Hoppa till huvudinnehåll

Makerspace öppnat på LTH:s campus

Även om nyöppnade X-Lab finns på LTH är studenter från övriga delar av Lunds universitet också välkomna. För framtiden finns planer på att bygga ett ännu större utrymme där studenter och anställda kan mötas i nya konstellationer och exempelvis påbörja innovationsresor.

Tiina Meri – Publicerad den 12 oktober 2020

X-Lab från ovan. En stor lokal som delas in med hjälp av glasväggar som man även kan anteckna på.
Ett utrymme att skapa och utforska i, där exempelvis studenter från olika utbildningar kommer att mötas och lösa problem tillsammans. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

”Explore, create, innovate” – det är ledorden för ett nytt så kallat makerspace för Lunds universitets studenter, forskare och lärare i M-huset på LTH.

Det nya kreativa utrymmet kallas X-Lab och består i dagsläget av 100 ”industriella” kvadratmeter som inretts för att inspirera till möten, samarbeten och nya innovationsresor. 

– Roligt med X-Lab är att det på ett ganska handfast sätt går att pröva och skapa nytt. I olika rum finns möjligheter att exempelvis 3D-printa, laserskära, overlock-sy och arbeta i läder. Det går också mötas och tala om idéer, säger Charlotta Johnsson som är LTH:s vicerektor för samverkan och innovation och därtill t f verksamhetschef för X-Lab.

Interiörer som i sig ska inspirera

Claes Dorthé, instruktör vid Institutionen för designvetenskaper på LTH, fick uppdraget att utforma den fysiska miljön.

– I designprocessen arbetade vi för att lokalen ska vara inbjudande, lekfull, transparent och inspirerande. Vi ville skapa en miljö som stödjer kreativitet och spontana möten, säger han. 

I praktiken var X-Lab i gång i praktiken redan i våras, när akut brist på visst sjukhusmateriel rådde påg grund av covid-19 och LTH:s studenter och anställda samlades för att producera ansiktsvisir till Universitetssjukhuset. Men nu har verksamheten ett fast utrymme, och på sikt ska den kreativa ytan utökas cirka 1 200 kvadratmeter.

Andrej Zemtsovski är civilingenjörsstudent och aktiv inom X-Lab. Han ser fram emot ett utökat makerspace:

– Framtidsvisionen för min del är att vi får synergi mellan studentorganisationer, enskilda studenter, företag och inkubatorer, och att alla hjälps åt och att kompetensen att lösa problem och design blir väldigt bred. Då kan vi arbeta med många workshops och evenemang, och i denna fruktbara miljö föds kanske rentav Lunds nästa stora idé eller innovation.

Tillsammans och ”på tvären”

Även om X-Lab finns på LTH är studenter från övriga delar av Lunds universitet också välkomna, betonar Charlotta Johnsson:

– Tanken är att stödja tvärvetenskapliga arbetssätt. Som teknisk högskola ser LTH som sitt uppdrag att skapa och utforska, och genom olika samarbeten se till att vara till nytta för världen. När exempelvis studenter och exjobbare från skilda utbildningar möts här tror vi att de sporrar och utvecklar varandra. Alla blir inte entreprenörer, men många lär sig nya saker och kan veckla ut sina vingar lite mer. 

Med makerspace menas ...

Ett "makerspace", som idag knyts till allt fler lärosäten, kan beskrivas som en miljö där kunskap, verktyg och idéer delas. I detta "verkstadsliknande" sammanhang kan individer utveckla idéer, eller många skapa tillsammans. 

LTH:s vicerektor och rektor klipper bandet vid invigningen.

X-Lab är nu formellt invigt. På bilden: LTH:s vicerektor Charlotta Johnsson och rektor Viktor Öwall, som klippte bandet.