Kandidatutbildning i livsmedelsteknik

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Kandidatexamen i livsmedelsteknik

Samtliga personer nedan har läst det tidigare tvååriga programmet Livsmedelsteknisk högskoleutbildning. 

Sandy Koleszar, student

Utbildningen är väldigt bred och jag lär mig något nytt varje dag. Att gå tillsammans med likasinnade och utbyta erfarenheter och kunskaper är väldigt givande. Vi gör även väldigt många studiebesök hos företag vilket är superkul.

Sandy Koleszar

Sandy Koleszars stora intresse för mat var det som lockade henne till att söka sig till LTH:s högskoleutbildning i Livsmedelsteknik. Hon har sedan tidigare en bakgrund inom hotell- och restaurangskolan i Köpenhamn, där hon gjorde en fyraårig lärlingsutbildning.

– Utbildningen i Köpenhamn var väldigt hektiskt och gav mig sedan ett ännu mer hektiskt liv. Att jobba på restaurang tog nästan all min vakna tid och jag kände att jag nästan aldrig hade tid att umgås med familjen. Det fick mig att söka till Malmö skolrestauranger där jag arbetade i några år, men kände ganska snabbt att jag kunde göra så mycket mer än att bara ”laga mat varje dag”. Mitt mål var att jobba med mat, men på något annat sätt som kan förändra världen, om än bara lite grann, men utanför köket!

Det var Sandys chef på Malmö skolrestauranger som själv gått utbildningen som uppmuntrade henne till att söka.

– Hon såg på mig att jag ville göra något mer än att bara vara kvar i köket. Hon rådde mig att söka och jag kom in. Utbildningen är väldigt bred och jag lär mig något nytt varje dag. Att gå tillsammans med likasinnade och utbyta erfarenheter och kunskaper är väldigt givande. Vi gör även väldigt många studiebesök hos företag vilket är superkul. Du som vill ha en förändring i arbetslivet inom livsmedelssektorn eller känner att ”wow, tänk vad coolt det hade varit att jobba som produktutvecklare och få fram nya produkter som sen går att köpa i affären” – go for it! Livet är för kort för att vela. Ålder är inget som borde hålla dig tillbaka, åldersspannet i vår klass är mellan cirka 21–55 år. Dessutom så behövs det fler som jobbar inom sektorn och denna utbildning finns enbart här, vilket ger dig en fördel på arbetsmarknaden.

Läs hela berättelsen och se film 
Göm berättelsen 

Jimmy Lodel, student

Det bästa med utbildningen är att den är väldigt stimulerande och att jag får möjligheten att träffa nya människor med liknande bakgrund. Inom klassen har vi även en väldigt bra sammanhållning, vilket är väldigt roligt.

Jimmy Lodel

Jimmy Lodel läser just nu LTH:s Livsmedelsteknisk högskoleutbildning och har sedan tidigare en bakgrund inom livsmedelsbranschen.

– Jag arbetade tre år inom livsmedelsbranschen innan jag började studera på LTH. I början arbetade jag heltid i produktionen på HAFI, som tillverkar saft och sylt. Efter ett tag fick jag möjligheten att arbeta med kvalitetsfrågor på halvtid, vilket jag tyckte var väldigt roligt och inspirerande. Det var också det som var den stora anledningen till varför jag sökte utbildningen.

I dagsläget ser Jimmys framtidsplaner lite annorlunda ut jämfört med innan, utbildningen har nämligen väckt intressen för andra potentiella yrken inom branschen.

– Innan jag började utbildningen ville jag jobba mer med kvalitetsfrågor, men har nu börjat tänka om lite. Att arbeta som inspektör tror jag skulle kunna vara väldigt givande och lärorikt då man hela tiden får lära sig att bemöta människor i både med och motgång. Det bästa med utbildningen är att den är väldigt stimulerande och att jag får möjligheten att träffa nya människor med liknande bakgrund, inom klassen har vi även en väldigt bra sammanhållning, vilket är väldigt roligt.

Läs hela berättelsen och se film 
Göm berättelsen 

Irena Stakovska, Quality control engineer, BioGaia Production

Att läsa livsmedelsteknik är det smartaste valet jag gjort i mitt liv.

Irena Stakovska

Irena Stakovska är född och uppvuxen i Makedonien och bor numera i Eslöv tillsammans med sin man och tre barn. Hon är personen som brinner för utveckling och gör allt för att nå sina mål. Irena har sedan tidigare en utbildning inom Industrial management i Makedonien. Men hennes mål har alltid varit att utvecklas, både på det personliga planet med även karriärmässigt.

– Planen var alltid att läsa vidare och bygga på det jag redan hade med mig i bagaget, men familjeplaneringen kom emellan. Tre barn senare och ett antal år som linjeoperatör samt skiftledare på företaget Kavli, fick jag möjligheten att gå vidare inom företaget och arbeta på labbet. Det var där mitt intresse för att studera vidare väcktes.

Hon hittade utbildningen på nätet och kände direkt att det var något för henne. Irena menar själv på att den här utbildningen har varit det smartaste valet i hennes liv.

– Det bästa med utbildningen är att den är på två år, vilket är en perfekt möjlighet för människor som vill vidareutvecklas inom livsmedelsbranschen. Programmet innehöll en bred bas som ledde till olika möjligheter efter avslutad utbildning. En stor fördelar med utbildningen var att vi hade mycket praktik och labbande, många studie besök och grupparbeten.

Efter utbildningen kände Irena att hon var reda för nya utmaningar och hade planer på att söka sig vidare inom livsmedelstekniskt arbete. Men så blev det inte. Istället fick hon ett erbjudande av sin arbetsgivare Kavli att ta en tjänst som inköpare.

– Eftersom jag gillar nya utmaningar såg jag detta som en chans till att utforska ett nytt spännande område och samtidigt utvecklas ytterligare som person.

Idag arbetar Irena som Quality control engineer på BioGaia Production i Eslöv.

– Det är ett väldigt roligt arbete där jag får utföra olika analyser, granskar och rapporterar dokument/batcher och frisläppa probiotikaartiklar samt är ansvarig för miljökontrollen på företaget.

Irena säger själv att hon verkligen rekommenderar utbildningen till andra som känner att dem vill fortsätta utvecklas inom livsmedelsbranschen.

– Mitt råd jag vill ge till studenter är att alla kan om de vill, det finns hjälpmedel och stöd på plats, men det krävs disciplin och hårt arbete. Många dörrar öppnas senare och det är verkligen enklare att hitta ett arbete där man kan trivas och utvecklas på riktigt!

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Jonny Stridsberg, livsmedelsinspektör, Malmö stad

Jag har ett stort intresse för mat och dryck. Att få läsa mer och få ännu djupare kunskaper inom detta område var något som tilltalade mig samt att utbildningen gav mig en möjlighet att få arbeta inom livsmedelsbranschen.

Jonny Stridsberg

Jonny Stridsbergs stora intresse för mat och dryck var det som lockade honom till att söka sig till Livsmedelsteknisk högskoleutbildning. Idag arbetar han som livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen.

Jonny Stridsberg är bosatt i en villa på Sankt Olof på Österlen tillsammans med sin familj. På fritiden tillbringar han gärna mycket tid med att fixa i hus och trädgård och har alltid något projekt igång.

Att mat är ett stor intresse råder det inga tvivel om, när tiden räcker till så bryggs egen öl, gjuts praliner, bakas, syltas och saftas det hemma i villan på Sankt Olof.

Efter gymnasietiden fick Jonny ett sommarjobb inom slakteri och styckning som övergick till en 12 års anställning.

– Jag har hela tiden haft som mål att studera men aldrig varit motiverad, till slut fick jag tummarna loss och gjorde allvar i saken. Jag pratade med en studievägledare som tipsade om livmedelsutbildningen och jag nappade direkt då detta kändes helt rätt för mig.

– Jag har ett stort intresse för mat och dryck. Att få läsa mer och få ännu djupare kunskaper inom detta område var något som tilltalade mig samt att utbildningen gav mig en möjlighet att få arbeta inom livsmedelsbranschen.

Idag arbetar Jonny som livsmedelsinspektör, något som han egentligen inte trodde var något för honom.

– Under den sista terminen såg jag en platsannons där miljöförvaltningen i Malmö sökte en livsmedelsinspektör, jag sökte tjänsten trots att jag inte var så intresserad. Min uppfattning var att inspektörer endast letar fel och var ovänner med alla de träffade på. Jag fick tjänsten och som tur var tackade jag ja. Mina farhågor visade sig helt felaktiga, jag trivs kanon med jobbet. Jag får träffa mycket folk, de flesta är trevliga och vänliga när vi är ute på inspektion och man utvecklas i sin roll hela tiden.

Utbildningens upplägg med både teoretiska och praktiska moment såg Johnny som en stor fördel.

– Att variera föreläsning med laborationer, experiment och eget arbete tyckte jag var ett bra sätt för att lära sig. När man som jag och många andra på utbildningen jobbat praktiskt under flera år hade det nog varit tungt att hoppa på en helt teoretisk utbildning.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen