Byggteknik / Väg- och trafikteknik

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Högskoleingenjörsexamen

Sara Svensson, student

Jag ville läsa utbildningen då den är mångsidig och ger mig möjlighet att senare få olika arbeten, till exempel som platschef, projektledare eller projektör.

Sara Svensson

LTH har ett bra rykte om sig när det gäller att erbjuda utbildningar av hög standard med kvalitet på både utbildning och undervisning, inte bara i Sverige utan även utomlands. Studentlivet, kåren och föreningar har mycket att erbjuda!

Jag ville läsa utbildningen då den är mångsidig och ger mig möjlighet att senare få olika arbeten, till exempel som platschef, projektledare eller projektör. Vi läser kurser inom bland annat vägbyggnadsteknik, materialmekanik och trafikteknisk teori samt har praktik och får komma ut på studiebesök. Vi får också ta del av intressanta och lärorika föreläsningar från yrkesverksamma personer.

Jag vill skaffa mig en utbildning där jag kan påverka hur dagens och framtidens samhälle ska se ut och fungera. För att få behörighet att läsa till högskoleingenjör läste jag först Tekniskt basår på LTH.

Tanken var sedan att läsa civilingenjörsprogrammet i Väg- och vattenbyggnad men där kom jag inte in, så då valde jag att läsa till högskoleingenjör i Väg- och trafikteknik istället. I efterhand känns det som ett beslut jag skulle tagit från början då utbildningen endast är på 3 år, du kommer tidigare ut i arbetslivet och kan få arbetslivserfarenhet.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Andreas Rudnai, uppdragsledare, Sweco

Jag är väldigt glad över att jag valde just den här utbildningen, den har verkligen varit skräddarsydd för de arbetsuppgifter jag har idag.

Andreas Rudnai

Andreas Rudnai har alltid haft ett stort intresse för teknik. På gymnasiet läste han teknik med inriktning form och design. Efter några sabbatsår påbörjade han sin utbildning på LTH:s högskoleingenjörsutbildning Väg- och trafikteknik. 

– Jag fick upp ögonen för programmet då en vän till mig berättade att han skulle läsa till byggingenjör. Det som främst lockade mig till programmet var att man redan från start fick läsa flera olika kurser med inriktning mot väg- och trafik.

Efter sin examen fick Andreas jobb på Swecos anläggningsverksamhet, där han trivs och  jobbar fortfarande. 

– Under mina första år arbetade jag främst med väg- och gatuprojektering. Men idag arbetar jag som uppdragsledare, samordnare och byggplatsuppföljare i konsultuppdrag i främst stora projekt. 

I denna roll, berättar Andreas, gäller det att leda flera specialister från olika teknikområden, samtidigt som det gäller att hålla koll på affären och vara lyhörd för kundens behov. Konsultuppdragen kan bland annat handla om att utföra utredningsarbete för lokalisering av ny väg- eller järnvägssträckning eller ta fram bygghandlingar med tekniska lösningar som en entreprenör ska bygga efter. Vi utför även uppdrag åt entreprenörer i totalentreprenader. Det roligaste med arbetet tycker Andreas är att allt görs i lagarbete. I varje uppdrag ingår ett team där Andreas och hans kollegor tillsammans tar sig an olika utmaningar.

– Jag är väldigt glad över att jag valde just den här utbildningen. Den har verkligen varit skräddarsydd för de arbetsuppgifter jag har idag. En kurs från utbildningen som jag verkligen uppskattade var Entreprenadjuridik. Vi hade en otroligt duktig lärare som lyckades få mig att brinna för juridik, trots att jag har starkt fäste i tekniken. 

Några tips från Andreas:

– Mitt tips är till er som väljer att skriva examensarbete på ett företag. Välj ett företag som  du tror att du verkligen vill jobba på efter utbildningen. Tiden då jag skrev mitt examensarbete var ett perfekt tillfälle för både mig och min framtida chef att ta reda på ifall detta var rätt. Och var dig själv. Det kommer du längst med.

Andreas menar också att man ska ta varje tillfälle i akt att besöka arbetsplatser via praktik eller liknande. Och passa även på att lära känna dina studievänner. Branschen är liten och du  kommer säkert att träffas dina kursare i arbetet efter studietiden, antingen i kundrelationer eller som arbetskollegor.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Ola Aurell, projektör, Tyréns

Varje projekt jag arbetar i är unikt. Inga projekt har samma förutsättningar och inga projekt har samma problem eller lösningar.

Ola Aurell

Byggteknik, Väg- och trafikteknik, är en utbildning som passade mig utmärkt. Utbildningen är väl anpassad till vad som efterfrågas av branschen. Den personal som håller i föreläsningar och kurser är mycket kompetent inom området.

En av de största fördelarna med utbildningen är att den hålls i nära samarbete med branschen. Många av de föreläsare och övningsledare som jag hade under mina tre år var personer som arbetade dagligen med det som de föreläste om. En ovärderlig biprodukt av detta är att studenterna får möjlighet att skapa kontakter inom branschen redan under utbildningen. Kontakter som senare kan komma att leda till både examensarbete och anställning. Det var så jag fick min anställning.

Sedan examen har jag arbetat som projektör hos Tyréns. Tyréns är ett medelstort konsultföretag inom samhällsbyggarbranschen med ungefär 1600 medarbetare. Arbetet som projektör varierar mycket från dag till dag beroende på vilka projekt man arbetar med, hur långt gångna de är och hur stora projekten är.

Exempel på arbetsuppgifter kan vara: mark- och vägprojektering för ett nytt bostadsområde, vägprojektering för ombyggnad av en motorväg, projektering av ett nytt cykelstråk i stadsmiljö.

Arbetet involverar även mycket social kontakt. En god kommunikation är viktig såväl innan, under och efter ett uppdrag - för att få en nöjd beställare och för att få projekten att fungera mellan de olika kompetenser som finns hos oss på Tyréns.

Det som jag tycker bäst om med yrket som projektör är att varje projekt jag arbetar i är unikt. Inga projekt har samma förutsättningar och inga projekt har samma problem eller lösningar. Det finns alltid nya utmaningar.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen