När du har kommit hem

Vi hoppas att du är nöjd med ditt utbyte men att du samtidigt ser fram emot att avsluta dina studier på LTH! Här är några saker som du ska tänka på när du kommer tillbaka.

Betyg och tillgodoräknande

Betygen skickas oftast till din internationella koordinator, eller ibland hem till dig. Du kontaktas när ditt betyg har tagits emot, och du ombeds då att hämta upp det.

När du har fått ditt betyg ska du lämna in det tillsammans med en ansökan om tillgodoräknande till din programplanerare. Du ska då bifoga dels betyg (se nedan), dels kursbeskrivningar på engelska för samtliga kurser du vill tillgodoräkna. Om du inte har kursbeskrivningar på engelska måste du själv be ditt värduniversitet att ta fram detta. Läs mer om krav för tillgodoräknande.

Se gärna till att ha samtliga dokument klara innan du lämnar in ansökan!

Din programledare bedömer och beslutar om tillgodoräknandet. Efter programledarens beslut, lägger programplaneraren in tillgodoräknandet i Ladok.

Digitala betyg

Fler och fler universitet använder sig av digitala betyg. För att de digitala betygen ska kunna tillgodoräknas måste LTH kunna säkerställa betygens legitimitet genom ett av följande sätt:

 1. Internationella avdelningen LTH kan ladda ner betyget från värduniversitetets betygssystem.
 2. Betyget skickas digitalt med email från en koordinator vid värduniversitet till Internationella avdelningen LTH eller Externa Relationer.
 3. Det finns en verifieringslänk i betyget.

Observera att betyget inte är giltigt för tillgodoräknande om studenten själv skickar det via email till Internationella avdelningen LTH, om verifieringskod inte finns. 

Tänk på!

 • Betyget från utbytet är ett värdebevis. Utan ett giltigt betyg, kan dina kurser och poäng från utbytet inte tillgodoräknas och läggas in i Ladok.
 • Det är inte ovanligt att betyget skickas 2 månader efter avslutat utbyte. Tycker du att det dröjer, kontakta ditt värduniversitet själv och hör efter när det beräknas att skickas.
 • Visa upp ditt transcript från värduniversitetet för CSN som underlag för bedömning gällande fortsatt studiemedel. 
 • Betygen du har erhållit från utbytet översätts inte till LTH-betyg.

Skriv reseberättelse

Vi är mycket tacksamma för din feedback efter utbytet. Därför ber vi alla som varit på utbyte att fylla i en reseberättelse. Genom din berättelse inspirerar du andra till utbyte och delger den information du själv hade velat få innan ditt utbyte!

Ställ upp på möten för att inspirera fler till utbyte!

Det är mycket viktigt att du ställer upp på olika typer av informationsmöten som hålls på LTH om utbytesstudier när du kommer tillbaka. Hör med Internationella avdelningen eller med ”Världsmästaren” på din sektion på vilket sätt du kan ställa upp.

Om du vill ansöka igen

 • Du kan ansöka om utbytesstudier flera gånger under din studietid, men endast bli nominerad en gång per läsår.
 • Om du har blivit preliminärnominerad men tackar nej före senaste datum att svara på nomineringsbeskedet, påverkar det inte dina nomineringschanser nästa gång du söker och du kan även ansöka i följande ansökningsomgång; Andra Chansen.
 • Om du har tackat ja till en utbytesplats men sedan avsäger dig platsen finns det möjlighet att söka utbyte igen. Vid ytterligare ansökan har dock studenter som tidigare inte tilldelats plats företräde.
 • Om du redan har varit på utbyte finns det möjlighet att ansöka till ytterligare utbytesstudier. Studenter som tidigare inte nominerats har dock företräde.
 • Om du vill ansöka igen måste du först meddela oss för att kunna göra en ny ansökan.

Omräkningstabell

Hur många credits motsvarar 30 HP på universitet utanför Europa?

Sidansvarig: webbredaktion@kansli.lth.se | 2018-12-04