Hoppa till huvudinnehåll

Byggteknik med arkitektur

180 högskolepoäng  •  3 år  •  Högskoleingenjörsexamen

David Erlandsson, student

Vi har ofta gästföreläsare från branschen som ger oss inspiration och visar att det finns många olika alternativ efter avklarad utbildning, vilket jag tycker känns väldigt befriande.

David Erlandsson

David Erlandsson läser just nu LTH:s högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur. Valet av utbildning var självklart för David, tack vare hans stora intresse för husbyggnadsteknik och arkitektur.

Det bästa med utbildning tycker jag är att den är ganska bred. Man kan tycka att byggteknik med arkitektur låter väldigt enspårigt och nischad mot en enda sak, men man stöter ständigt på nya vägar man kan gå efter avklarad utbildning. Vi har ofta gästföreläsare från branschen som ger oss inspiration och visar att det finns många olika alternativ efter avklarad utbildning, vilket jag tycker känns väldigt befriande.

De kurser jag tycker är roligast i utbildningen är då jag får dra nytta av mina matematiska kunskaper och de kurser som innebär lite mer kreativitet skapande. I framtiden vill jag jobba som konsult, och ser mig själv specialisera mig inom något ämne, gärna med 3D-modellering och byggnadskonstruktion.

Att studera på Lunds universitet och LTH innefattar allt vad man kan önska sig av studentlivet. Då vår utbildning är förlagd på Campus Helsingborg, finns möjligheten att kunna ta del av studentlivet där också. Det som jag tycker är bra med studentlivet är att man kan engagera sig i sina fritidsintressen, vilket jag tycker ger nyttig stimulans från studierna. Man får en chans att testa på helt nya saker vilket jag tycker utvecklat mig som individ. Personligen har jag varit engagerad som vice köksmästare i ING-sektionens sexmästeri, som är en del av teknologkåren, varit med i postproduktionen av Lundakarnevalsfilmen nu i våras och för tillfället går jag på simträning med Teknologkårens IF. Många blandade aktiviteter, men det är också det som är det fina med studentlivet.

Till framtida sökare vill jag tipsa om att aldrig ge upp. Det kan kännas väldigt tufft ibland och man känner att man har mycket att göra. Man kan också ibland känna att man inte förstår, och det är okej, men ge dig själv den tid du behöver för att lära dig och gör ditt bästa, det kommer man väldigt långt på och glöm inte att samtidigt ha kul.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt. Foto.

Idha Wänglund, student

Det bästa med utbildningen är att den är inriktad på husbyggnad, men att det fortfarande är en relativt bred utbildning.

Idha Wänglund

Idha Wänglunds stora intresse för utveckling och skapande var det som gjorde att hon valde att söka sig till LTH:s Högskoleingenjörsutbildning i Byggteknik med arkitektur.

– Det bästa med utbildningen är att den är inriktad på husbyggnad, men att det fortfarande är en relativt bred utbildning. När jag är färdig har jag fortfarande en mängd olika valmöjligheter kring vad jag vill bli, samt att utbildningen erbjuder en bra kombination av kurser som även är relevanta för framtiden.

Under studietiden finns det en mängd olika saker att engagera sig i som student.

– Jag tycker att studentlivet i Helsingborg är jätteroligt. Jag tycker om den här familjära känslan som vi har här i Helsingborg. Sedan är vi såklart alltid välkomna att vara delaktiga av studentlivet i Lund om vi önskar det.

När det kommer till framtiden så har Idha ännu inte bestämt sig helt vad hon skulle vilja göra efter sin examen.

– Jag velar fram och tillbaka mellan att gå ut i produktionen eller sätta mig på kontor. Jag har inte heller bestämt mig för om jag vill arbeta på beställarsidan eller i produktionen. Men jag tror att jag kanske till en början kommer att gå ut i produktionen som kanske arbetsledare för att skapa mig en ännu mer praktisk erfarenhet, innan jag bestämmer mig för om jag vill sätta mig på kontor som konstruktör eller något liknande.

Idhas bästa tips till framtida studenter är att om det går att besöka universitetet eller högskolan där utbildningen finns.

