lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Rektor kräver renat i sjön Sjön

2015-12-27

REKTORS SPALT I LTH-NYTT: Tidigare i höstas invigdes de nya bryggorna vid sjön Sjön och jag måste säga att det har blivit oerhört fint. Tillsammans med Helsingkronas nya hus känns det som om LTH:s campus har fått en ordentlig ansiktslyftning.

När jag inledde min bana på LTH under tidigt 80-tal var sjön Sjön ett riktigt ”sunkhål”. När jag som inspektor för LTH förra året deltog i Regattan konstaterade jag på nära håll att det fortfarande gäller. Även om bryggorna är fina lämnar själva pölen en del annat att önska. Som inspektor skall provsmaka vattnet men jag fuskade av hälsoskäl. Men nu går vi vidare. Forskare från Kemiteknik testar vatten och sediment och sen får vi se. Tillsammans med kommunen diskuterar jag en crowdfundingkampanj där vi hoppas att få stöd från LTH:s alumner. Renat i sjön Sjön lagom till Lunds universitets 350-årsjubileum?

Men sjön är en sak och husen en annan. En av de största utmaningarna för forskningen vid LTH är adekvat infrastruktur, både ”apparater” och husen. Hyreskostnader är en betungande post och jag tycker att en förändring av Akademiska hus uppdrag vore på sin plats för att långsiktigt stärka och utveckla infrastrukturen vid Sveriges universitet och högskolor. Har man råd att ge 6,5 miljarder i extrautdelning till staten borde det finnas utrymme. Hyressättningen av nya specialanpassade lokaler hotar att utarma de forskargrupper som använder dem. Renovering av föreläsningssalar med efterföljande hyreshöjningar tär på en ansträngd utbildningsbudget och drabbar våra studenter. Det är dags för en förändring!

I övrigt handlar mycket om internationalisering. Vi har två nya mastersprogram och Lund har fler betalande internationella mastersstudenter än något annat lärosäte i Sverige. Vi är också bra på att skicka ut studenter i världen; Över 30 procent av alla som tar examen på avancerad nivå vid LTH har varit utomlands en längre period. Det är bra!

Men vår globala värld är mycket mer än så. Europa befinner sig i den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget! Ett stort antal hitresta migranter och asylsökande kommer med erfarenheter från högre utbildning som vi borde ta tillvara. Detta är en nationell fråga som borde varit löst för länge sedan. Naturligtvis är LTH berett att hjälpa till i en för Sverige avgörande fråga men lösningen måste vara nationell. Här behövs alla goda idéer!

Men först ser vi till att rena vattnet i sjön Sjön.

Viktor Öwall