Teknisk fysik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Ingrid Odlén, konsult och entreprenör

Jag har alltid velat förstå hur allt i världen hänger ihop. Jag tycker om att veta saker, men har inte världens bästa faktaminne, vilket inte riktigt går ihop. Det var istället fysiken som blev min verktygslåda för att förstå världen.

Ingrid Odlén

Mitt i ett surrande Silicon Valley hittade civilingenjören Ingrid Odlén hem. I mötet mellan akademi, innovationer och allmänhet skapades det virrvarr av vidöppna karriärsdörrar som hon drömt om.

”Jag har alltid velat förstå hur allt i världen hänger ihop. Jag tycker om att veta saker, men har inte världens bästa faktaminne, vilket inte riktigt går ihop. Det var istället fysiken som blev min verktygslåda för att förstå världen. Jag började läsa Teknisk fysik på LTH och fick under utbildningen ett allt ett djupare intresse för matematik. Via matematiken ser du länkar mellan allt.

Att utforska det okända är en av mina drivkrafter. Ofta finns det oförklarliga alldeles bredvid oss. Kvinnans anatomi, till exempel, vet vi oerhört lite om. Mitt examensarbete fokuserade på AI och fertilitet. Jag utvecklade en algoritm som bättre förutspår kvinnans ägglossning.

Våren 2018, bara några veckor innan examen, hittade jag en annons för en sex månader lång praktikplats på Nordic Innovation House i Palo Alto i Silicon Valley. Sedan gick det fort. Jag fick platsen och var snart på väg till USA för att bo i en liten etta över ett garage - ett riktigt kap i den staden!

Silicon Valley är hetsigt. Folk jobbar konstant. Tempot är högt. Kraven att prestera högre. Men alla är genuint drivna och passionen är äkta. Det är folk som jobbar med något de älskar och bara råkar vara bland de bästa i världen på det.

Min praktikplats hade fokus på innovationer och nätverkande, och det passade mig perfekt. Jag trivs som allra bäst i mötet mellan akademi, innovationer och allmänhet. I Silicon Valley mötte jag detta på en helt annan nivå än vad jag tidigare upplevt. Jag fick exempelvis fantastiska kontakter på Stanford University, där jag bland annat samarbetade med en konstlärare som gjorde AI-konst och en professor som forskar om digitalisering av doft.

Sedan jag kom tillbaka till Sverige har jag jobbat som konsult för LogTrade, ett företag inom logistik som jag fick kontakt med i Silicon Valley. Jag jobbar med beräkningsmodeller, ett jobb jag kan sköta var som helst ifrån. Jag driver även ett företag inom film, samt har en start up-verksamhet för ett nytt mensskydd som jag precis fått patent på. Samtidigt håller jag kontakten med Stanford – där jag eventuellt vill söka en doktorandtjänst.

Jag har ofta känt att jag var för bred i mina intressen och borde bestämma mig för vad som är ”min grej”? Under praktiken insåg jag att jag inte alls måste det. I Silicon Valley var det tvärtom en uppskattad egenskap, och jag insåg att det finns ett stort värde i att ha mer än ett intresse. Det var ett inspirerande halvår, där jag verkligen hittade hem. Jag gillar gå min egen väg och att hålla alla dörrar öppna. Jag skapar en karriärväg som passar mig istället för att anpassa mig efter en särskild tjänst.

Läs berättelsen 
Göm berättelsen 

Felix Agner, doktorand på institutionen för reglerteknik, LTH

”Att kontrollera energisystem kommer bli mer komplicerat när det drivs av sol och vind, av den enkla anledningen att vi inte kan bestämma över dessa energikällor.”

Felix Agner

Felix Agner är sedan i våras doktorand på institution en för reglerteknik. Han påbörjade sin doktorandtjänst efter fem års studier till civilingenjör i teknisk fysik.

Många av hans kollegor har samma utbildningsbakgrund som han själv. Anledningen till detta tror Felix är att de har fått djupa kunskaper matematik blandat med insikter om olika fysikaliska principer från utbildningen. 

Matematik var Felix starkaste ämne redan när han läste gymnasiet. Det var just intresset för matematik med koppling till fysik som gjorde att han valde att läsa till civilingenjör i teknisk fysik. 

Förutom att möjligheten att läsa mycket matematik så erbjuder programmet många breddningskurser. Under de tre första åren får man också kunskaper i exempelvis ellära, kvantmekanik, hållfasthetslära och programmering.

