lu.se

AktuelLTH

Lunds Tekniska Högskola

AktuelLTH vecka 5 - 2016


Nyhetsbrevet för oss på Lunds Tekniska HögskolaVad vill du läsa om i AktuelLTH?

Under 2016 kommer AktuelLTH - det interna nyhetsbrevet vid Lunds Tekniska Högskola - att skickas ut varannan torsdag. Har du något som du vill tipsa dina kollegor om, skicka då e-post till AktuelLTH@kansli.lth.se senast på tisdagen i samma vecka. AktuelLTH är tvåspråkig, så skicka helst material både på svenska och engelska.

Vem får detta nyhetsbrev? Svar: Alla som finns med i LUCAT och har en koppling till LTH. Om du får detta nyhetsbrev trots att du inte borde - kontakta då din lokala LUCAT-ansvarige för uppdatering av registret.


Jesperspexet 2015 - retrospex speciellt för LTH:s medarbetare

Den 11 februari kl 19 kastar den flygande Holländaren loss i AF-borgen. Då är LTH:s medarbetare välkomna till en specialuppsättning av årets Jesperspex. Den flygande Holländaren är Jesperspexets allra första spex som sattes upp för första gången för 50 år sedan, vilket innebär att mycket ljus är på Jesperspexet i februari.

Biljetter erhålls genom att skicka e-post till info@lth.se med information om namn, institution samt önskat antal biljetter. Inga biljetter skickas ut - vi för lista över anmälda. Passa även på att beställa affisch i A3-format att trycka ut och sätta upp - maila info@lth.se

"Året är 1726 och vi befinner oss i Kapstaden i Sydafrika. Tulpanerna blommar och väderkvarnarna maler mjöl i det lilla holländska samhället. För att fira stadens lycka och välgång framför borgmästarinnan ett hyllningstal till stadens invånare. Mitt i talet rusar stadens rederibefäl in, en prick har skådats vid horisonten. Det börjar tisslas och tasslas om det kan vara "Den flygande Holländaren", ett mytomspunnet spökskepp vars tidigare dåd spritt skräck och oro vart skeppet än synts till. Det lugna lilla samhället vänds upp och ner, och hela staden blir inblandade i spökskeppets ankomst…"


Extramaterial från luciatåget

En rektor, en föreståndare för MAX IV, en toppforskare inom kemi och en toppforskare inom fysik. Det var beståndsdelarna i luciatåget på LTH strax före jul.

Här kan du läsa respektive se en sammanfattning av vad som hände.

Dessutom finns det en film och - hittills ännu opublicerade - bilder från firandet. Kanske fastnade du själv eller dina kollegor när kameran svepte förbi?

Klicka här för bilder

Klicka här för en - något annorlunda - film


Fototävling på Instagram

Låt mobilkameran gå varm på LTH:s campusområden. Knäpp en bild, dela den på Instagram och tagga bilden med #LTHnow. På så vis får du chansen att vinna väskor, T-shirts, muggar och mycket annat. De tio bidrag med flest likes belönas dessutom med varsin biobiljett.

Tävlingen pågår mellan den 1 och 29 februari 2016. Det finns ingen begränsning för hur många tävlingsbidrag som varje person kan delta med.

Tips! Lättaste sättet att se alla bidrag är med hjälp av appen LTH now. Sök på ”LTH Now” i Apples Appstore eller Google Play. Du kan också ta del av LTH now via webben; www.lth.se/now


ERC-anslag till Christelle Prinz

Christelle Prinz, forskare vid fasta tillståndets fysik vid LTH, har beviljats ERC Consolidator Grants i 2015 års utlysning. ERC-anslagen söks i internationell konkurrens med vetenskaplig excellens som enda urvalskriterium.

Grattis Christelle!

Läs mer här


Kemimedalj till Ulf Ellervik

Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi på LTH, får årets Gunnar Starck‐medalj som delas ut av Svenska kemistsamfundet.

Grattis Ulf!

