Bioteknik

300 högskolepoäng  •  5 år  •  Civilingenjörsexamen

Rana Cheaib, livsmedelsteknolog, Tetra Pak

När jag kom tillbaka till LTH fick jag hjälp av studie- och karriärvägledningen att hitta tillbaka till glädjen och rätt fokus i studierna. Det var till stor hjälp.

Rana Cheaib

Redan under andra året på gymnasiet fick Rana Cheaib veta om att LTH hade ett program inom hennes favoritområde - bioteknik. Hon tog ut sin examen som civilingenjör för ett par år sedan och har sedan dess arbetat på Tetra Pak, som livsmedelsteknolog.

Rana Cheaib spenderar en tredjedel av sin arbetstid i labben där hon gör olika analyser på livsmedel. Dessa handlar ofta om hur olika livsmedelsprodukter processas och paketeras på bästa sätt.

Alla produkterna är mer eller mindre flytande och det är många faktorer att ta hänsyn till, som exempelvis viskositet och partiklarnas storlek. Skillnader mellan olika livsmedel och dess egenskaper kan variera. Jämför till exempel tomatpuré och mjölk.

I rollen som försöksledare på Tetra Pak är Rana ansvarig för så kallade kundkörningar.

- Vi får kunder som vill testa eller utveckla nya produkter, och då är vår uppgift att hjälpa till med det. Vi planerar och utför olika försök och sammanställer analyserna i en rapport.

Sekretess är viktig för kunderna så det är inte alltid som Rana och hennes medarbetare vet vilken produkt hon analyserar. Men efter livsmedelstesterna får kunden en skriftlig rapport så att den kan gå vidare i utvecklingen och paketeringen av en viss produkt.

Rana gillar att arbeta i den internationella miljö som Tetra Pak är. Själv pratar hon både arabiska, svenska, engelska och franska, vilket är en stor fördel i arbetet.

Det var när Rana gick sitt andra år på gymnasiet som hon bestämde sig för vad hon ville läsa på universitetet.

-Det var under ett utvecklingssamtal med min mentor, som visste att mina favoritämnen var biologi, kemi och fysik, som jag fick veta att det fanns ett civilingenjörsprogram i bioteknik på LTH.

Sedan dess har hon vetat vilken utbildning som hon ville läsa och inom vilken bransch hon ville arbeta i framtiden.

Under studietiden på LTH behövde Rana komma ifrån vardagen och valde att ta en termins studieuppehåll för att åka utomlands och läsa biologi.

- När jag kom tillbaka till LTH fick jag hjälp av studie- och karriärvägledningen att hitta tillbaka till glädjen och rätt fokus i studierna. Det var till stor hjälp.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen 

Erik Bergman, teknisk skribent, Primozone

Jag måste veta allt om maskinerna. Hur fungerar de? Vilka problem kan uppstå? Vilka lösningar finns? Sedan måste jag omvandla tekniskt komplicerad information till en för användaren lättförståelig text.

Erik Bergman

Civilingenjören Erik Bergman har lyckats med konsten att få ihop en lite udda kombination av intresse, nämligen teknik och språk. Som teknisk skribent förvandlar han en tekniskt avancerad verklighet till användarvänlig information. 

Erik arbetar på Primozone i Löddeköpinge, som sysslar med ozonbaserad vattenrening. Ozon attackerar skadliga molekyler i vatten och bryter ned dem till små, ofarliga föreningar. Men ozon bryts snabbt ned till syre, och måste bildas på plats vid vattnet som ska renas. Maskinerna Erik sysslar med innehåller en mängd reaktorer, alla med vars ett elskåp, placerade i vad som närmast kan beskrivas som kylskåp. Elskåpet avger en liten blixt. Och vips, så har det skapats ozon i reaktorn som kan ledas direkt ut i vatten.

Kristallklart? Förhoppningsvis. För det är just att göra maskinernas funktioner och processer förståeliga som är Eriks jobb – via manualer.

- Jag måste veta allt om maskinerna. Hur fungerar de? Vilka problem kan uppstå? Vilka lösningar finns? Sedan måste jag omvandla tekniskt komplicerad information till en för användaren lättförståelig text. Det finns meningar som jag lagt timmar på att formulera.

Han fick tjänsten efter examen från Bioteknik på LTH. Den var då helt ny, så han har själv fått möjlighet att utveckla ett grundläggande arbetssätt. Erik strävar efter en så automatiserad process som möjligt och har skapat ett digitalt hanteringssystem för all information. Han lägger mycket tid på programmering och att försöka hitta sätt att effektivisera arbetet.

- Bilden av att en manual är en pappershög stämmer inte alls. Det är ett stort nätverk av bilder, texter och media som ska kopplas ihop på olika sätt. Jag har närmare bestämt 1950 pusselbitar som jag kombinerar på olika sätt beroende på vem manualen riktar sig till, och vilken information som ska förmedlas.

Erik beskriver sitt jobb som ”en sällsynt mix av teknik och språk”.

- Jag är fascinerad av språk och kan av ren nyfikenhet läsa på om hur olika språk är uppbyggt grammatiskt. Budskap levereras så olika beroende på avsändare, det är spännande.

Läs hela berättelsen 
Göm berättelsen