lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studenter om utbildningen

Fråga en student

Studenter på utbildningen besvarar dina frågor - skicka ett mail till livsmedelsteknik@kansli.lth.se

Besök en matlaboration

Mikrovågsugn, potatisgratäng och studenter. Se inslaget där studenter på Livsmedelsteknisk högskoleutbildning har matlaboration.

Johanna Berg

Ända sedan jag som tvååring stod vid diskbänken och lekte med kaffesump och potatisskal har ett av mina stora intressen varit mat. Under de senaste åren har jag jobbat i matbutik vilket har ökat mitt intresse för livsmedel. Jag bestämde mig för att läsa vidare och när jag hittade Livsmedelsteknisk högskoleutbildning och tittade på vilka kurser som ingick kändes allt helt rätt, som att den var gjord för mig. Programmet i sig är brett och man läser om allt från global matförsörjning och livsmedelskemi, till mikrobiologi och näringslära.

Livsmedel är något som vi alla beroende av och därför är det bra och viktigt att fler utbildar sig inom området. Intagningskravet på minst två års arbetslivserfarenhet gör att alla studenter på programmet har olika kunskaper och erfarenheter att dela med sig av. Ett annat plus är att utbildningen är bara två år vilket gör det möjligt att på relativt kort tid få en bra utbildning.

Zlatan Muheljic

Efter tio år av skiftarbete inom livsmedelsindustrin beslutade jag mig för att söka in till utbildningen. Tankarna kring utbildningen har funnits där i flera år, men det som gjorde att jag slutligen sökte in var intresset att utvecklas inom branschen, men även kravet på kvalificerade medarbetare i framtidens "mat-Sverige".

Utbildningen öppnar många nya dörrar genom sin bredd. De främsta fördelarna tycker jag är utbildningens struktur, laborationerna samt kontakten med näringslivet i form av föreläsningar och studiebesök.

Klasskamraterna är en stor tillgång då alla delar med sig av sina tidigare arbetslivserfarenheter. Utbildningen är den bästa investeringen jag har gjort.

Susanne Carlson

Det är mycket teori och vi fördjupar oss framför allt inom livsmedelskemi och ­teknik, mikrobiologi och läser intressanta kurser som "livsmedelskedjans förutsättningar" och "från jord till bord". Inom näringslära lär vi oss hur fetter, proteiner och kolhyd­rater är uppbyggda.

De teoretiska kurserna tenterar vi av var femte vecka. Vi har många laborationer då vi bland annat undersöker hur bakterier beter sig och vilka miljöer de trivs i. Det är en mycket använd­bar kunskap för den som till exempel vill bli livsmedelsinspektör. Det är mycket nytt i början men man anpassar sig snabbt.

Jag skulle gärna arbeta som kostcoach, det vill säga planera måltider för personer och familjer som behöver ändra sina kostvanor. Jag arbetar också gärna i ett provkök på till exempel Ica eller Lantmännen. Längre fram i tiden så vill jag helst ha ett eget företag.

Per Frank

Jag har tidigare arbetat som kock men valde att läsa livsmedelsteknik för att jag blev lite trött på arbetstiderna eftersom det är mycket kvällar och helger. Men jag är intresserad av mat och ville därför fortsätta att arbeta med något inom det.

Utbildningen är uppdelad i ganska många ämnen. Vi läser mikrobiologi där vi ser på bakterier och var de finns. Livsmedelskemi läser vi också. Där får vi lära oss om allt det kemiska som händer när du till exempel äter ett knäckebröd, vad som bryts ner och vad som inte bryts ner. Vi får också lära oss om varför man behöver äta vissa saker.

Undervisningen är väldigt olika upplagt på varje kurs, men vi är på Campus i stort sett varje dag. Vi läser en kurs i taget vilket gör att det blir väldigt inriktat på ett ämne i fem veckor. Sedan har vi en salstentamen eller en hemtentamen och sedan är det en ny kurs. Jag tycker det är jättebra för då slipper man att läsa till olika tentor och riskera att blanda ihop saker. Ibland har vi även muntliga presentationer och grupparbeten.

Jag tror att vi har en ljus framtid på arbetsmarknaden efter vår tid på utbildningen. Alla blir ju mer medvetna om vad man bör eller inte bör äta. Det finns ju en marknad för det.

Viktoria Karlsson

Alla kurser på programmet handlar om livsmedel, vilket gör det lättare att ta till sig informationen och relatera till sina tidigare arbetserfarenheter. Det är intressant att få svar på vad som händer kemiskt och mikrobiellt vid tillverkning av livsmedel. Eftersom alla som går utbildningen har tidigare arbetserfarenheter så har vi olika kunskaper med oss, vilket vi kunnat dra nytta av vid t ex grupparbeten. Livsmedel behöver alla och det gör ämnet intressant och efter några år inom bageribranschen ville jag öka på mina kunskaper inom livsmedel för att kunna jobba med utveckling och säkerhet inom området. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska avsnitt som kompletterar varandra,vilket tilltalar mig som alltid har jobbat praktiskt. Det är dessutom en bred utbildning som kan ge många olika typer av jobbmöjligheter.