Hoppa till huvudinnehåll
Kretskort.Foto.

Högskoleingenjör i Datateknik

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Högskoleingenjörsexamen

Christofer Huynh, utvecklare på Jibber

Det bästa med utbildningen inom datateknik, tycker Christofer, är att den innehöll många kurser som var praktiska och som förberedde en inför arbetslivet.

Christofer Huynh

Christofers stora intresse för teknik fick honom att söka till högskoleingenjörsutbildningen i datateknik på LTH Ingenjörshögskolan. Idag arbetar han med webbutveckling och programmering på startupföretaget Jibber i Lund. Drömmen är att bo och arbeta i Japan och kunna kombinera det han gillar mest – teknik och japanska.

"Redan under mitt andra år på utbildningen fick jag deltidsjobb på Jibber. Efter examen började jag jobba heltid här. Jag jobbar mest med Frontend-delen, det vill säga det användaren ser i sin webbläsare, gränssnittet för webbplatsen som användaren interagerar med. Jag har även ansvar för utvecklingen och av mobilapplikationerna.

En vanlig dag på jobbet börjar med att alla utvecklare har ett snabbt möte så att vi alla vet hur långt vi har kommit och vad vi ska göra för dagen. Sedan är det bara att sätta sig in i programmeringen. Ibland får jag vara med på kundmöten om en teknisk person behövs.

Det roligaste med jobbet är att jag lär sig väldigt mycket nytt. Teknologin utvecklas ständigt och det är viktigt att vara uppdaterad på den teknologi som jag arbetar med dagligen. Det är ett konstant lärandet så jag lär mig något nytt varje dag!

Det bästa med utbildningen var att den innehöll många kurser som var praktiska och som förberedde mig inför arbetslivet.

I årskurs tre fick vi utveckla en produkt för ett företag, vilket gav väldig värdefull erfarenhet. Programmeringen är viktigt, men som mjukvaruutvecklare är kommunikation minst lika viktigt. Den bild av produkten som kunden har är nödvändigtvis inte samma som den som programmerarna har. Man ska ställa klara och tydliga krav så att det gynnar både kunden och en själva.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.

Mikael Nyström, student

Det bästa med utbildningen är att den är praktiskt inriktad även om du läser mycket teoretiska ämnen. Detta möjliggör att du hinner testa på olika saker som du kommer stöta på senare i arbetslivet, samtidigt som du får en chans att hitta vad du själv skulle vilja göra efter studierna.

Mikael Nyström

Teknik har alltid legat Mikael Nyström varmt om hjärtat. Men trots det stora intresset var det aldrig en självklarhet att syssla med det professionellt. Under gymnasietiden provade Mikael på andra inriktningar, men kände då snabbt att det inte något för honom. Idag studerar han LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Datateknik, vilket känns helt rätt.

– Det bästa med utbildningen är att den är praktiskt inriktad även om du läser mycket teoretiska ämnen. Du hinner testa på olika saker som du kommer stöta på senare i arbetslivet. Samtidigt får du en chans att hitta vad du själv skulle vilja göra efter studierna. En sak jag verkligen gillar med utbildningen är att man får möjligheten att utveckla applikationer och system, vilket var något som jag inte trodde var möjligt vid studiestart.

Vad gäller framtidsplanen, så vet Mikael ännu inte riktigt var han vill arbeta inom branschen.

– För tillfället är jag mer sugen på att kunna testa på olika saker. Därför kommer jag söka mig till något arbete som är mer projektinriktat. Det ger mig förhoppningsvis flexibiliteten att testa mig fram och se vad jag vill arbeta med i framtiden. Jag ser gärna att det skulle vara något projekt inom maskinlärning. Jag tycker att maskininlärning är otroligt intressant då man precis har börjat skrapa på ytan gällande vad man kan göra inom området.

Under studietiden finns det en hel del saker att engagera sig i, både för intresses skull men även för att träffa nya vänner. 

– Kort och gott kan man säga att det finns något för alla att kunna hitta på utanför studierna. Personligen är jag engagerad i flera olika saker, då jag vill passa att på testa så många olika saker som möjligt, samtidigt som det blir ett litet avbrott från studierna.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.

Majlinda Haziri, student

Mitt drömjobb är att leda ett stort projekt eller arbeta med innovationer.

Majlinda Haziri

Majlinda Haziri bestämde sig tidigt för att det just var datorer som hon ville jobba med i framtiden. Idag läser hon på LTH:s högskoleingenjörsutbildning i Datateknik.

– Sedan jag var barn har jag varit intresserad av hur tekniken formar vår vardag. Från det att dela information och hjälpa människor att bota sjukdomar, till att njuta av underhållning. 

Den bästa med utbildningen tycker hon är att den är bred och flexibel, och att den blandar både teoretiska och praktiska kurser. 

– Tack vare utbildningens breda bas blir det möjligt för mig att arbeta inom vilket område jag vill. Mitt drömjobb är att leda ett stort projekt eller arbeta med innovationer. Det hade också varit en dröm att i framtiden hjälpa till och utveckla teknik, som kan bidra till att vi i vår civilisation lever ett bättre liv. Jag skulle vilja börja arbeta som utvecklare, helst för produkter och tjänster jag själv använder dagligen.

Att studera vid LTH i Helsingborg tycker Majlinda har varit en bra upplevelse. 

– Jag har träffat många nya vänner och lärarna har varit oerhört hjälpsamma och professionella. LTH har mycket kontakter med teknikföretag. På arbetsmarknadsmässor får vi studenter möjligheten att knyta nya kontakter med företag inför framtiden. 

Majlinda säger även att projektkursen under det tredje året har öppnat dörrar för framtida anställningar och gjort det mycket lättare att komma i kontakt med människor i fältet. Och på frågan om hon har några tips eller råd till blivande studenter säger Majlinda:

– Ibland kan det vara tufft på utbildningen och man kan ha väldigt mycket att göra. Jag rekommenderar därför att försöka hittar studiekamrater, så att man kan motivera varandra och hjälpas åt genom tuffa perioder på utbildningen.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.

Pontus Hagberg, utvecklare Tactel

"Det är väldigt lärorikt att få komma ut på en arbetsplats och se hur det går till i verkligheten."

Pontus Hagberg

Pontus Hagberg gick raka vägen från studier till jobb. Under utbildningens sista termin gjorde han sitt examensarbete på it-bolaget Tactel i Malmö. Det gav honom inträdesbiljett till arbetslivet.

"Det är väldigt lärorikt att få komma ut på en arbetsplats och se hur det går till i verkligheten", säger Pontus.

Företaget gillade det han gjorde och erbjöd honom jobb efter studierna, och han tackade ja.

Utbildningen innehåller många praktiska moment och samarbeten med företag, vilket Pontus ser som en stor fördel. Under tredje året fick studenterna göra ett verkligt uppdrag för en grundskola i Perstorp, berättar han.

"Utmaningen var att utveckla en mobilapp som kan fungera som undervisningsmaterial för eleverna när de är ute i naturen. Det blev till slut en app-quiz, som går ut på att barnen får svara på olika frågor beroende på var de befinner sig geografiskt", säger Pontus.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.