Hoppa till huvudinnehåll

Lund välkomnar studenter från hela världen på Arrival Day

– Publicerad den 21 augusti 2012

Tisdagen den 21 augusti är Arrival Day vid LTH och Lunds universitet. Då kommer cirka 2 000 studenter från hela världen till Lund för att studera under en termin eller flera år. Cirka 300 av dem är utbytesstudenter som kommer till LTH och 125 masterstudenter.

– En fortsatt hög andel internationella studenter väljer Lunds universitet för sin utbildning och det är vi mycket tacksamma för, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, och Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande i Lund.

På Arrival Day förväntas studenter från fler än 84 olika länder. Bland utbytesstudenterna kommer de största studentgrupperna från Tyskland, Frankrike, USA, Spanien och Holland. De största grupperna internationella studenter som är antagna till ett av Lunds universitets master- eller kandidatprogram kommer från Tyskland, Kina, Grekland, Storbritannien och USA.

Mottagningen på Arrival Day pågår mellan klockan 9:00 och 20:00. Under dagen arbetar ett 80-tal faddrar ideellt för att hjälpa de nya studenterna till rätta. På plats i AF-borgen finns också drygt 30 medarbetare från Lunds universitet. Studenterna möts av internationella faddrar vid Kastrup och vid järnvägsstationen i Lund och skjutsas därifrån till AF-borgen där de ”checkas in”, skriver bostadskontrakt, tar emot nycklar samt kan köpa biljetter till välkomstaktiviteter och folkbokföra sig hos Skatteverket. Därefter skjutsar faddrarna vidare de internationella studenterna till deras nya studentboenden runt om i Lund där de kan börja göra sig hemmastadda.

Nya internationella studenter ges på Arrival Days kväll möjlighet att återvända till AF-borgen för att fika och mingla med varandra. Ett år har gått sedan Sverige införde avgifter för studenter från länder utanför Europeiska unionen. Avgifterna har påtagligt sänkt antalet utomeuropeiska studenter, men vi är fortsatt det klart ledande svenska universitetet för utomeuropeiska studenter.

– Höstterminen 2011 tog vi emot drygt 200 betalande studenter och inför HT 2012 kan vi glädjande nog se en ökning med ca 15 procent för Lunds universitet, berättar Richard Stenelo som har lett rekryteringsarbe¬tet sedan starten. Inför höstterminen har ca 1 400 bostäder redan fördelats bland internationella studenter genom LU Bostäder/ LU Accommodation (tidigare IHO). Antalet bostäder är fler än tidigare men Lunds universitet har också fler antagna studenter. Efterfrågan på studentbostäder i början av terminen är därför fortsatt större än tillgången.

– Privatpersoner som har möjlighet att hyra ut ett rum, eller kanske en soffa, under en kortare period, är därför till stor hjälp för universitetets studenter, berättar Sara van Lunteren och Susanna Hansson, bostadsansvariga vid Lunds universitet respektive Lunds kommun. Du som har ett rum att hyra ut är välkommen att kontakta Bopoolen, www.bopoolen.nu