Hoppa till huvudinnehåll

Industridesign

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Konstnärlig kandidatexamen

Hanne Pålsson, VD och grundare, Vevios

Under mina studier inom Industridesign insåg jag också att många produkter inom vård och omsorg behöver utvecklas tekniskt, praktiskt och i sin formgivning.

Hanne Pålsson

Armband med panikgrepp ska ge trygghet. Hanne Pålsson hoppas att äldre och kroniskt sjuka – och personer som lever under hot – ska få användning av ett enkelt och mobilt trygghetslarm som fungerar även utanför hemmet. 2015 var hennes armband ett examensarbete på Industridesignskolan vid LTH, idag är det en produkt som är på väg att nå marknaden.

Hanne Pålsson, hur fick du idén att ta fram ett ”larmband”?

– Jag har arbetat inom hemtjänsten under sju års tid, främst under somrar och julledigheter. Därför vet jag hur illa ställt det kan vara med den teknik och de produkter som idag finns för äldre. Under mina studier inom Industridesign insåg jag också att många produkter inom vård och omsorg behöver utvecklas tekniskt, praktiskt och i sin formgivning.

Hur funkar larmet?

– Armbandet fungerar som en mobiltelefon och binder inte användaren till hemmet eftersom det är mobilt och en helt egen enhet. Varken en mobiltelefon eller en basstation krävs för att larmet ska fungera. Det skickar ut en GPS-positionering som SMS vid aktivering, och eftersom det har ett tydligt feedback-system i form av ljus, ljud och vibrationer vet användaren att någon hört larmet. Larmet kan programmeras med upp till sju olika nummer. Det kan underlätta hemtjänstens arbete, för en stor del av alla trygghetslarmsamtal har visat sig vara av social karaktär.

Vem ska kunna använda larmet?

– Mitt trygghetslarm har en enkel och organisk formgivning. Eftersom den inre knapptekniken är dold och inga materialmöten sker är armbandet estetiskt tilltalande för en bred användargrupp. Vid sidan av äldre och kroniskt sjuka kan målgruppen vara brottsoffer, personer som lever under hot och utövare av extremsport.

Har du tagit patent på din innovation?

– Vevios, som armbandet kallas, har också en ny aktiveringsteknik. Mitt så kallade panikgrepp blev patenterat sommaren 2016. Panikgreppet är ett enklare grepp som går att utföra i en situation med stor stress. Det minskar risken för feltryck.

Nyhet från LTH-Nytt 2017:1

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.