Hoppa till huvudinnehåll

Riskhantering

120 högskolepoäng  •  2 år  •  Civilingenjörsexamen

Kajsa Jakobsson, student

Det bästa med Riskhanteringsprogrammet är att man får tänka på ett helt nytt sätt.

Kajsa Jakobsson
Se filmen 
Göm filmen 
Personporträtt.Foto.

Johan Ingvarson, riskkonsult

Väldigt mycket av min tid går åt till att försöka få verksamheten själv att inse vilka risker de faktiskt har och hur man bör jobba för att dessa risker inte ska medföra faktiska olyckor.

Johan Ingvarson

Vad gör du på jobbet? 

Jag arbetar som konsult och hjälper olika verksamheter, ofta större kemikaliehanterande industrier, att hantera sina risker. Huvudsakligen jobbar jag tillsammans med verksamheterna för att hitta effektiva processer med strukturer och tillvägagångssätt för att identifiera, analysera och hantera de risker som finns i verksamheten. Väldigt mycket av min tid går åt till att försöka få verksamheten själv att inse vilka risker de faktiskt har och hur man bör jobba för att dessa risker inte ska medföra faktiska olyckor. Dessutom jobbar jag mycket med incident- och olycksutredningar för att se på hur man kan förhindra att motsvarande händelser inträffar igen.

Vad innebär det för dig att jobba med riskhantering?

I praktiken handlar mitt jobb väldigt mycket om att kommunicera med människor. Dels måste jag prata med människor i olika typer av verksamheter för att förstå hur de jobbar och vad de faktiskt sysslar med i praktiken, dels vill jag förmå människor att agera på ett tryggt och säkert sätt. Allt detta handlar om att kunna kommunicera, och för att kunna kommunicera behöver man både en stabil kunskapsmässig grund att stå på och ett engagemang och driv att vilja förändra och förbättra människors vardag till det bättre. 

Några konkreta tips till framtida studenter som är intresserade av riskhantering och det området?

Mitt hetaste tips är: var nyfiken! Se dig omkring, testa olika saker - det finns massor av olika varianter av riskhantering och du kommer garanterat att hitta något som passar dig. Oavsett om det är att vara ute på fältet för att hantera katastrofer eller hos myndigheter för att ta fram regler och strategier eller på en industri för att förhindra olyckor. 

Ett annat gott råd som jag själv har haft mycket nytta av: se till att hitta en mentor eller flera. Att jobba tillsammans med någon som jobbat ett tag är ovärderligt! Man har så otroligt mycket kvar att lära när man är klar i skolan och att då få jobba tätt tillsammans med någon ger dig möjligheten att snabbt samla erfarenhet. Att dessutom få möjlighet att bearbeta och reflektera över dessa erfarenheter tillsammans med någon som varit med förr skapar väldigt stor trygghet.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.

Josefin Barup, digitaliseringsstrateg, VA SYD

Väldigt mycket av min tid går åt till att försöka få verksamheten själv att inse vilka risker de faktiskt har och hur man bör jobba för att dessa risker inte ska medföra faktiska olyckor.

Josefin Barup

Samhällsfrågor och i synnerhet miljöfrågor är något som alltid legat Josefin Barup varmt om hjärtat och som fick henne att söka sig vidare till LTH:s utbildning i riskhantering.

– Jag såg mig själv som samhällsvetare, men drivet att vilja hitta praktiska lösningar på miljöproblemen gjorde att jag ganska snart började snegla på naturvetenskapliga utbildningar. Då hittade jag Ekosystemteknik på LTH. Jag var ingen stjärna på LTH direkt och tyckte att det var ganska svårt – tills vi började läsa ekotoxikologi. När kurserna handlade om saker som var giftiga, eller på annat sätt farliga, då vaknade min hjärna!

Efter tre år på ekosystemteknik kändes det som ett självklart val för Josefin att fortsätta sina studier inom Riskhantering. Hon tyckte att utbildningen erbjöd en bra bredd med kurser i statistik, ekonomi och juridik vid sidan om det tekniska perspektivet.

Sedan examen 2010 har Josefin arbetat på VA SYD, som hanterar vatten- och avlopp i kommunerna Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö samt insamlingen av hushållsavfall i Burlöv och Malmö.

– Idag använder jag mina kunskaper från Riskhanteringsprogrammet på ett lite annorlunda sätt. De frågor vi arbetar med är ofta komplexa och spänner över lång tid. Hur klarar vi att dricksvattenförsörja i ett klimat där torra somrar, som exempelvis sommaren 2018, är mer standard än undantag? Hur ska vi försörja Lunds stad med dricksvatten på 50 års sikt? Från utbildningen har jag lärt mig att väga samman olika perspektiv och att på ett systematiskt sätt hantera osäkerheter, vilket jag har stor nytta av nu.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen