lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Karriär

Adam Lunderup, Trainee Swedavia koncern teknik, Arlanda Stockholm

Vilken inriktning hade du på din V-utbildning?

Jag valde att inrikta mig mot byggproduktion och förvaltning, men mitt examensarbete var vinklat mot väg och trafik. Detta för att knyta ihop mitt intresse för infrastruktur.  

Vad gör du idag på jobbet? 

Idag jobbar jag som trainee hos Swedavia, vilket är ett företag som äger, driver och utvecklar Sveriges 10 största flygplatser. Jag ingår i koncern Teknik på Swedavia med arbetsplats Stockholm Arlanda Airport, där jag arbetar med olika uppdrag kring infrastruktur hos flygplatser. Som trainee ingår både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter för att få en bra inblick i verksamheten. Studiebesök och arbeten hos andra flygplatser och avdelningar varvas med egna uppdrag ur ett tekniskt perspektiv. 

Projekt som jag bland annat arbetar med är hur Bromma Stockholm Airport kan utvecklas för att smidigare och mer effektivt kan kopplas ihop med en ständigt växande storstad. Frågor som jag främst jobbar med är hur befintlig infrastruktur i staden kopplas ihop med flygplatsen. Hur skulle exempelvis en smidig cykelangöring se ut på Bromma Stockholm Airport? På Stockholm Arlanda Airport utvecklas flygplatsen ständigt och där kan uppdrag behandla allt ifrån nya hotell till förberedande av nya större flygplanstyper.

Har du haft nytta av din utbildning?

Givetvis har jag det. Föst och främst blir man en duktig problemlösare vilket utbildningen i sin helhet har genererat. Specifika kurser som jag främst använder mig utav nu är byggprocessrelaterade, men här och där kommer andra kurser in och kompletterar.

För min del har jag haft nytta av akustik, energieffektivisering, miljökurser samt en del fysik/mekanik. Detta då det pågår ständiga förbättringar kring miljön, flygbuller och teknik på Swedavias flygplatser. Om jag ska välja en kurs borde det bli ”Stadsförnyelse”, den kittlade lite mer än alla andra.

Hur fick du ditt första jobb?

När jag letade examensarbete fick jag en spontan tanke att inrikta mig hos en flygplats och tog telefonen och ringde Malmö Airport. Efter en rad mail och samtal hamnade jag i ett projekt som undersöktes just då, vilket även stämde med mina intressen. Under mitt examensarbete fick jag sedan reda på att Swedavia sökte traineer. Skickade in en ansökan och resten är historia. Var nyfiken och intresserad, så brukar det gå bra.

Vad trivs du mest med i ditt jobb?

Utan tvekan är det atmosfären på en flygplats! Att jag har möjlighet att träffa folk från alla världens hörn är spännande. På Stockholm Arlanda Airport  är ingen dag den andra lik. Självklart bra kollegor och arbetsuppgifter som jag brinner för, det är ju därför jag sökte mig hit.

Vad gör du om fem år?

Förhoppningsvis jobbar jag fortfarande med infrastruktur och samhällsutveckling inom flygbranschen. Kanske är jag projektledare för något byggprojekt i framtiden?

Har du något tips till studenterna om hur de ska förbereda sig för arbetslivet?

Det första och viktigaste tipset när man söker jobb är att hitta något man verkligen tycker är kul. Ofta märker företag vid anställning om du är intresserad eller inte. Någon form utav arbetslivserfarenhet är alltid positivt för att känna på arbetslivet innan det är dags på riktigt. Examensarbetet kan vara början till ett jobb, så mitt tips är att där förbereda intressanta idéer innan man söker sig ett exjobb.