lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

LTH:are Sydsveriges främste entreprenör

2015-11-18

Rickard Öste på avdelningen för näringslära och livsmedelskemi på Kemicentrum har utsetts till Sydsveriges främste entreprenör. Juryns motivering:  ”Forskningen inom livsmedelsbranschen har lett fram till en innovation av sällan skådat mått, lägg därtill att göra en affärsidé av havren som man sått, blir att man en världsnyhet i form av mjölkprodukter har fått, och det bästa av allt är att det smakar gott!”

På 90- talet väcktes idén om en dryck för människor som inte tål mjölk hos kemisten Rickard Öste. Resultatet blev en havredryck, och senare ett företag. I dag tillverkar Oatly över 30 havreprodukter i Landskrona som säljs på över 20 marknader. Ifjor omsatte företaget, som har sitt huvudkontor i Malmö, nästan 270 miljoner kronor.

I januari är det Sverigefinalen i Stockholm och segrar Rickard Öste även där, går han vidare till världsfinalen i Monte Carlo nästa sommar. Det är tjugonde året i rad som EY Entrepreneur of the year delas ut i Sverige, men den internationella tävlingen startades redan 1986 i USA.

Läs mer på 8till5.se

Läs mer om Rickard Östes forskning