lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Martin Gustafsson, Orkla Confectionery & Snacks

En gång i tiden var mitt mål att bli måltidsforskare, men jag insåg under studierna att jag behövde kunna mer om mat. Därför utbildade jag mig till kock på Komvux. Tolv kockår senare kände jag att det var dags att ge lite akademisk tyngd åt de praktiska erfarenheter som jag redan fått.

Examensarbetet handlade om portionssallad och möjligheten att på ett smidigt sätt servera sallad till större sällskap. Jag och en klasskamrat undersökte olika förpackningslösningar och typer av polymerer som skulle kunna skydda salladen och ta hänsyn till salladens respiration på ett optimalt sätt. Vi tittade även på hur förvaring vid olika temperaturer påverkade hållbarheten hos salladen.

Hela intervjun med Martin

Christina Jorme, kvalitetstekniker Zoegas/Nestlé Sverige AB

Efter två års intensivt pluggande arbetar jag nu som kvalitetstekniker och analyserar och provsmakar allt kaffe som skall ut på marknaden till kunder. Jag rostar och provsmakar råkaffe som vi köper in för att använda i våra olika produkter. Tidigare arbetade jag i fabriken på Unilever under fem år, men valde att studera för att komma vidare i karriären och göra någonting annat.

Den livsmedelstekniska utbildningen var mycket intensiv med ett högt tempo och med mycket bra pedagoger. Innehållet i utbildningen var brett och med facit i hand så märker jag att jag har en helt annan kunskap idag.

Varje dag går jag till jobbet med ett leende på läpparna och undrar vad för spännande saker som kommer att hända idag.