lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Studentliv

Studentstaden Lund

Lund är en alldeles äkta studentstad. Av drygt 111 000 invånare är hela 47 000 studenter. Veckorna före terminsstart känns det alltid i luften att något är på gång. Sedan strömmar ivriga, entusiastiska studenter in, åter från sina hemorter. Kaféer, restauranger, gator och torg väcks till liv och fylls med glada leenden.

Lund och studenterna har under många år blomstrat sida vid sida. Universitetets långa historia och studenternas stora antal har satt sin självklara prägel på staden. Universitetsbyggnader och bibliotek är tydliga landmärken i stadsbilden och vart man vänder sig susar det förbi ungdomar, energiskt trampande sina cyklar på väg till nästa föreläsning.

Lunds 13 studentnationer är centrum för mycket av studentlivet.  Nationerna erbjuder bostäder, lunchservering, kaféer, restauranger, nattklubbar, konserter och fester i alla dess former – från sillfrukost till frackfest. Allt arrangeras ideellt av studenter som arbetar med det de tycker är kul. Nationerna har egna tidning, radiostationer, idrottslag, danskurser etc. etc. Endast din egen fantasi sätter stopp för vad nationerna kan syssla med. Tolv av de tretton nationerna är också huvudmän för Akademiska föreningen, som bland annat driver studenternas egna borg mitt i Lundagård. I AF-borgen hålls det inte bara spex, baler och frackfester utan hela byggnaden sjuder av studentaktivitet.

LTHs Campus är en värld i sig själv. Det ligger i den norra delen av Lund, bara några cykeltramp från centrum, och sjuder av liv med sina 9 600 studenter och 800 forskarstuderande. Det ligger också nära två stora studentbostadsområden -- Sparta och Delphi där många teknologer bor. Flera av studentnationerna ligger också precis vid campus med sina bostadshus och nöjeslokaler.