lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Som civilingenjör inom Informations- och kommunikationsteknik har du en gedigen kunskap om olika aspekter av datakommunikation. Du vet hur systemet byggs upp av de olika delarna och hur de påverkar varandra.

Datakommunikation är idag en grundpelare inom de mest skiftande områden med en uppsjö av avancerade tillämpningar som ställer hårda krav på exempelvis användbarhet, säkerhet, robusthet, nätuppbyggnad och kvalitet i överföringen.

Att studenterna som tagit examen på Informations- och kommunikationsteknik på LTH är mycket attraktiva på arbetsmarknaden framgår i våra alumnundersökningar, som visar att de nyblivna civilingenjörerna snabbt fick relevanta jobb på en mångfald av företag.

Vad arbetar före detta studenter med idag?

Olle Landin, medgrundare av FEO Media och utvecklare av appen Quizkampen

Olle Landin. Foto: Polina Mozgovaya.

Jag valde InfoCom på grund av mitt intresse för media och kreativt skapande. Utbildningen innehåller en hel del kurser i kommunikation under de första tre åren, men genom att välja inriktning mot användbarhet och design i min master kunde jag fokusera på det jag tycker är mest spännande. 

Med en bra utbildning i botten har du mycket lättare att ta dig fram. Matte och den typen av kunskap hade till exempel varit jobbigt att lära sig i efterhand. Och användbarhetskurserna var verkliga ögonöppnare – du måste anpassa världen efter hur folk använder tekniken, och inte låta tekniken i sig styra. Som student har du även möjlighet att gå på olika typer av inspirationsföreläsningar utanför din utbildning. På det sättet fick jag inspiration av andra, bland annat när det gällde att starta eget.

Du och dina kollegor utvecklade appen Quizkampen under studietiden? Berätta!

Jag och tre kompisar började göra appar tillsammans under 2010. Vi träffades en helg i månaden och försökte göra klart en app varje gång. Det blev inte jättebra kvalitet, men var ett bra sätt att komma igång. Jag tror att du behöver slutföra projekt för att komma framåt. Vissa månader blev det inte mycket annat än jobb och plugg, men du får vara beredd på uppoffringar. Du har alla möjligheter när du är student, det blir svårare att hinna med sen.

Året efter föddes idén till Quizkampen och vi fokuserade på den under flera helger och kvällar istället. Appen släpptes 2012, och blev en succé i Sverige direkt. Vi startade företaget i samma veva. 

Hur går det för Quizkampen och företaget idag?

Vi har vuxit otroligt mycket som bolag och har fortsatt expandera Quizkampen löpande. Idag har appen laddats ner 84 miljoner gånger (februari 2016). Pengarna har investerats i nya översättningar för över 20 länder. Under året släpper vi appen i Afrika, och vi har precis släppt en ny pilotversion för företag, med fokus på internutbildning. Samtidigt har vi nya spel på gång inom området ”addictive learning”, som handlar om hur vi kan använda spel för att folk ska lära sig saker. 

Har du några tips till den som vill jobba med spelutveckling? 

Självklart är det viktigt med en utbildning, men det räcker inte hela vägen. Du måste också ha tillämpat det du lärt dig, så passa på att göra det medan du pluggar. Jag kan varmt rekommendera lokala arrangemang av Game jams, där utvecklare träffas under en hel helg och gör spel och tävlar mot varandra i grupper. Se också till att arbeta med människor som kan annat än det du kan. Att ta fram en app eller ett spel kräver inte bara tekniskt kunnande, du behöver ta in många olika kompetenser, så som duktiga grafiker, någon som är bra på att skriva och så vidare.

Tobias Månsson, systemutvecklare, Avensia AB

Valet att plugga i Lund berodde bland annat på att jag har en äldre syster som berättat mycket om stadens studentliv och allt det har att erbjuda. För mig fanns endast ett alternativ när det gällde inriktning; civilingenjörsutbildningarna. Jag gjorde lumpen inom IT-området och lärde mig mycket om kommunikation och informationssystem, vilket jag ville fortsätta med. Då föll valet på InfoCom.

De tre första åren var väldigt likt Datateknik vilket jag inte direkt hade något emot. Jag valde även InfoCom då där var lite mindre matematik jämfört med Datateknik.

Efter ett kort stopp på Axis jobbar jag idag på Avensia som vägleder och implementerar e-handel åt kunder, till exempel Kjell & Company, Byggmax och Lyko. Jag jobbar i ett team som består av mig och tre utvecklare från Cebu, Filippinerna. Min roll är att projektleda dem samt att programmera lite själv.

På vilket sätt förberedde utbildningen dig för arbetslivet?

Oavsett vilken kurs du läser så ställs du inför samma problem – att klara kursen under en begränsad tid. Allt eftersom så bygger du upp en verktygslåda för hur du ska göra det. Liknande situationer uppstår sedan genom hela arbetslivet.

Under mitt tredje år valde jag inriktningen Användbarhet och design vilket kändes rätt i tiden. Kurserna de sista två åren kändes väldigt relevanta och gav en bra förberedelse inför arbetslivet.

Har du några tips till andra som funderar på att läsa InfoCom?

InfoCom är en liten klass, ofta med bra sammanhållning. Det kommer hjälpa dig under dina fem år. Utbildningen ger dig mycket men inte allt, försök också hitta relevanta projekt eller engagemang utanför utbildningen som kan hjälpa dig längre fram. Det kan vara allt från att lära dig ett programmeringsspråk till att vara mentor för gymnasieelever.

Sanne Bengtsson, interaktionsdesigner, Tactel AB

Sanne Bengtsson

Jag läste InfoCom med Kinainriktning under åren 2008-2013. Idag arbetar jag som interaktionsdesigner och utvecklare av användargränssnitt på mobilteknikföretaget Tactel i Malmö.

Jag hade varit och backpackat och kom hem till Sverige precis innan jag skulle välja utbildning. På en sista minuten-rådgivning på LTH kom vi fram till att InfoCom nog skulle passa mig eftersom jag hade intresse både för datorer och design.

Jag tyckte att kurserna var intressanta och jag hade roligt. Jag tror det viktigaste när du läser en utbildning är att du har roligt och trivs. Oroa dig inte för exakt vilket jobb det leder till, du kommer hitta din grej till slut.

Utbildningen förberedde mig bra inför arbetslivet, kanske till och med bättre än vad jag trodde när jag pluggade. InfoCom ligger i framkant, även om det är svårt att förstå när man är i plugg-bubblan. Den har dessutom stor spridning inom många intresseområden, vilket gjorde att jag kunde känna på och hitta min grej. Det är inte många alumner från InfoCom som gått samma väg som jag. Det ser jag som positivt och jag känner att jag har möjlighet att fortsätta prova många olika vägar.

Kinainriktningen gav oss möjlighet att prova på en ny kultur, i tryggheten av lärare och studenter från LTH. Det var kul att se en helt annan studiekultur, och att plugga kinesiska var ett skönt avbrott från allt teknikplugg. Det var även kul att blandas med studenter från Datateknik och Elektroteknik lite mer än vanligt.

Fakta: Våren 2016 köptes Tactel upp av Panasonic Avionics, som levererar underhållnings- och kommunikationssystem för flygbranschen, men Tactel fortsätter som en självständig enhet.

Peter Delmeby, IT-konsult, Tactel AB

Den största anledningen till att jag valde att läsa på LTH var närheten till Lunds Universitet. Jag ville ha möjligheten att kunna bredda min teknikutbildning med kurser från ett av Sveriges mest välrenommerade universitet. Att LTHs egna mer teknikorienterade kurser skulle hålla måttet var något jag förutsatte.

Det jag uppskattade mest med min utbildning var att jag ficklära mig om väldigt många områden som är relevanta för den som vill arbeta inom IT. Särskilt de sista åren med många valbara kurser var spännande, då jag dels fick fördjupa mig i det jag redan tyckte var intressant samt upptäcka andra ämnen jag tidigare inte kunnat studera.

Idag arbetar jag som IT-konsult på Tactel AB. Att vara IT-konsult säger både mycket och ingenting. Personligen har jag suttit uthyrd på Ericsson i Stockholm sedan ett år, där jag jobbar med JavaScript-programmering i ett IPTV-projekt. Det fina med att vara konsult är friheten att kunna jobba med nästan vad som helst, allt beror på vad jag och Tactel kan hitta för spännande uppdrag.

Sofia Mattsson, Management Trainee, IKEA IT AB

Jag började min studietid på LTH med att studera tekniskt basår i Helsingborg eftersom jag hade studerat samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning på gymnasiet. Jag har vuxit upp utanför Lund och i kombination med LTHs internationella rykte var LTH till ett självklart val. Efter basåret ville jag fortsätta studera i Lund och jag hade fått upp ögonen för civilingenjörsprogrammet Informations- och kommunikationsteknik. Jag valde InfoCom för att jag tyckte specialiseringen "Användbarhet och design" verkade vara otroligt intressant med möjligheten till djupare förståelse för hur information kan presenteras på olika sätt med olika användargränssnitt och därmed uppfattas olika av människan.

Det var de två sista åren med specialiseringen som var otroligt spännande och lärorika. Jag och en studiekamrat fick använda våra kunskaper direkt i vårt examensarbete som vi gjorde tillsammans med User Experience-avdelningen på Sony Mobile Communications i Lund, vilket var väldigt lärorikt för oss.

Idag arbetar jag som Management Trainee på IKEA IT AB och har möjligheten att få följa en av våra mest seniora chefer. Jag arbetar på en avdelning som ansvarar för att infrastrukturen för våra IT-system finns på plats och fungerar. Jag arbetar bland annat i ett team med att ta fram en ny treårsstrategi för avdelningen. För mig har det varit mycket givande att få bra kontakt med kompetenta och erfarna chefer och ledare inom IKEA som har delat sina erfarenheter med mig och effektivt utvecklat mitt chefskap och ledarskap. Det finns många möjligheter inom IKEA och det är som Ingvar Kamprad säger; "Det mesta är ännu ogjort - underbara framtid".