte att produktionen stannar av. 

Materialet, var kommer det ifrån? 

– Vi har fått OH-film, 3D-printade ramar, resårband, tejp och en hel del annat från flera företag och tar tacksamt emot mer. Men precis alla i samhället kan hjälpa med att samla in material som behövs. Just nu behöver vi OH-papper, och på vår webb står det hur man kan lämna eller skicka in. Vi behöver också större och mindre plastsäckar för att transportera visirer till sjukhuset. 

Blir ni inte utmattade? 

– Inte än. Jag vill verkligen säga att det är ett starkt lagarbete som görs. Studenter och forskare koordinerar med sjukvården, löser olika problem, tar fram prototyper, och svarar på frågor. X-Lab har fått en rivstart men allt har inte blivit som vi planerade. Aktiviteter som inte är coronarelaterade får vänta till hösten.

När ni är klara – kan andra få ta del av era ritningar och guider? 

– Vi delar självklart med oss till industrier och hemmafixare. För visirtillverkningen har vi redan lagt ut instruktionerna för hur bågarna kan 3D-printas. Och vi behöver verkligen bli många fler som hjälper sjukvården i Sverige just nu.