Färgsprakande experimentlusta i LTH:s julkalender

På söndag är det dags att öppna första luckan i LTH:s julkalender. I 24 kortfilmer får lucköppnarna se allt från sprakande eld till experiment som man själv kan prova på där hemma eller i klassrummet.

Jonas Andersson – Publicerad den 26 november 2019

LTH-studenterna Nils Goksör, Hanna Bayerlein och Peter Hallstadius har gjorts årets julkalender från LTH.

Julkalendern har lockat mängder med tittare ända sedan starten 2007. Liksom tidigare är den producerad av LTH-studenter, den här gången Hanna Bayerlein, Peter Hallstadius och Nils Goksör.

– Jag minns att jag själv tittade på kalendern när jag gick i mellanstadiet och redan då gillade jag att göra experiment, berättar Peter Hallstadius, som till vardags läser till civilingenjör i teknisk fysik men som också ägnar en del av sin fritid åt olika experiment.

Julkalendern är inspelade under tre intensiva sommarveckor och skaparna utlovar en blandning av visuellt häftiga experiment som kräver förkunskaper och enklare tips på saker som både barn och vuxna själva kan prova på att göra hemma.

– Vi har försökt få med något från alla områden inom LTH, så det är fysik, kemi, teknik men också matte och data, berättar Hanna Bayerlein.

Målgruppen är alla som tycker om att se olika experiment, men liksom tidigare är nivån anpassad för att fungera för grundskoleelever. I många klasser väljer man att titta på kalendern under skoltid.

– Det finns en hel del ämnen som kan intressera lite äldre också, saker som man kanske inte tänker på eller har glömt bort, som till exempel varför himlen är blå, säger Hanna Bayerlein.

Du hittar kalendern här: http://www.lth.se/julkalender

Kalendern publiceras även på LTH:s Youtubekanal