lu.se

AktuelLTH

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

AktuelLTH vecka 7 - 2016


Nyhetsbrevet för oss på Lunds Tekniska HögskolaTipsa dina kollegor via AktuelLTH

AktuelLTH är det interna nyhetsbrevet vid Lunds Tekniska Högskola. Har du något som du vill tipsa dina kollegor om, skicka då e-post till AktuelLTH@kansli.lth.seAktuelLTH är tvåspråkig, så skicka helst material både på svenska och engelska. Nästa nummer kommer ut den 10 mars.

AktuelLTH in English


En vecka kvar för fototävlingen!

Under februari månad pågår en fototävling på Instagram. Ta en bild med din mobil på LTH:s campusområden, dela den på Instagram och tagga bilden med #LTHnow. På så vis får du chansen att vinna fina priser. Tävlingen är öppen för alla - inklusive anställda på LTH. Läs mer på lth.se/bildtavling

Tips! Lättaste sättet att se alla bidrag är med hjälp av appen LTH now. Sök på ”LTH Now” i Apples Appstore eller Google Play. Du kan också ta del av LTH now via webben; www.lth.se/now


Vem blir svensk mästare i innovation?

Inget annat innovationspris i Sverige kan mäta sig med SKAPA-priset beträffande bredd och engagemang. Vinnare utses dels regionalt och dels nationellt och tävlingen lockar ett stort antal deltagare varje år.

För två år sedan prisades LTH-alumnen Mehrdad Mahdjoubi för sin rymddusch - läs mer här.

Syftet med SKAPA-priset är att ge stöd åt innovatörer så att deras uppfinningar och idéer kan nå marknaden samt att visa innovationers betydelse för samhällsekonomin. Totalt omfattar prissumman över en miljon kronor. 

Ansökningar ska göras senast den 10 april 2016 på stiftelsens hemsida, www.stiftelsenskapa.se


LUCRIS - nytt system för forskningsinformation

Snart lanseras LU:s nya forskningsinformationssystem LUCRIS.

LUCRIS kommer att ersätta LUP (Lund University Publications) som registreringsgränssnitt för publikationer, och kommer även att innehålla annan forskningsinformation, som information om forskare, grupper, projekt och forskningsrelaterade aktiviteter inom t ex samverkan.

I mars stänger LUP ner för inmatning av nya publikationer. På LU:s medarbetarwebb hittar du viktiga datum inför lansering och mer information om själva systemet.


Så når du ut i sociala medier

Under våren erbjuds en tretimmarsutbildning för forskare som vill vässa sin närvaro i sociala medier eller som vill börja använda sociala medier för att få spridning på sin forskning. Kursen ger handfasta och konkreta tips på hur du jobbar med blogg, Twitter, LinkedIn och Facebook.

Utbildningen går in på:

  • Så fungerar kanalerna
  • Så gör du praktiskt
  • Så hanterar du dina följare

Kursen à tre timmar ges vid tre tillfällen i vår:

  • Onsdagen den 16 mars, kl 9-12
  • Onsdagen den 27 april, kl 13-16
  • Torsdagen den 12 maj (på engelska), kl 9-12

Läs fler detaljer på Medarbetarwebben


Finns du på Twitter?

Ett enkelt sätt att nå ut med information till kollegor, studenter och allmänhet är via sociala medier. I och med lanseringen av samlingsappen LTH Now blir det dessutom allt lättare att få koll på sådant som händer på LTH:s campusområde i Lund.

Använder du själv sociala medier? Om du finns på Twitter så får du gärna höra av dig till anders.frick@kansli.lth.se så sätter vi upp dig på listan över twittrare med LTH-anknytning.


Tipsa LTH-nytt!

Vad händer hos er - har ni något spännande på gång? Ta då chansen att berätta om det i LTH-nytt, tidningen som trycks i ca 20.000 exemplar och skickas ut till politiker, forskningsfinansiärer, LTH:s alumner, studenter, medarbetare och många andra. Kontakta redaktör anders.frick@kansli.lth.se med ditt tips!

