Maskinteknik - teknisk design

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Stina Martin, student

Det bästa med min utbildning är kombinationen av rena ingenjörskurser med designkurser som interaktionsdesign, estetik och designprojekt.

Stina Martin

Att få vara kreativ och skapa är något som länge legat Stina Martin varmt om hjärtat. Av en ren slump hittade Stina utbildningen Maskinteknik med teknik design på LTH i lund. Det var programmets designkurser som lockade henne, samt tanken på att flytta från Stockholm till en ny stad.

Det bästa med min utbildning är kombinationen av rena ingenjörskurser med designkurser som interaktionsdesign, estetik och designprojekt. Jag blir en produktutvecklare som inte bara förstår kundens behov, utan även tekniken bakom den.

Att vara student på LTH är väldigt kul, Lund är en fantastisk studentstad. Jag har varit engagerad inom Maskinsektionen, som är en del av teknologkåren, och då främst inom Näringslivsutskottet som arbetar med att föra näringslivet närmare studenterna. När jag var ordförande satt jag även med i Maskinsektionens styrelse som jobbar för att alla studenter som tillhör sektionen ska få en så rolig och givande studietid som möjligt.

I framtiden skulle jag gärna vilja arbeta med UX-design, vilket innebär designarbete som förbättrar användarnas upplevelse av en produkt eller tjänst. Intresset har vuxit fram under åren, bland annat efter att jag läst kurser inom interaktionsdesign och ergonomi. Jag har även läst en kurs inom Ingenjörsinriktad yrkesträning*, där jag gjorde ett internship på ÅR-Cartons utvecklingsavdelning. Under min tid på praktiken utvecklade jag förpackningars design och funktion, med fokus på användarvänlighet. Tiden där blev en bekräftelse på att UX-design är det område jag vill arbeta inom i framtiden.

Läs hela berättelsen och se film 
Göm berättelsen 

Kent Ngo, UX-designer, Minut

Bra design handlar om förståelse för mänskliga behov, teknik, ekonomi, logistik och produktion – hela ekosystemet.

Kent Ngo

Med en passion för design, estetik och mänskliga behov samt en stark designprocess i ryggen är det idag tekniska lösningar designade åt företag inom den nya ekonomin som gäller.

För Kent Ngo handlar bra design om förståelse för mänskliga behov, teknik, ekonomi, logistik och produktion – hela ekosystemet. Det var det som lockade honom till utbildningen Teknisk design på LTH.

– I grund och botten kan man forma sin utbildning ganska mycket själv. Det finns många samarbetsytor och styrkan för teknisk design är helhetsbilden, komplexiteten i att forma en produkt. Jag har fått förståelse för hur mycket man måste kämpa och hur många delar som krävs för att få något att hända – där fick jag en väldigt bra grund på LTH.

Genom ett nära samröre med industridesign och arkitektur under utbildningen blev känslan för form påtagligt närvarande. Det började faktiskt med porslin.

– Då fick jag en känsla för ren form och hur det påverkar människors intryck, uppfattningar och känslor. Vi gjorde porslinsskålar som vi sålde på en julmarknad. Sedan fick jag, via ett kursmoment, möjlighet att bygga ett matföretag på skolan. Packaging technology-kursen väger in olika områden som design, teknik, produktion, logistik, återvinning och kostnad. Affärsidén var att torka frukt som skulle slängas. Istället för två veckors hållbarhet, höll frukten i två år med bibehållna näringsämnen. Efter en lyckad klickstarterkampanj och stöttning från skolan startade vi ett projekt i Filippinerna där vi samlade ihop frukt.

Mediaintresset för Kents och hans vänners projekt var stort internationellt – det handlade inte om produktdesign utan att använda designprocessen i ett entreprenörskap där briefen var: Hur matar du nio miljarder människor år 2050? 

Idag jobbar Kent med UX-design på Minut, ett startup som gör smarta hemlösningar. De har tagit fram en produkt för den växande Air BnB-marknaden som känner av brandlarm eller om folk festar. En produkt som lanserades genom en Kickstarterkampanj. När Kent började för tre år sedan var de tio anställdas, idag är de över trettio.

- Det är väldigt lärorikt eftersom vi tvingas att lära oss nya områden och måste ta mycket helhetsansvar. Så det är väldigt hårt arbete, men väldigt belönande också. Det finns mycket kunskap inom företaget och jag har med mig mycket från LTH i form av teknikförståelse, programmering och ergonomi – saker som behövs för att få ihop ett gränssnitt. Just det: vi har inga skor på oss inomhus! Skrattar Kent.

På frågan om vad han idag har störst nytta av från utbildningen svarar Kent designprocessen.

– Vi jobbar ju med en ganska avancerad elektronisk produkt där vi behöver ta hänsyn till alla bitarna i produktutvecklingen – jag känner att jag har stort stöd av designprocessen från LTH att strukturera upp och leverera meningsfulla lösningar till problem som verkar alldeles för komplexa för att greppa vid första anblick. Till exempel hur nio miljarder människor ska få mat! 

