lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Jenny Alsén, Skanska

Jag är uppvuxen i Lund och tänkte att variation kunde vara nyttigt och hade därför bestämt mig för att flytta till Uppsala för att plugga. Men när jag väl satte mig in i kursutbud och program insåg jag att det jag var intresserad av bara fanns på en utbildning. I en stad. Ekosystemteknik på LTH i Lund.

Ekosystemteknik är en utbildning där ingenjörer utbildas i naturens förutsättningar, optimering av vad människan kan åstadkomma vad gäller innovationer och produktion men med respekt för naturens gränser. För mig var det en bra blandning mellan förståelse för omvärlden och samhället men med avstamp i klassiskt tekniska ämnen.

Karakteristiskt för programmet är även det genomsyrande systemperspektivet. Oavsett vilka system som avses; styrsystem i en vindkraftsgenerator, populationsdynamiken mellan rov- och bytesdjur eller system för insamling av hushållsavfall i tätorter.

Det var jättegod stämning på programmet. Vi hjälptes ofta åt mellan årskurserna och lärde känna varandra väldigt bra tack vare de något mindre klasserna.

Nu bor jag i Stockholm och jobbar på Skanska med miljöfrågor i stora infrastrukturprojekt och just nu är jag del av ett projekt där Skanska spränger ut bergrum för uppställning av tunnelbanetåg.

Frida Skult, processingenjör, AnoxKaldnes

Lärare och studenter på Ekosystemteknik är engagerade och hjälps åt att göra utbildningen rolig, inspirerande och utmanande.

Under de första åren har utbildningen ett brett spektra av olika ämnen med det övergripande miljöfokuset som knyter dem samman. Under de sista åren finns det stora möjligheter att välja fritt vad man själv vill läsa och jag valde att läsa mitt fjärde år på Technische Universität Hamburg-Harburg i Tyskland.

Att studera utomlands som en del av sin utbildning är en fantastisk möjlighet att inte bara göra sin utbildning unik, utan också att uppleva ett annat land och träffa studenter från världens alla hörn. Det är något som jag verkligen kan rekommendera!

Efter examen fick jag jobb på AnoxKaldnes, ett företag som arbetar med biologisk avloppsvattenrening. AnoxKaldnes är en del av Veolia Water Solutions & Technologies, ett stort internationellt företag inom både avlopps- och dricksvatten. Jag är marknadsansvarig för en del av vår marknad som sträcker sig över hela världen. En viktig del av mitt arbete går ut på att göra processdesign till både industriella och kommunala reningsverk och komma fram till den bästa lösningen för våra kunder. Det är ett väldigt roligt och varierande arbete med ständigt nya utmaningar.