lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Studentintervjuer

Oscar Sigurdsson

Oscar Sigurdsson läser just nu LTH:s civilingenjörsutbildning i Datateknik. Det var under gymnasietiden som intresset växte fram, då han fick möjligheten att prova på en valfri kurs i programmering. Den allmänna programmeringen var så kul, att han glömde bort spelkodandet, som egentligen var syftet från början med kursen. 

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen tycker jag är att man får studera något som det finns ett stort intresse för, exempelvis programmera i VR, virtuell verklighet. Det som framförallt är kul med utbildningens vanliga kurser är att få lösa problem och programmera, vilket är väldigt kreativt. Fortfarande under mitt femte år så är jag väldigt glad över att få lösa problem och programmera. 

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Vad gäller framtiden, så är det fortfarande svårt att säga vad jag skulle vilja arbeta med, trots att jag studerar mitt sista år. Jag kan fortfarande söka arbete på mer eller mindre varje arbetsplats som använder mycket datorer. Jag kan jobba med robotar, bilar, telefoni, hemsidor, fabriksrobotar med mera. 

Hur är det att studera på LTH?

För mig är studentlivet ett av de stora dragen. De flesta här är nördar men inte på det sättet som man kan tro, vill man prata datorer och spel (vilket jag gärna gör) så finns det många intresserade. Men det finns folk som dansar, tränar, sjunger och mycket annat. Det finns en stark gemenskap och många att lära känna. Jag har personligen engagerat mig mycket inom Datatekniksektionen, som är en del av teknologkåren, då jag tycker att det är så pass kul och ser det som en helt unik tid under studentlivet. 

Har du några tips?

Mina tips till framtida sökande är att vara medveten om att det är mycket matte på utbildningen och inte bara programmering, så se till att vara beredd på att räkna mycket, särskilt det första året. 

Om man inte har programmerat innan, så ska man inte vara rädd för att man inte kommer klara det, det är en stor andel av alla studenter på Datateknik som är nybörjare och klarar allt fint. Så låt inte din rädsla hindra dig från att söka Datateknik.

 

Det där med matematik: www.youtube.com/watch

Emma Asklund

Teknik har länge varit ett stort intresse hos Emma Asklund. Under gymnasietiden läste hon teknikprogrammet, vilket bidrog till det självklara valet att fortsätta i samma spår och utbilda sig till civilingenjör inom datateknik på LTH.

Det bästa med utbildningen menar Emma är dess bredd som bidrar till att den aldrig känns enformig eller tråkig.

– Vi får lära oss många olika saker, där kanske inte allt är ens favoritämne, men det kopplas till helheten vilket gör det intressant. Att utbildningen har mycket programmering och matte är ett stort plus, då jag tycker det är väldigt roligt. Under specialiseringen har vi ett bra utbud på en mängd intressanta kurser att välja mellan. Jag själv valde att läsa lite mer ledarskap och företagstänk, något jag länge velat veta lite mer om. 

Något annat som även lockade mig var att man redan under tredje året hade två alternativ till utbyte, ett till Kina och ett till Kanada där jag sökte och åkte till Waterloo.

Vad gäller framtiden, så har Emma ännu inte bestämt sig vad hon skulle vilja arbeta med.

– Jag tycker det mesta är väldigt roligt och intressant, så jag har svårt att bara välja ett ämne som jag skulle vilja jobba med. Jag tycker både frontend- och backendutveckling är roligt, men även att leda team, så jag hoppas att jag kan hitta ett varierande jobb där jag kan få in lite av det mesta.

Vad gäller studentlivet, så beskriver Emma det som helt underbart. Det finns något för alla och man har aldrig tråkigt.

– Jag kan verkligen rekommendera alla att söka sig till någon av de sektioner och föreningar som finns i Lund. Det är verkligen det roligaste man kan göra och man får vänner för livet.

Om du tycker om problemlösning, att jobba med andra och tror att programmering är något för dig, sök! Jag hade inte kodat en enda rad innan jag började, men har under programmets gång lärt mig jätte mycket och tycker det är superkul. Så pass kul att jag till och med har varit labbledare i programmering. Med det sagt, man kan om man vill.  

Emma Asklund

Carolina Sartorius

Det bästa med LTH är studentlivet. När man kommer hit som ny får man en fantastisk nollning, där man lär känna så många nya människor. Sedan fortsätter man att vara aktiv och det gör studierna så mycket roligare. När du ser fram emot att gå till skolan varje dag och lära dig nya spännande saker och samtidigt umgås med dina kompisar, då vet du att går rätt utbildning.

Det bästa med utbildningen är att det är roliga kurser, det du läser är intressant och givande. Sedan gillar jag upplägget att det är jag som har ansvar för mina egna studier, det gör att jag får bestämma när jag vill plugga. För mig är det viktigaste när man pluggar att det är intressant. Om du inte tycker det är roligt att plugga, så går du fel utbildning.

Jag har alltid gillat matematik och programmering, så därför kändes civilingenjör som en bra utbildning för mig.

Jonathan Vidmar

Jag var faktiskt osäker in i det sista på vad jag faktiskt ville göra och vart jag ville hamna, men i efterhand så känns det som att jag definitivt gjorde rätt val. Anledningen till att det blev LTH var för att Lund verkade vara en väldigt rolig stad att studera i samt att jag hade läst bra omdömen om utbildningen.

