Nyheter

24 februari 2020

LTH-professorn Christer Malmström, arkitektur och byggd miljö, är nominerad till Kasper Salin-priset 2019. Priset är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris och delas ut på Arkitekturgalan den 10 mars.

desc
24 februari 2020

17 februari 2020

Dagens energisystem klarar inte framtidens extremväder, enligt en ny artikel i Nature Energy där en internationell forskargrupp räknat på 13 framtida klimatscenarier i 30 svenska städer. En ökande andel förnybart ökar sårbarheten ytterligare. Men vi slipper bli strömlösa om vi planerar redan nu.

17 februari 2020

Sandra Nilsson, universitetsadjunkt vid Institutionen för datavetenskap, har bingo i pedagogik. Efter att tidigare ha tilldelats priser från flera av LTH:s sektioner och Teknologkåren för sina lärarinsatser tilldelas hon nu även Lunds universitets studentkårers (LUS) pedagogiska pris för sitt arbete för inkluderande och engagerande programmeringsundervisning.

11 februari 2020

LTH-forskarna Johan Mauritsson, Emma R Simpson, Samuel Bengtsson och Neven Ibrakovic ingår i det internationella forskarlag som nu publiceras i Nature med en artikel som handlar om ett nytt sätt att skapa superkorta ljuspulser. Här skriver Johan Mauritsson om de rön som väntas förändra designen av nya frielektronlasrar och ge bättre inblick i mikrokosmos.

31 januari 2020

Att ta tillvara på vatten kommer att bli allt viktigare i framtiden, inte minst för ett välfungerande jordbruk. Vattenforskningsprojektet Wateragri, som koordineras från LTH, får drygt 73 miljoner från EU:s Horizon 2020 i syfte att förbättra jordbruksvattenhanteringen under de kommande fyra åren.

31 januari 2020

Medarbetardriven innovation kan skapa mycket mervärde för företag. Men för att lyckas krävs aktiva chefer som ger tydlig återkoppling och som uppmuntrar och ger utrymme för kreativt arbete. På detta sätt kan man ta tillvara på och utnyttja mångfalden i en organisation, visar Izabelle Bäckström, forskare i industriell ekonomi vid LTH, i en ny avhandling.

27 januari 2020

Sverige satsar miljarder på krisberedskap. Syftet är att stå bättre rustade i händelse av kris eller katastrof. Men att ta reda på om satsningarna har effekt och ökar förmågan är svårt med dagens bedömningsmetoder, enligt en ny avhandling som istället föreslår ett nytt sätt att bedöma förmåga.

23 januari 2020

En ny förbättrad metod för att upptäcka nya antikroppar för behandling av exempelvis cancer har tagits fram vid LTH i samarbete med BioInvent International AB. Tekniken skapar stora möjligheter att hitta många fler antikroppar än tidigare, visar Anne Ljungars i en ny avhandling. Redan nu har metoden resulterat i en ny antikropp för behandling av leukemi som nu befinner sig i klinisk prövning på människor. Opponent vid disputationen är ingen mindre än Nobelpristagaren i kemi 2018, Sir Gregory Winter.

desc
23 januari 2020

Professor Öivind Andersson slog ett slag för elhybrider i SVT:s Rapport