Väg- och vattenbyggnad

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Angelica Grönvall, student

Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats.

Angelica Grönvall

Angelica Grönvall studerar just nu sitt sista år på LTH:s civilingenjörsutbildning i Väg- och vattenbyggnad. Under gymnasiet läste hon Naturvetenskap, men visste inte alls vad hon ville göra efteråt.

– Ett år senare kom jag fram till att jag ville läsa något tekniskt och något där jag skulle kunna känna att jag kan bidra och skapa något fysiskt. Tanken på att jag hade kunnat vara med och bygga Öresundsbron eller Turning Torso fick mig att välja Väg- och vattenbyggnad.

Det bästa med utbildningen tycker Angelica är att den innehåller en bred bas och har en bra kvalitet.

– Med sex olika inriktningar kan man under sina år inspireras och komma fram till vad som lockar mest. Sedan är det ett plus att utbildningen har funnits så länge, vilket bidrar till att kurserna har utvecklas i många år och optimerats. Jag älskar LTH och Lund som studentstad!

På LTH finns det en rad olika sätt att engagera sig och känner man sig inte nöjd där, kan man engagera sig i någon av alla de andra sakerna som finns via universitetet.

– I princip hela Lund drivs av att studenterna engagerar sig och anledningen till att det finns så mycket att välja på är för att det är så kul. För att orka plugga kan man ibland behöva en paus, och bara ha skoj och tänka på något helt annat.

Gällande framtiden så vet Angelica inte riktigt vad hon vill göra, men det är ingenting hon är rädd för, då hon vet att det finns en mängd olika vägar att gå.

– Jag är fortfarande intresserad av att skapa något fysisk och är intresserad av att jobba för ett byggföretag. Men är jag inte helt säker på exakt vad jag vill göra men då branschen är så bred är jag säker på att jag kommer komma fram till det till slut.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Shadi Romi, produktionsingenjör, Skanska

Jag får möjlighet att bidra till att bygga för ett bättre samhälle. Det är roligt att vara delaktig i infrastrukturprojekt som påverkar många människor.

Shadi Romi

Shadi Romi läste naturvetenskap på gymnasiet och har alltid haft ett intresse för teknik. När han pluggade vidare föll valet på Väg- och vatten. Problemlösningsförmågan som tränades upp under de fem åren på LTH har han haft stor nytta av i jobbet som produktionsingenjör på Skanska.

–När jag skulle välja utbildning var jag mycket inne på projektledning – att följa processen från punkt a till punkt b – och då kändes ju Väg & vatten som något konkret. Att bygga en bro och se ett resultat är exempel på sånt som lockade mig.

Det finns många möjligheter med utbildningen, Shadi menar att det en bred utbildning och att det är intresset och det egna drivet som styr.

–Jag har alltid tycket att det varit intressant med teknik, dimensionering av byggnader och broar, men möjligheten att jobba med människor, som jag får inom projektledning, det är vad jag verkligen brinner för.

Shadi tog examen 2019 och kom in på nuvarande jobb via ett studentprogram under fjärde året på utbildningen, efter examen blev han erbjuden en anställning på Skanska.

–Det bästa med mitt jobb är att jag får möjlighet att bidra till att bygga för ett bättre samhälle. Det är roligt att vara delaktig i infrastrukturprojekt som påverkar många människor. Jag har haft förmånen att jobba på ett stort företag och det finns många vägar att gå.

I sitt jobb stöter han ofta på gamla kursare som även de kom med i samma studentprogram och idag jobbar på olika grenar inom Skanska. Den stora nyttan med utbildningen på LTH menar han är problemlösning. Något som nöttes in varje dag. Det har givit honom en bättre analysförmåga.

Shadis tips till blivande studenter är att ta chansen!
– På LTH är det en väldigt teoretisk värld. Arbetslivet är ju mer praktisk, men det är där man får nyttan av allt vi lär oss på utbildningen.

Drömmen för framtiden är att leda ett eget projekt, gärna ett större infrastrukturprojekt, avslutar Shadi.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Gary Lai, konstruktör, Sweco

Jag var utbytesstudent under en termin på The University of Western Australia i Perth, där jag läste kurser inom konstruktionsteknik, ledarskap och visualiseringsteknik. Det var kort sagt väldigt, väldigt roligt och lärorikt.

Gary Lai

Jag var utbytesstudent under en termin på The University of Western Australia i Perth, där jag läste kurser inom konstruktionsteknik, ledarskap och visualiseringsteknik. Det var kort sagt väldigt, väldigt roligt och lärorikt.

På det personliga planet är det utvecklande att lära känna ett helt nytt samhälle och använda engelska på daglig basis. Du mognar som person, eftersom du utmanas och tvingas att vara utanför din komfortzon. På det yrkesmässiga planet är det en stor fördel att ha använt engelska byggtermer i mitt vardagliga och talade språk, inte bara som ord i kurslitteraturen.

En stor del av hela upplevelsen är alla småskillnader i vardagslivet. En litet exempel är kollektivtrafiken. I Perth ropar du alltid tack till busschauffören när du går av bussen, oavsett hur långt bak du sitter. Det tyckte jag var väldigt trevligt.

En häftig upplevelse var när jag och tre andra studenter hyrde en bil och åkte på en veckolång roadtrip. Bara 20 minuter utanför Perth var det bara vi, ensamma på en väg, helt utan mobiltäckning. Australiens storlek och enorma avstånd blev helt plötsligt väldigt verkliga. Vi kunde avverka timmar på vägen och bara se vägar, vildmark, samt en och annan känguru. Du stannade alltid och tankade fulltank när en mack dök upp, då nästa chans kom visste man inte.

 

 

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen