Hoppa till huvudinnehåll

Första dagen för 1 200 nollor

– Publicerad den 27 augusti 2012

Nollegeneral Felicia visade sig med sin sidekick.

Vem känner inte osäkerheten flåsa en i nacken den första dagen på en ny utbildning?

Vad är det jag gör? Vad ska jag lägga mina närmaste fem år på?

Vart kommer det att leda?

Och finns här några justa kompisar?

 

I måndags kom runt 1.200 nybörjare, ”nollor”, till LTH och fick sin första introduktion på uppropet.

Nytt för i år var bland annat att de redan utanför kårhuset mötte studenter med ”fråga mig” på sina svarta tröjor. Dessa representanter för LTH bjöd studenterna på godis och ett välkomnande ord eller två och svarade mest på enkla frågor som var aulan ligger eller var man ordnar studentleg.

Men de kände sig ändå ha en funktion då många nya studenter är ordentligt skakis när de kommer och det kan behövas en vänlig person som tar emot en.

 

Nollorna samlades i aulan där rektor Anders Axelsson hälsade välkommen till en 51-årig skola, som just nu upplever ett extremt högt söktryck, vilket närmast garanterar att ni klarar av studierna. Och när det redan idag är brist på ingenjörer och denna brist snart är ännu större så måste ni ha gjort ett bra val.

 

– Välkomna till en internationell studentstad på väg att bli ännu mer internationell.

 

– Ni står på tröskeln till ett nytt kapitel i era liv, påminde kårordförande Rasmus Kjellén.

LTH-kören sjöng några finstämda sånger och nollegeneral Felicia med ”sidekick” Lisa presenterade sig.

Prorektor Annika Mårtensson uppmanade alla att hitta sin egen balans på studier och andra aktiviteter, alla måste göra något annat än studera men hur mycket är individuellt. Ha framför all kul! Oavsett vad ni läser kommer ni att gå härifrån som goda problemlösare.

Sedan kallades studenterna iväg till sin nya programledning som presenterade sig ute i olika hus.

Vi följde med den andra årskullen till medicinsk teknik vilka samlades i E-huset, där programmets upphovsman Leif Sörnmo presenterade sitt program och dagens fortsatta aktiviteter.

Dessa låg mest på det teambyggande planet med bl a en hajk med övernattning i sovsäckar. Sara Gunnarsson, ordförande i E-sektionen presenterade sig också och så kom hennes phösare och hämtade nollorna några i taget för påtagande av overall och start av rundvandring och nya lekar.

Text och foto: Mats Nygren