Hoppa till huvudinnehåll
Abstrakt bild. Foto.

Teknisk fysik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Fysikalisk elektronik

Radiobaserad kommunikation utvecklas allt snabbare och det kommer ständigt nya tjänster. För att kunna överföra större datamängder så krävs mer bandbredd och effektivare nyttjande av frekvensspektrumet. Detta uppnår vi genom att utveckla nya analoga radiokretsar. Kretsarna ska inte bara erbjuda högre bandbredd utan tillverkningskostnaderna ska vara låga och energiförbrukningen minimeras för bärbara tillämpningar.

Storleken på traditionella komponenter har halverats var 18e månad under en lång rad år och idag använder vi transistorer som har en typisk storlek på 65 nm. Reduceringen gör att vi kan integrera fler transistorer men också att effektförbrukningen minskas. Samtidigt undrar hur små transistorer kan vi tillverka och hur minimerar vi strömmar och spänningar i dessa för att spara energi? Här erbjuder nanoteknik nya spännande lösningar!

Miniatyriseringen av teknologierna erbjuder även möjlighet att kombinera olika antenner med kretsarna och man kan till och med låta flera antenner samverka för att kunna styra riktningen på signalerna! Kanske kan detta användas för att överföra data på olika sätt beroende på hur omgivningen ser ut? Radioteknologierna kan också kombineras med optisk dataöverföring i olika former för att ytterligare öka hastigheten.

I läro- och timplanen finns kurser inom specialiseringen listade.

Läro- och timplanen F

För mer information om specialiseringen, kontakta Erik Lind på erik.lind@eit.lth.se.