Kent passar på att lämna några ovärderliga tips från studietiden på LTH:

–Nationerna har bra luncher som sparar pengar. Det finns många möjligheter på Lunds universitet och LTH: inkubatorer, acceleratorer och tävlingar där du träffar många olika människor med helt andra perspektiv. Lärarna på LTH har ett enormt stort hjärta och passion för deras ämne. Skaffa bra relationer med de du tycker om. Det finns så mycket mer kunskap och erfarenheter än det som står i kurslitteraturen. 

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Emelie Strömshed, medgrundare och designer, Anatomic Studios

Jag jobbar med att designa människor kan man säga, skrattar Emelie. Det finns så mycket fantastiskt man kan göra i ett användningsområde där teknik och 3D-printing kommer tillrätta.

Emelie Strömshed

Hon kallar sig en slow starter. Efter gymnasiet gjorde Emelie Strömshed ett aktivt val att resa, jobba och bo utomlands. Fyra år senare var det dags.

–Jag har alltid vetat att jag skulle plugga vidare på universitet. Jag älskar att vara hands on och att vara kreativ. Samtidigt märkte jag att jag hade en fallenhet för matte och naturvetenskap, teknik lockade också. När det började bli dags för universitet började jag titta på utbildningar, jag hade min bror i och tyckte att det var en väldigt fin stad, så jag visste att det var dit flytten skulle gå.

Hon lusläste alla beskrivningar av civilingenjörsutbildningarna och fastnade för maskinteknik - teknisk design. Även en vän som pluggade teknisk design i Luleå pratade gott om ämnet.

–Kreativitet, industridesign och klassisk maskinteknik som grund tilltalade mig väldigt mycket. Det viktigaste jag fick med mig från utbildningen är nog problemlösningsförmågan, de lärde ut en metodik som är mycket värdefull.

När hon gjorde sin master intresserade hon sig mer och mer för proteser. Idag är hon egenföretagare inom området och har varit det sedan examen.

– Min approach till teknik är att den ska användas där den gör nytta och bidrar till att förbättra och underlätta människors vardag. För mig är medicinteknik och proteser de optimala områdena där tekniken verkligen gör skillnad och skapar så mycket värde för användarna.

I samtal med professorerna matchade Emelie till slut rätt i ett projekt där hon kunde arbeta med fokus på armproteser och där hon kunde ta fram en digital process för att skräddarsy armproteser med hjälp av olika typer av 3D-teknik. 

Under masteruppsatsen fick hon hjälp av professorn på IKDC som var specialist på 3D-printing och sedan en forskare på elektroteknik som höll på med robotstyrda armproteser. Sedan fick hon kontakt med en ortopedingenjör på ortopedtekniska avdelningen på sjukhuset i Lund som jobbar med att bygga proteser och träffa patienter. I sitt arbete hade han tagit fram ett slags kosmetiskt koncept som klickas fast på benprotesen. Emelie och ortopedingenjören såg synergier, teamade ihop och sitter sedan dess på MINC i Malmö.

– Vi jobbar i ett gränsland mellan områden som väldigt sällan annars möts och det tycker jag är jättespännande! När man pratar proteser, tänker många att vi är ett medtech-företag, men det är vi inte. Man kan säga att vi förvandlar en medtech-produkt, ett hjälpmedel till att bli en modeaccessoar så att det blir en helt annan känsla att bära protesen. 

– Jag jobbar med att designa människor kan man säga, skrattar Emelie. Det finns så mycket fantastiskt man kan göra i ett användningsområde där teknik och 3D-printing kommer tillrätta. Det blir väldigt konkret och tilltalande hur jag använder verktygen. Jag älskar design och mode, framförallt mode som ett sätt att uttrycka sig på, så att även kunna addera de bitarna till mitt arbete och hjälpa användare att uttrycka sin stil genom sitt hjälpmedel, känns extra värdefullt. 

På frågan om vad som är det bästa med jobbet svarar Emelie att hon gör det hon verkligen brinner för – att vara kreativ och att kunna göra något bra för en annan människa.

– Det är allt vad jag någonsin önskat att jobba med och jag kan göra det med friheten att vara min egen, det är värt så himla mycket. Flexibiliteten med det lilla företaget innebär också en stor variation i arbetsuppgifterna – den helheten hade jag inte fått någon annan stans.

Emelies tips till blivande studenter:

– Gillar du kombinationen teori och praktik är teknisk design klockren. Dra nytta av tiden i Lund och de kontakter som skapas, engagera dig! Var inte rädd att prata med forskare verksamma inom områden du är intresserad av, använd de valbara poängen för att välja det som verkar kul. Åk på utbyte om möjligheten finns, det var väldigt givande!

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen