lu.se

Programvaruportalen LUCAS

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Fildelnings-uppstickare en av årets öppen-källkodpristagare

2017-12-13

Prisade öppen källkod-programmerare: Marcus Retting, Simon Persson, Karl-Oskar Rikås, Marcus Klang och Jakob Borg.

Det relativt nyinstiftade priset Lufoss som uppmärksammar lovande initiativ inom det växande fältet öppen källkod-programmering delades ut idag. ”Ni jobbar alla med planetens framtida infrastruktur” påminde initiativtagaren och professorn i datavetenskap Björn Regnell pristagarna och hundratalet studenter i föreläsningssalen.

Studentpriset gick till Marcus Rettig, Simon Persson och Karl-Oskar Rikås, som skapat en helt ny visualisering i VR för alla dem som söker jobb hos Arbetsförmedlingen.

Doktorandpriset gick till Marcus Klang som utvecklar AI-tekniker för språkanalys och som bygger på stordata med flera länders Wikipedia som grund. Han är i färd med att lyckas utveckla en metod där datorn själv  kan lista ut vilken person det handlar om i texten, genom att den först kan identifiera att det alls förekommer ett namn (”named entity”) i texten och därpå lyckas koppla det aktuella namnet till den person/organisation/plats det faktiskt handlar om. 

Hederspriset (nytt för i år) gick till LTH-alumnen och grundaren till Syncthing, Jakob Borg, en fildelningstjänst likt Dropbox och office 365. Finessen med Syncthing är att informationen inte lagras i ”molnet” utan istället på deltagarnas egna hårddiskar med den fördelen att ingen utomstående kan tjuvkika i materialet. Helt spioneri-säkert, alltså!

Prismotiveringar: lth.se/lufoss/awd2017

Se även: www.lth.se/nyheter-och-press/kalendarium/