lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Ingenjören med fokus på livsmedel och kvalité

Redan under andra året på gymnasiet fick Rana Cheaib veta om att LTH hade ett program inom hennes favoritområde - bioteknik. Hon tog ut sin examen som civilingenjör för ett par år sedan och har sedan dess arbetat på Tetra Pak, som livsmedelsteknolog.

Rana Cheaib spenderar en del av sin arbetstid i labben där hon gör olika analyser på livsmedel. Dessa handlar ofta om hur olika livsmedelsprodukter processas och paketeras på bästa sätt.

Alla produkterna är mer eller mindre flytande och det är många faktorer att ta hänsyn till, som exempelvis viskositet och partiklarnas storlek. Skillnader mellan olika livsmedel och dess egenskaper kan variera. Jämför till exempel tomatpuré och mjölk.

I rollen som försöksledare på Tetra Pak är Rana ansvarig för så kallade kundkörningar.

- Vi får kunder som vill testa eller utveckla nya produkter, och då är vår uppgift att hjälpa till med det. Vi planerar och utför olika försök och sammanställer analyserna i en rapport.

Sekretess är viktig för kunderna så det är inte alltid som Rana och hennes medarbetare vet vilken produkt hon analyserar. Men efter livsmedelstesterna får kunden en skriftlig rapport så att den kan gå vidare i utvecklingen och paketeringen av en viss produkt.

Rana gillar att arbeta i den internationella miljö som Tetra Pak är. Själv pratar hon både arabiska, svenska, engelska och franska, vilket är en stor fördel i arbetet.

Det var när Rana gick sitt andra år på gymnasiet som hon bestämde sig för vad hon ville läsa på universitetet.

-Det var under ett utvecklingssamtal med min mentor, som visste att mina favoritämnen var biologi, kemi och fysik, som jag fick veta att det fanns ett civilingenjörsprogram i bioteknik på LTH.

Sedan dess har hon vetat vilken utbildning som hon ville läsa och inom vilken bransch hon ville arbeta i framtiden.

Under studietiden på LTH behövde Rana komma ifrån vardagen och valde att ta en termins studieuppehåll för att åka till Libanon och läsa biologi.

- När jag kom tillbaka till LTH fick jag hjälp av studie- och karriärvägledningen att hitta tillbaka till glädjen och rätt fokus i studierna. Det var till stor hjälp.

Efter sin examen arbetade Rana en period med ensamkommande flyktingbarn. Ett givande jobb som också gav perspektiv på människors olika behov. Detta är något hon känner att hon har nytta av i sitt nuvarande arbete.

Rana har, sedan examen, även hunnit med att gifta sig och skaffa ett barn. Men någon längre föräldraledighet var det inte tal om. Efter ett par månader tog maken över så att hon kunde börja sitt arbete med att förbättra förpackning och kvalité av livsmedel på Tetra Pak. 

Jonas Bigelius, konsult BioMil AB

Valet av utbildning berodde huvudsakligen på att LTH erbjöd det program jag ville läsa och att LTH är välkänt för hög kvalité på sina utbildningar. Dessutom har jag alltid uppskattat Lund som stad och visste vilket rikt studentliv man kunde uppleva.

Jag är väldigt nöjd med utbildningen och har haft fantastiskt kul under min studietid. Upplägget att först skaffa sig grundläggande kunskaper inom flera områden för att senare fördjupa sig i mer ämnesspecifika områden passade mig bra. På så vis kunde jag forma min utbildning efter vad jag tyckte var roligt och intressant. Jag lärde mig att hantera och lösa olika typer av uppgifter och problem, vilket jag haft stor nytta av i arbetslivet. Utbildningen präglades även av härliga möten med massa personer som lett till att jag har skaffat mig vänner för livet.

Sedan ett år tillbaka jobbar jag som konsult på BioMil AB. Vi är ett kunskapsföretag som arbetar med kretsloppslösningar för biogas och miljö. Jag jobbar i huvudsak med att utreda och projektera systemlösningar för produktion och användning av biogas. Då projektens utformning och innehåll skiljer sig är arbetet väldigt varierande och stimulerande.