Språkkrav

Vissa universitet kräver ett språktest för att man ska bli antagen och för andra räcker det med intyg.

Universiteten i Europa anger ofta sin kravnivå med hjälp av CEFR-nivåerna B1, B2 eller C1. Kravnivåerna kan uppfyllas genom de språkkurser du läst på gymnasiet. I tabellen till höger kan du se hur gymnasiets kursnivåer motsvarar CEFR-nivåerna.

Flera universitet utanför Europa, framförallt i Nordamerika, kräver ett språktest, t ex TOEFL eller IELTS. Du ansvarar själv för att bekosta och göra språktestet i tid för ansökan till värduniversitetet. Om ditt värduniversitet kräver ett specifikt språktest, framgår det i listan över sökbara universitet. 

Intyga dina språkkunskaper

Internationella avdelningen kan utfärda intyg då det krävs förutsatt att du kan uppvisa dina språkkunskaper. Se nedan vad som gäller för de olika språken.

Engelska

Internationella avdelningen kan utfärda intyg i engelska för de studenter som behöver detta i ansökan till värduniversitetet. Skicka en kopia på dina gymnasiebetyg och förtydliga att du behöver ett språkintyg i engelska samt vilken nivå (B1, B2, eller C1) till outgoing@lth.lu.se.

Notera att ett intyg från Internationella avdelningen inte kan ersätta ett språktest (TOEFL/IELTS) ifall värduniversitetet kräver det. 

Övriga språk

Om ditt värduniversitet kräver ett språkintyg i ett annat språk än engelska kan internationella avdelningen utfärda ett språkintyg utifrån ett av följande två sätt:

  1. Med ditt gymnasiebetyg som underlag.
  2. Med resultatet från Folkuniversitets språktest (gratis) som underlag. 

Skicka en kopia på dina gymnasiebetyg, eller vidarebefordra resultatet från Folkuniversitets språktest, och förtydliga vilket språk samt vilken nivå (A2, B1, B2, eller C1) du behöver till outgoing@lth.lu.se.

Språkkurser för tekniker innan du åker

Som utbytesstudent är det inte möjligt att enbart läsa språk utomlands, men det finns andra vägar att fördjupa sig i landets språk. LTH erbjuder ett flertal språkkurser för tekniker som kan vara en bra förberedelse innan man åker på utbytesstudier. Kurser i franska, engelska, tyska, kinesiska och japanska erbjuds.

Information om språkkurser för tekniker

Sidansvarig: outgoing@lth.lu.se | 2020-05-15