lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Pink Programming vill få fler kvinnor att programmera

2015-09-04

På lägret varvades lärarledda genomgångar med små uppgifter som kunde lösas enskilt eller tillsammans med andra. Bild: Anne-Lie Lokko

Sommarlägret Pink Programming, som riktar sig till kvinnor som vill programmera, blev en succé och kompletteras nu med programmeringssöndagar i Malmö och Stockholm. Bakom Pink Programming står LTH-alumnerna Vanja Tufvesson och Tone Pedersen.

Vanja Tufvesson och Tone Pedersen är alumner från teknisk matematik på Lunds tekniska högskola och de jobbar nu som programmerare på IT-konsultbolaget HiQ respektive Volvo lastvagnar. Pink Programming kom till för att Vanja och Tone tyckte att branschen skulle må bra av fler kvinnliga medarbetare. De funderade över vad de själva kunde göra åt saken och resultatet blev ett programmeringsläger för kvinnor, Pink Programming Weekend, ett läger i fyra dagar i Fyledalen på Österlen. På lägret varvades programmering med olika sociala aktiviteter och utflykter.

På lägret fanns det plats för sexton deltagarna och det kom kvinnor i åldrarna 14 till 50 från hela landet och från en rad olika branscher. Merparten hade aldrig programmerat innan. På kölista stod ytterligare sextio personer och fler hörde av sig och bad Pink Programming att höra av sig om det blev fler läger.

– I och med att det var så sjukt många som hörde av sig och inte fick möjlighet att hänga med på lägret så ville vi göra något mer. Dels för de som inte fick plats på lägret, men även för lägerdeltagarna så att de inte glömmer bort kunskaperna, säger Vanja Tufvesson.

Så kom programmeringssöndagen till. Över hundra personer har redan anmält sig till eventet som äger rum samtidigt i Stockholm och Malmö. I Stockholm lånar Pink Programming kontorshotellet Knackeriet och i Malmö står företagshotellet Minc för lokalerna. I Malmö sponsrar dessutom HiQ Skåne med mat och föredrag av vd:n Anna Kleine.

Programmeringssöndagen kräver inga förkunskaper och är gratis.

– Förhoppningen är att så många som möjligt ska få upp intresset för programmering. Vår målsättning är att deltagarna ska vilja fortsätta programmera, säger Vanja Tufvesson.

Initiativet har uppskattats av företag i branschen och flera företag har hört av sig till Vanja och Tone om att inleda ett samarbete för att få fler kvinnor att vilja satsa på programmering.

Läs mer om Pink Programming