lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Elin Bäcklund

Elin Bäcklund

Jag valde teknisk fysik för att det är en väldigt bred utbildning med mycket matte. Du har dessutom 15 olika specialiseringar att välja på vilket är mycket mer än någon annan civilingenjörsutbildning. Utbildningen har varit bra, mycket tack vare valmöjligheterna och chansen att få åka utomlands på utbyte.

Jag tycker dock att det borde vara fler tjejer både bland professorer och studenter. Vi var cirka 10% tjejer när vi började. Jag tror att det beror på att teknisk fysik upplevs som väldigt svårt och tjejer tenderar att ha sämre självförtroende än killar när det kommer till den här typen av utmaningar. IT-branschen är en väldigt viktig bransch som kommer skapa framtidens lösningar och forma en ny värld. Vi tjejer måste ta del av den utvecklingen! Företagen måste också kämpa för fler tjejer om de ska överleva de digitala transformationerna för det kommer vara en stor brist på utvecklare i framtiden.

Du har arbetat som laborationshandledare och extralärare i programmeringsteknik – för att inspirera fler tjejer?
– Ja, eftersom jag själv kände att jag upptäckt programmeringen som något jag verkligen vill hålla på med så var det viktigt för mig att sprida engagemanget vidare, särskilt till andra tjejer. Jag tror absolut att det gör skillnad för dem att se en tjej som laborationshandledare i programmering.

Vad vill du göra när du är färdig med din utbildning?
Jag är taggad på att börja jobba, få lösa riktiga problem och samtidigt fortsätta lära mig nya saker. Jag vill börja jobba med programmering och IT, i ett klimat där inlärningskurvan är brant och jag får utmana mig själv.

Elin utsågs till ”Årets IT-tjej” av Microsoft i mars 2016. IT-branschen lider av en brist på kvinnor. Avsaknaden av förebilder är en av anledningarna till att förändringen mot en jämställd bransch går långsamt, vilket är bakgrunden till att Microsoft instiftat priset Årets IT-tjej. För att vara med i tävlingen ska man ha minst ett år kvar på sin utbildning, brinna för jämställdhet och plugga ett it-relaterat ämne.


Läs mer om Elin Bäcklund och priset Årets IT-tjej här

Peter Hallstadius

Jag är uppväxt i Lund och båda mina föräldrar är ingenjörer. Det har alltid varit självklart för mig att läsa här och på gymnasiet var mina favoritämnen kemi och fysik så valet av utbildning stod mellan kemiteknik och teknisk fysik.

Det var innehållet på programhemsidan som fick mig att välja teknisk fysik bland annat eftersom det är en bred utbildning med många möjligheter.

Jag har känt till LTH så länge jag kan minnas. Mitt första besök på universitetet var i samband med fysik- och lasershowen och jag har också varit med och tävlat i fysikolympiaden.

Lund är en stad som växer när man är student och det allra bästa med LTH är att alltid ha kompisar att umgås med. Jag började studera direkt efter gymnasiet och det passade mig bra. Det viktigaste är att välja något som man tycker är intressant och roligt för då blir det mycket lättare att plugga.

Clara Bäck

Det bästa med LTH är den gemenskap, glädjen och det engagemang som finns bland studenterna. LTH-andan ger en sammanhållning och en trygghet i sig själv som ger förutsättningarna för att utmanas och utvecklas i den riktning man vill.

Jag var osäker på vad jag egentligen ville läsa, men nu efter tre år har jag fått en djupare inblick i ämnesområdena och vet lite mer vad jag vill. Det bästa med Teknisk fysik är den breda grunden som öppnar många dörrar och nu gör att jag kan välja fritt bland helt skilda inriktningar. Det känns även tryggt att läsa en utbildning som är känd bland företagen.

Jag valde att utbilda mig till civilingenjör i Teknisk fysik eftersom jag vill ha ett intressant och utmanande arbete med stor variation och många valmöjligheter. Som civilingenjör har man framförallt tre fördelar jämfört med många andra yrken – åtskilliga valmöjligheter, bred arbetsmarknad och bra lön. Mitt val att utbilda mig till civilingenjör var därför enkelt!

Rebecca Ahrling

Läser tredje året på teknisk fysik, kommer från Lund och är 21 år.


Jag har länge velat bli ingenjör och tyckt programmering varit kul. Så i början av gymnasiet slog jag upp en katalog från LTH och läste om civilingenjör i datateknik och bestämde mig för att "detta ska jag göra! Sedan insåg jag att även om programmering är kul, är det bara ett av många verktyg jag vill kunna använda. Därför valde jag teknisk fysik för att få en bredare grund att stå på och för att kunna använda kunskap från många olika områden för att lösa ett problem.

Vi som läser teknisk fysik är väl förberedda inför valet av specialiseringar till år fyra och eftersom vi har så många att välja på blir vi slutänden ganska olika ingenjörer. Det är en bra utbildning både för dem som vet vad de vill göra och dem som vill hålla så många dörrar öppna så länge som möjligt. Jag tycker också om att utbildningen är utmanande. Jag är helt klart bättre förberedd på att tackla nya och svåra utmaningar nu än jag var när jag började.

Kom ihåg att välja det som känns roligt. Man behöver inte välja rätt på en gång, men har man börjat plugga kan man lättare känna vad som funkar. Och stämningen och gemenskapen på LTH är guld värd!