Studentkonferens om nanoteknik blev digital – och slog besöksrekord

En årlig internationell konferens om nanoteknik av och för studenter äger denna vecka rum på LTH. I normalfallet är programmet fullspäckat av föreläsningar, workshops, mingel och utflykter. På grund av coronapandemin blev den i år helt digital.

– Publicerad den 12 augusti 2020

Värdarna Linnea Lindh och Erika Andersson möter världen från E-huset. Bild: Melinda Rydberg.

 

– I det stora hela är nanoteknik fortfarande ett ganska litet ämne och många jobbar i
akademin. Med den här konferensen hoppas vi att kunna inspirera till fler karriärvägar, säger Linnéa Jönsson, student i teknisk nanovetenskap vid LTH och arrangör av Inacon, International Nanoscience Student Conference, som konferensen heter.

 

Nätverkandet på konferenser brukar framhållas som viktigt. Just den biten blev det svårare med i år.

 

Men en Nobelpristagare blev det, bland annat. Under tisdagen talade Ben Feringa, som fick Nobelpriset i kemi år 2016, från en Zoomlänk i Nederländerna och chattade sedan en halvtimme med deltagarna.

 
Dagen avslutades med en diskussion mellan Ben Feringa och den jordansk-amerikansk kemisten Omar Yaghi om framtids nanomaterial. Postersession, workshops med start ups och Venture Labs samt presentationer stod också på schemat.

 

Intresset för att vara med på konferensen har varit stort: 1100 studenter från 70 länder har anmält sig. I normalfallet brukar runt 150 studenter åka till konferensen.

 

Runt 800 personer har tittat på livestreamen i realtid under längre än 1 minut, och cirka 100 personer har tittat på streamen i efterhand, när det passar det egna tidzonen, bedömer Linnéa Jönsson.

 

Konferensen går att följa kostnadsfritt via FB, både i realtid och efteråt. Först måste man dock skapa ett konto på www.inascon.org .