Klicka här för att läsa tidigare artiklar från LTH-nytt


Idag är sista dagen för frimärksbeställning

Den 10 november 2016 ger PostNord ut ett så kallat miniark med två frimärken med anledning av Lunds universitets kommande 350-årsjubileum. Motiven har tydlig universitetsanknytning och är hemliga tills vidare. Frimärkena trycks i begränsad upplaga, så för att försäkra sig om att få tag i dem kan man förhandsbeställa dem redan nu för leverans i november 2016. Förutom själva frimärksarket kan man köpa förstadagsbrev och motivblad – trevliga minnesgåvor. För förhandsbeställning av miniark, förstadagsbrev och motivblad kontakta Magdalena Stadler på Jubileumskansliet, magdalena.stadler@kommunikation.lu.se, senast IDAG den 18 februari 2016.

Universitetets 350-årsjubileum firas mellan den 19 december 2016 och den 28 januari 2018. Dessa datum är valda utifrån universitetets grundande respektive invigning.

Särskilt noterbara händelser under jubileumsåret är:
19 december: Invigning
15 september: Jubileumsfest i Lundagård

Följ gärna vad som händer på lu.se/350


Så hittar du stipendium

Många hör av sig till AktuelLTH och vill tipsa om sina stipendier. Istället för att informera om varje enskilt stipendium vill AktuelLTH istället tipsa om LU:s samlingssidor om stipendium samt stipendiesöktjänsten Research Professional, som man har fri tillgång till. Se även till att prenumerera på nyhetsbrevet Research Funding News, som ges ut av Forskningsservice på LU. Missa heller inte sidan om studentsstipendier på lth.se.

Tips! Den 5 april hålls en ERC AdG workshop för den intresserade. Mer info på forskningsservice.se


Tips om sommarskolor

Är du doktorand? Ta då chansen och sök till LERU:s sommarskola som i år har temat "Data Stewardship for Scientific Discovery and Innovation". Sista ansökningsdag är den 18 mars. Klicka här för alla detaljer

Är du student? Sök då till sommarskolan i Climate Change and Entrepreneurship. Sista ansökningsdag är den 1 mars. Klicka här för att läsa mer.

Apropå sommarskolor - läs gärna om den framgångsrika sommarskolan i acceleratorteknik som LTH arrangerade i somras.


Workshop om Gender-Equal Teaching

Den 6 april arrangerar föreningen WINGS, Women IN Great Sciences, en workshop om gender-equal teaching practices, som leds av Alice Marshall från Equality Inc.

Workshoppen är öppen för alla fakultetsmedlemmar med läraransvar.

Läs mer, och anmäl dig, här!

Läs mer om WINGS i LTH-nytt från 2014


Inbjudan till policykonferens

Den årliga EU-SPRI-konferensen anordnas av CIRCLE den 7-10 juni 2016. EU-SPRI är den europeiska samarbetsorganisationen för forskning om innovationspolitik och forskning om forskningspolitik. Konferensen är inriktad mot forskare som är intresserade och aktiva inom området innovation- och forskningspolicys.

Läs mer här


Kodcentrum öppnar i Skåne

Vill du introducera barn till programmering och digitalt skapande? Bli då volontär hos Kodcentrum i Malmö!

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga utan förkunskaper till programmering och digitalt skapande. Verksamheten vänder sig till barn mellan 9-13 år. Som volontär blir du en viktig förebild och får möjlighet att inspirera och dela med dig av dina kunskaper.

Nu söker föreningen volontärer i Malmö: Måndagar 17.00-18.00 på Malmö Stadsbibliotek, terminsstart 29 februari 2016. Läs mer och anmäl ditt intresse på kodcentrum.se/stod-oss/bli-volontar


Kontakta AktuelLTH

AktuelLTH ges normalt sett ut varannan torsdag av LTH:s avdelning för kommunikation och samverkan. Nästa utskick av nyhetsbrevet planeras dock till att bli den 10 mars Kontakta oss gärna via e-post till AktuelLTH@kansli.lth.se

Får du detta nyhetsbrev trots att du inte borde få det? Kontakta då din lokala LUCAT-ansvarige.