Hoppa till huvudinnehåll

Klimatinriktad partikelexpert prisas

– Publicerad den 16 november 2012

Birgitta Svenningsson vid Lunds Tekniska Högskola är årets nordiska aerosologist

Birgitta Svenningsson vid Lunds Tekniska Högskola får utmärkelsen årets nordiska aerosologist. Det får hon tack vare in sina insatser för aerosolforskningen med fokus på klimat och miljö, och även för sina bidrag för det nordiska samarbetet inom aerosologi.

Aerosoler är minimala partiklar som cirkulerar i atmosfären. De kan komma från naturliga processer som havsskum eller från mänsklig verksamhet till exempel sot vid förbränning.

Birgitta Svenningsson är forskare på kärnfysik vid fysiska institutionen på LTH och ingår i gruppen för ergonomi och aerosolvetenskaper vid Institutionen för designvetenskaper. Hon forskar bland annat på klimateffekter och hur moln bildas.

Moln är viktiga för jordens klimat. Fler partiklar i luften hjälper till att kyla av planeten, men riskerar samtidigt att ge hälsoproblem.

– Omkring 5000 personer i Sverige dör varje år på grund av dålig utomhusluft. Tack vare Birgittas forskning om aerosoler och klimateffekter kommer vi att får bättre insikter om framtidens klimat, säger Erik Swietlicki på fysiska institutionen vid LTH.

Priset delas ut i Helsingör av Nordiska sällskapet för aerosolforskning, och har sedan 1984 delats ut till framstående nordiska aerosolforskare.

Anders Frick