Hoppa till huvudinnehåll
Foto på kretskort vid en ingenjörsworkshop MaxIV.

Datateknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Emma Asklund, student

Vi får lära oss många olika saker, där kanske inte allt är ens favoritämne, men det kopplas till helheten vilket gör det intressant.

Emma Asklund

Teknik har länge varit ett stort intresse hos Emma Asklund. Under gymnasietiden läste hon teknikprogrammet, vilket bidrog till det självklara valet att fortsätta i samma spår och utbilda sig till civilingenjör inom datateknik på LTH.

Det bästa med utbildningen menar Emma är dess bredd som bidrar till att den aldrig känns enformig eller tråkig.

– Vi får lära oss många olika saker, där kanske inte allt är ens favoritämne, men det kopplas till helheten vilket gör det intressant. Att utbildningen har mycket programmering och matte är ett stort plus, då jag tycker det är väldigt roligt. Under specialiseringen har vi ett bra utbud på en mängd intressanta kurser att välja mellan. Jag själv valde att läsa lite mer ledarskap och företagstänk, något jag länge velat veta lite mer om.

Emma hade inte programmerat något innan utbildningen, utan har lärt sig under utbildningens gång.

– Jag har lärt mig jättemycket, och tycker det är superkul. Så pass kul att jag till och med varit labbledare i programmering. 

Något annat som även lockade mig var att hon redan under tredje året hade två alternativ till utbyte, ett till Kina och ett till Kanada.

– Jag åkte till Waterloo, säger Emma.

Hon har ännu inte bestämt sig vad hon skulle vilja arbeta med.

– Jag tycker det mesta är väldigt roligt och intressant, så jag har svårt att bara välja ett ämne som jag skulle vilja jobba med. Jag tycker både frontend- och backendutveckling är roligt, men även att leda team, så jag hoppas att jag kan hitta ett varierande jobb där jag kan få in lite av det mesta.

Emma beskriver studentlivet som helt underbart, där det finns något för alla och du aldrig har tråkigt.

– Jag kan verkligen rekommendera alla att söka sig till någon av de sektioner och föreningar som finns i Lund. Det är verkligen det roligaste man kan göra och man får vänner för livet.

Läs hela berättelsen och se film 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.

Oscar Sigurdsson, student

Med utbildningens vanliga kurser är det kul att få lösa problem och programmera, det är väldigt kreativt.

Oscar Sigurdsson

Oscar Sigurdsson läser LTH:s civilingenjörsutbildning i Datateknik. Det var under gymnasietiden som intresset växte fram, då han fick möjligheten att prova på en valfri kurs i programmering.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att man får studera något som det finns ett stort intresse för, exempelvis programmera i VR, virtuell verklighet. Med utbildningens vanliga kurser är det kul att få lösa problem och programmera, det är väldigt kreativt.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag kan söka arbete på mer eller mindre varje arbetsplats som använder mycket datorer. Jag kan jobba med robotar, bilar, telefoni, hemsidor, fabriksrobotar med mera. 

Hur är det att studera på LTH?

För mig är studentlivet ett av de stora dragen. Det finns en stark gemenskap och många att lära känna. Jag har personligen engagerat mig mycket inom Datatekniksektionen, som är en del av teknologkåren. 

Har du några tips till framtida studenter?

Att vara medveten om att det är mycket matte på utbildningen och inte bara programmering, så se till att vara beredd på att räkna mycket, särskilt det första året. 

Om man inte har programmerat innan, så ska man inte vara rädd för att man inte kommer klara det. Det är en stor andel av alla studenter på Datateknik som är nybörjare och klarar allt fint.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.

Henrik Kjellander, Senior Test Engineer, Google Sweden AB

Jag skaffade mig en solid grund inom datorvetenskap, algoritmer och metodiker.

Henrik Kjellander

Jag tog min civilingenjörsexamen i Datateknik år 2004, och sedan 2011 arbetar jag som Senior Test Engineer på Google Sweden AB i Stockholm.

En av anledningarna till att jag valde att läsa på LTH var universitetets goda anseende. Jag lockades också av den anrika staden med det sprudlande studentlivet.
 
Utbildningen gav mig en bred kunskap om hur man löser problem ingenjörsmässigt. Jag gillade i synnerhet de utmärkta datorvetenskapliga kurserna, fysiken och reglertekniken. Jag skaffade mig en solid grund inom datorvetenskap, algoritmer och metodiker. De många labbarna i diverse kurser ger en bra förmåga att tänka analytiskt och lösa komplexa problem. Jag fick också en bra insikt i utmaningarna med att utveckla mjukvara, både i liten och stor skala.
 
Idag arbetar jag med test-automation, kvalitetssäkring och infrastruktur. Det är en öppen källkodsstack för realtidskommunikation som används både av webbläsare och appar.
 
Jag rekommenderar studenter att engagera sig utanför studierna, till exempel i nationer eller kåren. Det är också värdefullt att söka sommarjobb eller praktikplatser på teknikföretag. Det ger nyttig erfarenhet och kontakter för framtida anställning.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.