När jag sökte in så hade jag valt några andra utbildningar utöver Civilingenjör i Datateknik men jag kan ärligt säga att jag inte ångrar en sekund att det blev det senare. Utbildningen ger en bred bas att stå på med mycket fokus på programmering och problemlösning. Redan innan man ens tagit examen så märks det hur attraktiv man är på arbetsmarknaden, finns praktiskt taget inga begränsningar på var man hamnar eller vad man kan göra.

Just nu läser jag mitt fjärde år på min utbildning och har påbörjat min specialisering i bilder och grafik. Jag har även precis gått på som IT-ansvarig i projektgruppen för ARKAD vilket är södra Sveriges största arbetsmarknadsmässa som anordnas årligen av Teknologkåren vid LTH. I sommar så kommer jag åka till Oslo på ett summer internship som IT-konsult i 6 veckor, vilket jag tror kommer bli fantastiskt kul!

Maria Priisalu

Jag valde att plugga på LTH för att jag ville få både praktiskt och teoretisk kunskap inom datateknik. LTH är världsledande inom reglerteknik och är välkänt runt om världen. Dessutom har LTH ett underbart roligt studentliv - det finns något för alla! Att delta i nollningen är något av det roligaste jag har gjort.

Man får en väldigt bred utbildning på Datateknik, vilket gör att man har många arbetsmöjligheter efter examen. Vi har pedagogiska föreläsare som gör det enkelt att lära sig nya saker och som gör våra ämnen spännande.

Som en del av mina studier så åkte jag till USA och Kina och forskade vid California Institute of Technology under förra sommaren. Det var otroligt roliga äventyr.

Jag är jättenöjd med mitt utbildningsval! Jag har både haft kul och fått en bra utbildning. Just nu är jag en fjärdeårsstudent. Jag jobbar som en labbledare, läser kurser inom specialisering/programvara och ägnar mig åt dans på min fritid.

Min utbildning vid LTH har gett mig möjligheten att sommarjobba vid CERN och delta i Googles Android Camp i London under sommaren 2015. Jag tror att dessa möjligheter kommer att kickstarta min karriär eftersom att båda dessa organisationer är världs ledande inom sitt område.

Filippa de Laval

Innan jag började på LTH läste jag nationalekonomi men upplevde inte att jag hade alla verktygen jag behövde. På datateknikprogrammet får jag lära mig mer matematik och att använda verktyg som är tillämpbara inom en mängd olika områden. Det är en bred utbildning som samtidigt ger spetskompetens.

Dessutom är det jättekul att plugga på LTH! Jag trivs jättebra. Kurserna är intressanta och jag upplever att man lär sig väldigt mycket här. En stor skillnad mot många andra utbildningar är sammanhållningen mellan studenterna. Man lär sig väldigt mycket utanför själva utbildningen med, t.ex. projektledning, eftersom det finns så mycket roligt att engagera sig i.

Jag läser mitt andra år. Nästa år kommer jag ta studieuppehåll för att arbeta heltid för kåren i ett år. Då ska jag arbeta för att utbildningen på LTH ska bli den bästa i världen. Minst.

Jacob Arvidsson

Av alla städer i Sverige att studera på, kändes Uppsala och Lund som de största studentstäderna. Med hopp om att södra Sverige skulle bjuda på bättre väder flyttade jag till Lund och började studera på datateknik. Vädret har för det mesta varit blåsigt, men i efterhand är jag ändå väldigt nöjd med mitt val.

Innan jag började hade jag ganska dålig koll på vad det faktiskt innebar att studera datateknik och allt som egentligen motiverade mitt val av utbildning var mitt intresse för teknik och IT. Jag har trivts bra på utbildningen eftersom den innehåller lite allt möjligt. Möjligheten att engagera sig utanför skolan med saker som man själv tycker är roligt har både varit givande kunskapsmässigt men framförallt roligt.

Nu har jag snart studerat klart mitt fjärde år och jag har i princip bara mitt examensarbete kvar. Jag vet inte riktigt vad framtiden väntar, men jag är inte orolig. LTH och datateknik har gett mig en bra grund och jag är säker på att lika roliga saker väntar.

Malin Andersson

Lund var för mig ett självklart val, då jag ville studera i en studentstad med mycket energi, engagemang och härliga människor. Datateknik lät intressant, framförallt för att kunna vara med och utveckla nya innovativa och tekniska lösningar.

Mina två sista år har jag läst en master (som tidigare fanns) i Technology Management. Datateknik upplevde jag var inriktat på just det tekniska kunnandet, och tillsammans med mastern har jag fått en kombination som verkligen passat mig. Just nu läser jag mitt femte år, och skriver denna termin examensarbete. Arbetet fokuserar på organisationsutveckling i relation till samhällets kollektiva medvetandenivå, vilket jag skriver i samarbete med ett nationellt konsultföretag.

Att studera till civilingenjör ger en stabil grund att stå på, med många möjligheter i olika branscher. Att dessutom vara tjej och läst datateknik i kombination med management har gett mig ytterligare möjligheter till flera häftiga och prestigefyllda jobb från internationella företag.