Hoppa till huvudinnehåll

Sparbanken Skånes Masterpris 2021

Sparbanken Skånes Masterpris 2021 gick till David Einarson, som läser arkitektur på LTH, för hans examensarbete Urban foodprint - exploring a design that merges urban landscape and local food production.

– Publicerad den 2 June 2021

David Einarson tar emot Sparbanken Skånes Masterpris för 2021 av Andreas Nilsson.
David Einarson tar emot Sparbanken Skånes Masterpris för 2021 av Andreas Nilsson, bankens företagschef i Lund. Foto: Hanna Linder

Ditt examensarbete handlar om stadsodling. Hur blev du intresserad av just detta ämne?

Arbetet grundar sig i en ökad medvetenhet över den globala situationen där dagens matproduktion har flera negativa effekter på den biologiska mångfalden och människors hälsa. Urban odling har i detta avseendet potential att bidra till ökade gröna värden men även ökad gemenskap genom att möjliggöra för fler möten i staden.

Men är jag helt ärlig så är det ibland så enkelt som att kombinera två starka passioner. Personligen är jag fascinerad av att odla och laga hälsosam mat, genom att se på möjligheten att kombinera detta intresse med arkitektur har varit mycket givande. Att sen se vilken potential detta har till att bidra till en hållbar utveckling är fantastiskt.

Vilka utmaningar har du stött på under din tid på LTH?

Under mina studier vid LTH har jag stött på flera komplexa problem relaterat till hur städer ger avtryck på en global skala, det sker idag en pågående urbanisering med en växande befolkning och vi behöver se över möjligheterna att skapa miljöer som förhåller sig till både kort- och långsiktiga perspektiv. Det har varit mycket spännande och jag är oerhört tacksam över att ha haft möjligheten att fördjupa mig i aktuella, viktiga och intressanta ämnen. Att utifrån analys- och strategiarbeten få möjlighet att designa stadsmiljöer genom ofta kreativa och lekfulla verktyg har varit mycket stimulerande.

Vilka är dina planer nu när du är klar med ditt examensarbete och har en masterexamen i hållbar stadsgestaltning från LTH?

Det är en bra fråga eftersom jag tycker att det finns så många spännande vägar att gå inom arkitektur och stadsplanering. Men att ha ett arbete där jag har möjlighet att studera, utveckla och designa miljöer som främjar mänskligt välbefinnande och den biologiska mångfalden tror jag skulle passa mig.

Sparbanken Skånes Masterpris, à 25 000 kronor, delas ut till studenter som lagt fram sitt examensarbete/masteruppsats och visat prov på särskilt framstående arbete inom företrädelsevis hållbar utveckling.