Hoppa till huvudinnehåll

LTH kan stödja Sony Mobiles mjukvarusatsning i Lund

– Publicerad den 24 augusti 2012

I samband med gårdagens besked om neddragningar vid Sony Mobile i Lund meddelade bolaget att man också bildar ett eget konsultbolag. LTH:s mjukvaruforskare tror att satsningen kan bli en möjlighet. 

– När Sony ska integrera mjukvara för mobila applikationer i alla sina produkter har Lund chansen att bidra med nyckelkompetens inom det område som är mest avgörande för differentieringen gentemot konkurrenterna, säger Björn Regnell, professor i programvarusystem och forskningsdekan vid LTH och tillägger:

– Lund har faktiskt den starkaste mjukvarukompetensen i Sverige. Kanske kan Sonys satsning hjälpa till att stärka profilen ytterligare, genom att skapa och locka till sig nya företag och arbetstillfällen och vända krisen till något positivt.

Han och hans kollegor inom området bistår nu LTH:s rektor Anders Axelsson och Lunds universitets rektor Per Eriksson med hur LTH kan stödja behovet med spetskompetens.

En åtgärd kan eventuellt vara att snabbt ta fram uppdragsutbildningar om exempelvis mjukvaruutveckling för olika produkter och tjänster.

 – Vårt mjukvaruinstitut Sigrun kan också stödja nya företagsetableringar med kompetens om innovationsprocesser och mjukvaruutveckling. Vi kan också anta industridoktorander som kombinerar industriell erfarenhet med forskning, säger Per Runeson, professor i programvarusystem. Han är också forskningsledare för det industriella excellenscentret EASE och, enligt rankingar, även en av världens bästa forskare i programvaruteknik.

Han betonar att mjukvara handlar om långt mer än mobiltelefoni.

– Mjukvaran finns nästan överallt och är kärnan i medicinsk teknik, automation och fordon.

Även Mobile Heights, LTHs samarbetsorganisation inom mobil kommunikation är en viktigt nätverkspartner. Häri ingår LTH, Blekinge Tekniska Högskola, Malmö högskola, region Skåne samt ett antal IT-företag.

Kristina Lindgärde

Läs även:  Gemensam satsning för att möta varsel i Lund