lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Det finns ett stort framtida behov av människor med bred livsmedelsutbildning. Morgondagens handel och produktion av mat kommer att ställa helt nya krav på vår kunskap om de mikrobiella, kemiska och fysikaliska processer som samverkar under framställning, förvaring och distribution av livsmedel. 

Dessa nya krav och en ökad kunskap om matens betydelse för vår hälsa gör att du med en examen från LTHs Livsmedelstekniska högskoleutbildning efterfrågas på arbetsmarknaden. Utbildningen kan vara din chans till ett nytt arbete med större ansvar och bättre inkomst.

Livsmedelshandeln samt livsmedels- och måltidsindustrin anställer gärna livsmedelstekniker som färskvaruchefer, produktutvecklare, arbetsledare, kvalitetsansvariga, försäljare, med mera. I kommunerna kan du efter dina studier arbeta som bland annat miljö- och hälsovårdsinspektörer, kökschef eller kostansvarig. Några av våra alumner har startat eget och jobbar som konsulter.

Utbildningen ger dig också behörighet att söka till lärarhögskolan för vidareutbildning till yrkeslärare inom gymnasieskolan.

Martin Gustafsson, Orkla Confectionery & Snacks

En gång i tiden var mitt mål att bli måltidsforskare, men jag insåg under studierna att jag behövde kunna mer om mat. Därför utbildade jag mig till kock på Komvux. Tolv kockår senare kände jag att det var dags att ge lite akademisk tyngd åt de praktiska erfarenheter som jag redan fått.

Examensarbetet handlade om portionssallad och möjligheten att på ett smidigt sätt servera sallad till större sällskap. Jag och en klasskamrat undersökte olika förpackningslösningar och typer av polymerer som skulle kunna skydda salladen och ta hänsyn till salladens respiration på ett optimalt sätt. Vi tittade även på hur förvaring vid olika temperaturer påverkade hållbarheten hos salladen.

Hela intervjun med Martin

Rick Carlberg, produktutvecklare, Lantmännen Cerealia

Jag hade arbetat som bagare/konditor i tio år när jag tog steget att vidareutbilda mig inom livsmedelsteknik. Bara några månader efter min examen fick jag arbete som produktutveck­lare hos Lantmännen cerealia. Jobbet har till exempel inneburit att jag fått uppdraget att ta fram en ekologisk kaffebrödsmix. Jag gör research, talar med leveran­törer, tar fram recept, provbakar och kän­ner efter om brödet har rätt textur och inkråm, om det är saftigt och smakar som jag vill. Är jag nöjd med resultatet visar jag upp det för marknadsavdelningen, som sedan släpper ut produkten på marknaden. 

Det är ett självständigt arbete med stort ansvar och mycket kontakter med leveran­törer runt om i Europa. Jag trivs fantastiskt bra på jobbet och har hittat fullständigt rätt med den här tjänsten. Just nu känns det som att jag skulle kunna stanna här hur länge som helst.

Som produktutvecklare har jag haft stor nytta av den breda kunskapen om livsmedel jag fick på utbildningen. Den teoretiska fördjupningen i framför allt livsmedelskemi har varit en stor fördel att ha med sig i arbetet. Det behövs ett kreativt tänkande och förmågan att se vad morgondagens konsumenter vill ha. Med ett ord - innovations­förmåga!

Christina Jorme, kvalitetstekniker Zoegas/Nestlé Sverige AB

Efter två års intensivt pluggande arbetar jag nu som kvalitetstekniker och analyserar och provsmakar allt kaffe som skall ut på marknaden till kunder. Jag rostar och provsmakar råkaffe som vi köper in för att använda i våra olika produkter. Tidigare arbetade jag i fabriken på Unilever under fem år, men valde att studera för att komma vidare i karriären och göra någonting annat.

Den livsmedelstekniska utbildningen var mycket intensiv med ett högt tempo och med mycket bra pedagoger. Innehållet i utbildningen var brett och med facit i hand så märker jag att jag har en helt annan kunskap idag.

Varje dag går jag till jobbet med ett leende på läpparna och undrar vad för spännande saker som kommer att hända idag.

Jonatan Govik, livsmedelstekniker, Anticimex

Jag jobbade flera år inom livsmedelsindustrin och efter några år när jag sökte efter nya utmaningar tittade jag runt vad som fanns inom studieområdet vad gäller livsmedel. Det dröjde inte länge förrän jag hittade högskoleutbildningen inom livsmedelsteknik där man vänder sig till de som har jobbat inom branschen ett tag. Utbildningens innehåll verkade väldigt intressant och så här i efterhand har det varit oerhört inspirerade år, tiden bara flög iväg! Höjdpunkterna i utbildningen är helt klart alla studiebesök vi har gjort. Studiebesöken är bra på det sättet att man får se hur det går till i praktiken och att man breddar sitt kontaktnät.

Idag jobbar jag som livsmedelstekniker på Anticimex där jag utbildar folk inom livsmedel, upprättar egenkontrollprogram för livsmedelshanterande verksamheter samt utför revisioner och inspektioner. Arbetet är otroligt omväxlande och inspirerande och man får träffa mycket folk i tjänsten vilket passar mig utmärkt.

Michael Johansson, livsmedelsinspektör, Alingsås kommun

Jag började studera på LTH för att jag ville gå vidare i livet och få ett arbete med mer ansvar och mer utmanande arbetsuppgifter.

Jag började min yrkesmässiga bana som bagare och därefter gick jag över till dagligvaruhandeln där jag arbetade i ungefär 5 års tid. Efter detta har jag gjort några säsonger inom fiskeindustrin i Norge och rest mycket över hela världen. Efter några år på resande fot ville jag få en fast plats i tillvaron och eftersom jag i alla år arbetat med livsmedel så kändes det naturligt att studera Livsmedelsteknik. Utbildningen var bred och gav mig en viktig förståelse för hela livsmedelskedjan.

Det som intresserade mig mest och som jag haft mest nytta av är mikrobiologin. Mikrobiologin har lärt mig mycket viktigt om livsmedelshygien som jag tillämpar varje dag i mitt arbete. Jag arbetar nu som Livsmedelsinspektör i Alingsås kommun. Arbetet är det bästa jag någonsin haft och jag trivs oerhört bra med arbetsuppgifterna. Eftersom jag tycker mycket om att träffa olika människor är arbetet perfekt då jag varje dag är ute och träffar folk på inspektioner.

Jag är idag väldigt glad och tacksam för att jag gick utbildningen, eftersom jag aldrig kunnat få det jobb jag har idag utan att ha gått på Livsmedelsteknisk högskoleutbildning.

Linda Lundberg, kvalitetstekniker Alrifai Nutisal

Jag har arbetat som kock, som är ett otroligt roligt arbete, i många år. Men eftersom det innebär sena kvällar och arbete helger ville jag sadla om. Jag bestämde mig för att söka till Livsmedelsteknisk högskoleutbildning. Jag ville gå vidare och trodde att jag skulle ha nytta av mina tidigare erfarenheter från livsmedelsbranschen. Det stämde alldeles utmärkt och jag tycker att utbildningen har gett mig en bredare kunskap om livsmedel och mer förståelse för vad som händer med livsmedel. Vi har även fått lära oss muntlig presentation och att hålla föredrag.

Efter avslutat examensarbete på Alrifai Nutisal i Helsingborg fick jag anställning som kvalitetstekniker. Nutisal är ett företag som friterar, rostar och smaksätter nötter. Jag arbetar bland annat med att kvalitetssäkra våra produkter och certifieringsarbete med bland annat system som ISO 22000 och BRC.