– Det kan vara rätt skönt att skapa sig en bild av hur det ser ut och om det är en miljö man kan tänka sig att trivas i. Dessutom är det ett jättebra tillfälle att kunna fråga de studenter som läser den utbildningen vad de själva tycker. Jag tycker även att man ska ha i åtanke att det är viktigt att fråga om det är något man inte förstår. Att läsa på universitet skiljer sig mycket gentemot gymnasiet då vi inte har en lika nära relation med lärare och föreläsare. Ta tillfället i akt att fråga om det är något du inte förstår, du är garanterat inte ensam.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt. Foto.

Adrian Norlund, byggnadsingenjör, FOJAB

Det som drog mig till FOJAB var att jag alltid har sett mig själv jobbandes på ett arkitektkontor. Jag ville helt enkelt jobba i en kreativ miljö, med möjlighet att ta fram pennan ofta, skrattar Adrian.

Adrian Norlund

Adrian hade målsättningen klar med utbildningen på förhand: han skulle jobba på ett arkitektkontor, men inte som arkitekt även om han alltid ritat och varit kreativ.

–Det som drog mig till FOJAB var att jag alltid har sett mig själv jobbandes på ett arkitektkontor. Jag ville helt enkelt jobba i en kreativ miljö, med möjlighet att ta fram pennan ofta, skrattar Adrian.

Valet på utbildningen i Helsingborg landade i att Adrian, som läst naturvetenskap på gymnasiet, hade en fallenhet för ingenjörsbiten, men ändå ville ha arkitekturprägeln.

–Även om den var ganska ”light” i jämförelse med en ren arkitektutbildning så fick vi med oss viktig kunskap med fokus på det byggnadstekniska som materiallära och konstruktion. Torr kunskap som är oerhört nyttigt att ha i ryggen när man jobbar. Jag har lätt att prata med de andra instanserna som VVS och Konstruktion, till exempel.

–Jag hade nog tänkt läsa mastern till en början, men jag blev mer sugen på att börja jobba mot slutet.

Efter examen 2016 fick Adrian ett tillfälligt jobb som arbetsledare på ett byggföretag i Göteborg.
 
–Jag satt med inköp där och det blev ett tungt säljargument i mitt cv – det var tack vare det och mitt ex-jobb om VR-som presentationsverktyg för arkitekter – som jag kom in på mitt nuvarande jobb. 

Att ha med sig VR och den tekniska kunskapen, kunna ritprogrammen och vara ett tekniskt stöd för de andra på kontoret, har gjort att han fått den rollen på FOJAB.

–Det är en väldigt mångfacetterad arbetsplats och jag är ganska fri i att lägga upp mitt arbete i övrigt. Det finns utrymme för att utveckla egna intressen. Det är bara att visa det så blir du puttad i rätt riktning!

–Många nyutexaminerade är ju tech-savvy och då kan man få in en fot ganska snabbt i ett företag som behöver styra upp det digitala. Det är många andra saker att tänka på än att bara rita ett hus – alla system ska ju fungera, poängterar Adrian.

Adrian och hans sambo träffades på utbildningen i Helsingborg. Idag jobbar även hon på FOJAB, men med bostäder.

–Det är mycket tekniska data att hålla koll på och en helt annan sida av arkitekturen som många kanske inte tänker ska finnas på ett arkitektkontor.

Vad från utbildningen har du mest nytta av?

–Man lär sig att tänka som en ingenjör på utbildningen, alltså väldigt lösningsorienterat. Vi har vissa steg i tankeprocessen och det märks på dem som gått samma utbildning att vi har det gemensamt. Det finns såklart också individuella kurser som är bra, men just detta att lära sig tänka på ett visst sätt är nog det enskilt viktigaste jag har med mig.

Adrian har ett tips till dig som funderar på utbildning och karriär:
 
–Har du samma ambition och tankar som jag att jobba på arkitektkontor, är detta absolut en bra utbildning och inriktning för att komma in i branschen. Vi som har gått utbildningen är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. 

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 
Personporträtt.Foto.