Läs mer här


Rektor informerar

"En av de största utmaningarna för forskningen vid LTH är adekvat infrastruktur, både ”apparater” och husen. Hyreskostnader är en betungande post och jag tycker att en förändring av Akademiska hus uppdrag vore på sin plats för att långsiktigt stärka och utveckla infrastrukturen vid Sveriges universitet och högskolor. Har man råd att ge 6,5 miljarder i extrautdelning till staten borde det finnas utrymme. Hyressättningen av nya specialanpassade lokaler hotar att utarma de forskargrupper som använder dem. Renovering av föreläsningssalar med efterföljande hyreshöjningar tär på en ansträngd utbildningsbudget och drabbar våra studenter. Det är dags för en förändring!"

LTH:s rektor Viktor Öwall ryter till i senaste numret av LTH-nytt. Läs hela texten och håll dig uppdaterad framöver genom att då och då kolla in rektorsbloggen.


Medverka på Bok- och Biblioteksmässan

Bok- och Biblioteksmässan arrangeras i Göteborg den 22-25 september 2016 och för femte året i rad ska Lunds universitet medverka med egen monter och ett välfyllt program. Planeringen av monterprogrammet har nu börjat och arbetsgruppen bjuder in forskare som är intresserade av att prata om sin senaste forskning. Till sitt förfogande har forskaren ca 15–20 minuter och framträdandet är utformat som ett samtal med moderator och bygger i de flesta fallen på en aktuell bok som forskaren givit ut de tre senaste åren. 

Vi välkomnar era förslag på forskare som ni tycker skulle passa i LU:s monter på Bokmässan! Senast den 18/2 behöver vi förslag på forskare, ämne och boktitel samt kontaktuppgifter. Skicka era förslag till gisela.lindberg@kansliht.lu.se


Uppgradering av Typo3

Nu är LTH:s webbtekniska system Typo3 uppgraderat till senaste versionen. Förhoppningsvis ska allting fungera minst lika bra som förut, men om du har stött på problem och behöver hjälp så kan du kontakta LTH:s webbtekniska support med dina ärenden. E-posta tomas.havner@kansli.lth.se eller ring 046-2227019.


Samarbete med Tetra Pak

LU har nyligen inlett ett samarbete med Tetra Pak inom ramen för Industry meets Academy. Ett antal forskare från LTH inleder genom att hålla föreläsningar, Science and Innovation Talks, för anställda på Tetra Pak. Tetra Pak vill erbjuda sina anställda att hålla sig uppdaterade med den senaste forskningen.

Läs mer här


Stipendium för besök i Sydafrika

Intresserad av Sydafrika? Nu kan du få stipendium för ett utbyte där, inom ramen för INSPIRE - INternational Science Promoting Innovation and entREpreneurship. Stipendium kan ges på alla nivåer - inklusive universitetsanställd teknisk/administrativ personal. Senaste dag för ansökan är den 5 feb 2016, så skynda på! Totalt 125 stipendium finns tillgängliga.

Läs mer på http://www.inspiresouthafrica.eu/


Mentlife open seminar

Vad arbetar man med inom life science? Mentlife bjuder in alla intresserade till ett seminarium den 9 feb kl 17-19.

På programmet står bland annat:

  • Medical Scientific Liaison, Scientific Advisor, Medical Writer, Pharmacovigilance-Officer, Regulatory-Officer, Project Leader, Product Manager… What do they do?
  • How do you prepare a career in Life science?
  • What´s the future work life in the industry (Sweden and Denmark)?

Talare är Niclas Lindqvist, molekylärbiolog med över 20 år i branschen. Klicka här för att anmäla dig.


Kontakta AktuelLTH

AktuelLTH ges ut varje torsdag av LTH:s avdelning för kommunikation och samverkan. Kontakta oss gärna via e-post till AktuelLTH@kansli.lth.se

Får du detta nyhetsbrev trots att du inte borde få det? Kontakta då din lokala LUCAT-ansvarige.