lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Kristoffer Leo

Kinainriktningen var en enorm bonus för mig. Jag hade inga tidigare direkta kunskaper om landet Kina i sig, mer än att det är en stor ekonomisk marknad för min framtida bransch. Kina visade sig vara en kulturkrock som under ett halvårs tid vände upp och ner på hela min världsbild. Det var en otroligt rolig och givande upplevelse att läsa i Kina och hade jag fått göra om valen hade jag inte tvekat att läsa Kinainriktningen igen!

Det bästa med en civilingenjörsutbildning är att det är en bred utbildning som skapar stora valmöjligheter på arbetsmarknaden.

Jag vet att det i framtiden inte finns en specifik kontorsstol med mitt namn på, utan att jag under mina fem år kommer formas, slipas och ta mig in precis dit jag själv vill.

Jelena Mirosavljevic

InfoCom är en utbildning som innehåller både klassiska matematik- och programmeringsblock men även nya och spännande kurser inom informationsöverföring mellan datorer, mobiltelefoner och människor. Telekom blir ju allt viktigare för samhället och är ett teknikområde med stora utvecklingsmöjligheter som jag vill vara en del av.

Väljer man Kinainriktningen har man möjligheten att läsa en termin på ett kinesiskt universitet och sedan praktisera på ett internationellt företag i Kina. Efter ett halvårs studier av det kinesiska språket och kulturen ser jag fram emot att studera på Zhejiang-universitetet i Hangzhou under hösten. Som civilingenjör får man en bred utbildning vilket ger stora valmöjligheter när man kommer ut på arbetsmarknaden. Dessutom får man arbeta med tekniska lösningar och innovationer vilket jag tycker är väldigt intressant.

Niclas Unnervik

Det bästa med LTH är att det går så mycket bra människor där - studenter med olika bakgrunder och olika intressen, människor som man kanske aldrig hade kommit i kontakt med annars. Jag valde Kinainriktningen för att jag alltid varit intresserad av språk, och det lät väldigt roligt och bra att kunna väva in språk i utbildningen. Att man sen var garanterad en utbytesplats i Kina var ju inte helt fel det heller.

Något man märker fort i Kina är att studiemiljön är helt annorlunda där, men det kanske inte är så oväntat eftersom Kina skiljer sig från Sverige på de flesta sätt. Gällande språkstudierna är utbytestudier ett enormt bra sätt att lära sig ett språk eftersom man får använda språket varje dag - något man inte gör när man läser ett språk på hemmaplan. Kort och gott: jag skulle inte tveka att läsa Kinainriktningen om jag fick göra om valet!

Isa Rasmark

Eftersom jag är från Lund hade jag egentligen tänkt läsa någon annanstans. Men Kinainriktningen fick mig att vilja läsa i Lund - det var något annorlunda som inte fanns någon annanstans. Jag är även intresserad av språk och av att resa, och jag planerar att åka utomlands igen i årskurs 5 eftersom det var så roligt!

Jag funderade inte så mycket på hur det skulle vara att studera i Kina. Kanske var det därför som jag upplevde flera stora kulturkrockar när jag kom till Hangzhou: sättet de undervisade på, vilken mat man åt, hur man åt, hur man bodde, etc. Detta kunde både vara frustrerade och väldigt roligt, och jag tycker personligen att det är just hur annorlunda Kina är som gör det så spännande och utmanade att åka dit och studera.

Henrik Gyllensvärd

Kinainriktningen ger en fantastisk chans att komma ut i världen på ett enkelt sätt. Det är en resa som jag har lärt känna mycket människor under, och även vuxit som person. Erbjudandet från LTH är någonting man bara får en gång i sitt liv. LTH sköter det mesta av administrationen, och man åker dit tillsammans med många av sina klasskamrater. Det behöver heller inte bli en renodlad studieresa - jag tycker att man ska ta chansen och kombinera utbytet med att resa inom Kina innan terminens start, efteråt eller varför inte både och. Många som åkte i min grupp har nu sökt sig tillbaka till Kina, antingen på språkresor, sommarpraktik eller för att studera mer kinesiska. Ser man längre framåt så tror jag att de kunskaper och erfarenheter som kinainriktningen ger, blir en extra tillgång när man ska ut på arbetsmarknaden.

Thea Välemark

Att åka till Kina och studera i fyra månader är det roligaste och mest minnesvärda jag gjort under min utbildning. Efter att ha varit två år i Lund var det skönt med ett miljöombyte och nya vardagsrutiner. Vår kinesiskalärare lärde oss inte bara språket utan även socialt beteende, var kineserna brukar äta och hur vi skulle åka buss. Det är ett väldigt fascinerande land och framför allt billigt. Det mesta kostar bara en bråkdel av vad det gör i Sverige, och i Kina känner man sig rik med studiemedel från CSN. Min utbytestermin gav mig grundliga språkkunskaper, nya vänner, ett besök i Hongkong, flera helger i Shanghai, inblick i hur kineserna lever och en fantastisk upplevelse. Jag tycker att alla ska ta chansen när den erbjuds, för en utbytestermin i Kina är ett minne för livet!