lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Marie Josefsson

Filippa Lindnér

Det var ett självklart val att börja plugga i Lund, men att det blev just Lantmäteri var mer en slump. Jag hittade utbildningen i katalogen och tyckte det lät roligt med en blandning av matematik, ekonomi och juridik. Det jag minns mest från mitt första år är introduktionsveckan, alla matteföreläsningar, juridiklektioner och hur kul det var att träffa alla nya klasskompisar. Under det andra och tredje året kom jag in i rutiner, läste en del kurser inom fastighetsekonomi, fastighetsrätt och GIS, och började känna mig hemma i Lund. När jag gick till skolan kändes det som att jag gjorde det lika mycket för att umgås med vänner som för att studera. Mitt fjärde år åkte jag på utbytesstudier till Delft i Nederländerna, en stad som kan liknas vid ett litet Amsterdam. Jag hade ett fantastiskt år och läste kurser inom stadsutveckling, och även lite holländska.

Under det sista året har jag följt ett studentprogram som heter Skanska 21. Här träffas 21 studenter från hela Sverige i olika delar av landet under året och har utbildningar inom ledarskap, presentationsteknik m.m. Efter fem fantastiska studentår har jag nu nått slutspurten - exjobbet. I Skanska 21 ingår det att man skriver exjobbet på företaget och jag har valt att skriva om trygghetsbostäder (en ny boendeform för äldre) på Skanskas avdelning för projektutveckling.

Jona Rydberg

Jag läser till civilingenjör inom Lantmäteri vilket jag framför allt lockades till för kombinationen av teknik, juridik och ekonomi. Under utbildningen har jag lärt sig mycket om saker jag knappt visste existerade och under tiden har jag blivit allt mer intresserad av det jag läst. Att börja lite bredare med bland annat matematiken och andra baskurser var väldigt bra. Under de sista åren av utbildningen, då man väljer inriktning, förstår man vad som är mest intressant och vilket yrke som passar en. Jag hade också möjligheten att göra mitt ex-jobb på Sri Lanka med ett stipendium vilket har varit väldigt kul och utvecklande.

Att bli civilingenjör var inget självklart val. Jag var 23 när jag på började min utbildning och 5 år är en lång tid. Dessutom är jag en skidåkande norrlänning med samiskt påbrå som skulle bo i platta Skåne. Men idag är jag verkligen nöjd över mitt val.

Under 5 år har jag hunnit lära sig så mycket och förbättrat det analytiska tänkandet vilket känns väldigt svårt att göra under en kortare utbildning. Dessutom är det en klar fördel att ta sig in på arbetsmarknaden som civilingenjör.

Anna Fellesson

LTH är en modern, stor högskola med plats för individen. De senaste kunskaperna förmedlas i en miljö där lärare och studenter känner varandra väl. Det finns alltid plats för viktiga diskussioner och "dumma" frågor. Att LTH dessutom ligger i en av Sveriges bästa studentstäder är ett stort plus!

Lantmäteriprogrammet har ett mycket brett utbud av kurser. Det är just detta som gör utbildningen så spännande. Varje termin har ett nytt fokus och genom att teori blandas med praktiska övningar och verklighetsanknutna projekt känner jag mig väl förberedd inför arbetslivet.

Under mitt fjärde läsår tog jag chansen att plugga i München en termin. Att studera i ett främmande land är en bra erfarenhet och för mig gav det många nya perspektiv, både på utbildningen och på framtiden. Oavsett vad som händer senare i livet har jag en bra grund att stå på eftersom det är en välkänd och ansedd examen.

Maria Montelius

Min tid som lantmäteristudent har varit både lärorik och rolig. Under min utbildning har jag blivit mer och mer intresserad av stadsutveckling och frågor kring detta. En termin valde jag att flytta till Paris för en utbytestermin där jag studerade stadsplanering på en arkitektskola. Detta var en underbar upplevelse och bland det bästa jag har gjort.  Jag har under utbildningen försökt få så mycket praktikerfarenhet som möjligt. Jag tycker att det har gett mig otroligt mycket. Det var för övrigt under en av mina praktikerfarenheter som mitt intresse för stadsplanering växte på riktigt. Praktik ger helt enkelt en annan sorts inblick i framtida arbetsplatser, vilket är svårt att få annars. Jag har bland annat haft möjligheten att praktisera på Fastighetskontoret i Malmö inom exploateringsavdelningen. Denna erfarenhet har jag tagit med mig och just nu skriver jag dessutom mitt exjobb på Fastighetskontoret där jag studerar och utvärderar exploateringen och dess process i Malmö. I exjobbet utvärderas ett antal exploateringsprojekt efter i vilken mån de initiala målen och syftena för projekten uppfylls i slutändan.

Kristian Isberg

Jag valde lantmäteriprogrammet för att jag var intresserad av stadsplanering och kartor. Det dröjde inte länge förrän jag insåg att möjligheterna var mycket större än så, allt relaterat till fastigheter är vår potentiella arbetsmarknad.

Upplägget på programmet är unikt. Vi studerar tätt tillsammans med samma klasskamrater genom hela utbildningen, vilket gör sammanhållningen på lantmäteriprogrammet till något speciellt.

Att studera utomlands var något som jag alltid sett fram emot och jag tog chansen att åka som utbytesstudent två terminer till University of Auckland på Nya Zeeland. Att studera på andra sidan jorden i ett land med en annan mentalitet och med mängder av äventyrsaktiviteter var enormt stimulerande. Under mitt utbytesår insåg jag även att utsikterna för arbete utomlands är mycket goda!

Moa Chley Tegnelund

Lantmäteri kändes som den rätta utbildningen för mig då jag fastnade för den tvärvetenskapliga kombinationen av ämnen. Eftersom jag är från Norrbotten blev valet att läsa i Lund, som är en fantastisk studentstad, lite annorlunda. Det valet är jag väldigt nöjd med nu. Jag trivs mycket bra med utbildningen på LTH och har praktiserat på arbetsplatser som visat vilket varierande område Lantmäteri kan vara.

Civilingenjörer i Lantmäteri är eftertraktade på arbetsmarknaden så framtiden ser mycket ljus ut. Att läsa i Lund ger goda möjligheter till kontakter med arbetslivet och att läsa något år utomlands. En civilingenjörsexamen inom Lantmäteri ger dig många möjligheter till ett spännande yrkesliv.