Hoppa till huvudinnehåll

Stor respons på debattartikel om ras i byggnader

– Publicerad den 15 november 2012

Foto: Mats Nygren

Tidigare i år närstuderade Sven Thelandersson, professor emeritus i konstruktionsteknik vid LTH, varför stommen till en trevåningsbyggnad i Ystad helt plötsligt kollapsade. Han blev upprörd och insåg efter tidigare studier att fallet i Ystad inte var en isolerad företeelse.


– Det finns flera andra exempel. Orsakerna är flera, men de viktigaste handlar om att samhällets kontroll haltar och att ingen i byggprocessen har grepp om helheten.

 

För att väcka opinion kontaktade han sina snart pensionerade ämneskollegor vid KTH, Chalmers och Luleå. Tillsammans skrev de en debattartikel som den 6 november publicerades på DN debatt.

Responsen lät inte vänta på sig.

 

– Nyheten plockades snabbt upp av TV, radio, TT och andra medier. Det är många i och utanför branschen som har gett oss vårt stöd.

 

Strax därefter kontaktade tidningen Byggindustrin bostadsminister Stefan Attefall  för en kommentar. Han avfärdade kritiken och menar att en ändring i Plan och Bygglagen 2011 åtgärdar problemet.

Men Sven Thelandersson håller inte med och nu har han och hans kollegor författat ett svar till ministern. Det publiceras nu på fredag, den 16/11, i Byggnadsindustrin.

Kristina Lindgärde

Läs artikeln i DN debatt