lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Världsledande ny forskning stöds av donation

En ny metod att tillverka elektromagnetiska komponenter står i centrum för den nya centrumbildningen CEMEC vid LTH. Med formsprutning är det mycket enklare att tillverka magnetiska komponenter till exempelvis elektriska motorer och dessa kan också få starkt förbättrade prestanda.

En donation av Björn Savén, initiativtagare och vd till Industri Kapital, på fem miljoner kronor möjliggör starten av den nya centrumbildningen och driften de första fem åren.

– Det känns mycket bra att skänka pengar till en så spännande forskning, ett projekt som rektor Gunilla Jönson tipsade mig om, förklarade donator.

– Vi är mycket glada och tacksamma. Jag har fått höra att fri forskning i praktiken inte finns men nu blir den möjlig för oss. Det har jag aldrig varit med om tidigare, sa professor Mats Alaküla när CEMEC presenterades.

Till en början är det fyra forskare vid institutionerna för maskinteknologi respektive industriell elektroteknik och automation som arbetar deltid med CEMEC. Efterhand ska minst tre doktorer tas in i projektet, som också har kontakter inom reglerteknik och oorganisk kemi. Nu kan de arbeta med mer ”chansartad” forskning än vanligt när inga industriella intressenter kräver snabba resultat.

– Men det finns redan ett stort drag efter den teknik vi redan prövat, säger Alaküla.

Ett område där han hoppas att tekniken ska få stor betydelse är i motorerna till hybridbilar. Där är det viktigt att kunna reducera volymen och göra lösningar som bara fördyrar bilen marginellt. Han medverkar redan i forskningsprojekt med Saab kring hybridbilar.

– Vi tror att vi är före alla andra i världen på det här området, svarar Mats på en fråga.

– Men egentligen kan verksamheten bli bredare än så. CEMEC står för “Centre of Electro Magnetic Energy Conversion” och det kan givetvis omfatta många andra tekniker, säger adjungerade professorn Tord Cedell.

Med ”magnetisk plast” kan man inte bara enkelt och snabbt skapa detaljer i vilka former som helst utan också undvika de energiförluster som överhettar konventionella magnetiska delar. Detta möjliggör helt nya applikationer: induktionsvärmning och -härdning av metall t ex.

– Den elektromagnetiska energiomvandlingen pratar man inte mycket om men utan den hade vi knappast haft någon modern industri. påpekar Mats Alaküla.

Nu hoppas han bidra till en förnyelse av industrin inte minst i Sverige genom nya tillverkningsmetoder som inte är så personalkrävande som den traditionella. Så kanske flykten till låglöneländer kan stoppas?

MATS NYGREN

2006-11-28