Arbetsmarknad

Vad gör en ingenjör?

Eftersom ingenjörer finns inom många branscher och har många olika arbetsuppgifter är det svårt att ge ett exakt svar om vad en ingenjör arbetar med. Men man kan säga att en ingenjör utvecklar och använder ny kunskap och teknik. Ingenjörens roll har förändrats de senaste åren, som civilingenjör kan du arbeta med konstruktion och utveckling av nya produkter, men även med forskning, marknadsföring, undervisning eller journalistik. Oavsett inriktning har alla civilingenjörer förmågan att snabbt hämta in nya kunskaper och lösa problem – ofta på nya sätt.

En ingenjör arbetar oftast i projekt tillsammans med människor från andra ämnesområden och ibland från andra länder, och inte sällan som chef eller projektledare. Svenska civilingenjörer är även uppskattade utomlands.

Behovet av civilingenjörer är stort och det tycks bara öka de närmaste åren, såväl inom privata som offentliga sektorn. Alla vill ha civilingenjörer, gärna nyutexaminerade men också civilingenjörer med några års yrkeserfarenhet.

Lön

Efter studierna vill du självklart ha ett meningsfullt arbete och en lön som matchas mot detta. Det är svårt att uttala sig generellt om lön eftersom ingenjörer finns inom många branscher och har många olika arbetsuppgifter. Lönesättningen varierar mellan branscher och ingångslöner för tillsynes lika jobb kan variera.

Varje år gör emellertid Sveriges ingenjörer en löneenkät bland förbundets yrkesverksamma medlemmar och gör sedan en rekommendation för ingångslöner för sina medlemmar.

De medellöner som Sveriges Ingenjörer rekommenderar under 2017 är:

Civilingenjörer:

Privat 53 780 kr/månaden
Stat 47 320 kr/månad
Kommun och landsting 45 880 kr/månad

Högskoleingenjörer:

Privat 43 920 kr/månaden
Stat 40 660 kr/månad
Kommun och landsting 38 450 kr/månad

Lönestatistik från Sveriges ingenjörer

Sidansvarig: webbredaktion@kansli.lth.se | 2018-12-13