- Som teknisk fysiker är man i princip ingenjörernas motsvarighet till en Schweizisk armékniv. Med det sagt så är den här bredden inte något som passar alla.

Några av Felix klasskompisar valde att byta program när de insåg att de ville läsa ett program med en mer tydlig specialisering. Som ett exempel bytte en kursare till datateknik för att hen vill programmera mera.  

Felix avhandling

Felix avhandling kommer att handla om kontroll av storskaliga system. När man har stora system att styra finns det plötsligt väldigt många parametrar att arbeta med. Många av de metoder som fungerar bra i mindre skala blir då inte lika effektiva. 

Det är intresset för energifrågor som gör att Felix vill applicera sin forskning på storskaliga energinätverk. Att kontrollera energisystem kommer bli mer komplicerat när det drivs av sol och vind av den enkla anledningen att vi inte kan bestämma över dessa energikällor. Området är fullt av möjlighet för engagemang för någon med matematiskt intresse.

Fyra tips om vidareutbildning från Felix:

  1. Studera vidare! I Sverige har vi fantastiskt förmånliga möjligheter att läsa vidare. Studentlivet är dessutom inte bara nyttigt för CV:t utan också fantastiskt kul.
  2. Stressa inte in i det, speciellt om du är skoltrött. Jag tog ett sabbatsår, och om man siktar mot att arbeta som ingenjör resten av livet är det väldigt nyttigt att ha en referensram som innefattar livet utan utbildningen. Glöm inte tips ett dock.
  3. Stressa inte in i vidareutbildningen, speciellt om du är skoltrött. Jag likt många av mina klasskamrater tog ett sabbatsår, och om man siktar mot att arbeta som ingenjör resten av livet är det väldigt nyttigt att ha en referensram som innefattar livet utan utbildningen.
  4. Oroa dig inte för mycket över att välja fel utbildning. Innan man har börjat studera är det svårt att få en bild av vad utbildningen faktiskt innebär. Det är många som byter program och det är helt ok.


Läs berättelsen 
Göm berättelsen 

Teresia Olsson, doktorand MAX IV-laboratoriet

Det jag trivs bäst med är att jag bestämmer så mycket själv. Mina dagar ser väldigt olika ut, och formas av mig själv och mina initiativ. Jag har oftast inga fasta tider utan styr själv både när och hur jag vill jobba.

Teresia Olsson

Jag doktorerar i Acceleratorfysik vid MAX IV-laboratoriet, där vi forskar och utvecklar partikelacceleratorer. En partikelaccelerator är en maskin där laddade partiklar accelereras och styrs av elektromagnetiska fält. Mitt jobb är, förenklat beskrivet, att forma elektronstrålar för att producera ljus med specifika egenskaper.

Det jag trivs bäst med är att jag bestämmer så mycket själv. Mina dagar ser väldigt olika ut, och formas av mig själv och mina initiativ. Jag har oftast inga fasta tider utan styr själv både när och hur jag vill jobba. Jag gillar fritt arbete, där jag får driva idéer. Jag trivs även bra med att kunna kombinera undervisning och forskning. De kurser vi ger har inte så många studenter och då får jag en nära kontakt med studenterna.

När jag började plugga visste jag inte exakt vad jag ville jobba med. Det var därför jag valde teknisk fysik, som är en bred utbildning. Det började klarna för mig när jag hade börjat läsa en specialisering. Då kom jag i kontakt med kärnfysik, och en kurs som hade laborationer på en partikelaccelerator.

Jag har med mig väldigt mycket från utbildningen, eftersom jag arbetar med forskning. Jag tror att jag är en av få som använder nästan allting jag har lärt mig under utbildningen i mitt arbete, men kanske framförallt programmeringen.

Mitt bästa karriärtips till nuvarande studenter är att de ska engagera sig i något utanför själva utbildningen. Jag jobbade bland annat aktivt med utbildningsbevakning på Teknologkåren. Det gav mig ett större perspektiv och kunskap om vad som händer bakom kulisserna. Sedan tycker viktigt att försöka vända sig inåt mot sig själv, och svara på frågor som: Vilken typ av jobb vill jag ha? Vilka arbetsvillkor vill jag arbeta under? Roliga arbetsuppgifter kan vara tråkiga om arbetsvillkoren inte är bra, och tvärtom.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen