lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Majsblast i tanken

Karin Öhgren gör etanol av majsblast.
Hon kör även en bil som går på etanol.
Nu doktorerar hon på sin forskning.
-  Jag trodde jag skulle bli färdig som 27-åring, men jag missar det med fyra dagar.

Karin Öhgren jobbar för framtiden och för förnyelsebar energi. Hon ser till så att man kan göra etanol av de hittills värdelösa delarna av majs, blasten och stjälkarna, som nu oftast plöjs ned eller eldas upp. Det rör sig om mycket stora mängder, på ett kilo majs finns ett kilo blast och stjälkar

– För svenska bönder är det kanske inte så stort, men i Sydeuropa, säger hon och berättar att man redan satsar stort på etanol i biltankarna i Brasilien och att det också i USA produceras stora mängder etanol. Även här i Sverige används mycket etanol som drivmedel.

Hon har alltid gillat kemi och matte och satsade på en utbildning vid LTH, där värmeteknik var det ämne hon trivdes bäst med. När hon var klar 2002 fick hon jobb som konsult men hade länge hört talas om bioetanolgruppen i Lund, som hon hade ett gott och beundrande öga till. När professorn och initiativtagaren i gruppen, Guido Zacchi frågade om hon ville forska i hans projekt svarade hon gladeligen ja, trots att en återgång till den akademiska världen sänkte hennes lön rejält, men hon tycker att de fyra åren med forskningen i Lund varit mycket utvecklande för henne själv. Hon har styrt allt sitt arbete själv, arbetat med produktionsprocessen både i lab och vid dator och haft fullt ansvar för varje del av arbetet med att framställa etanol av majsblasten. Hon har även visat att den genmodifierade superjästen TMB3400, som klarar att jäsa alla de olika sockerarterna i majsblasten i teorin och på försök, fungerar förvånande bra under verkliga processförhållanden.

– Jag har förbättrat metoden, optimerat alla stegen i processen, säger hon.

Hon lever som hon lär, kör en flexifuel bil, som hon fyller med etanol så snart hon kan och längtar nu efter att få starta nya jobbet med etanoltillverkningen i industriell skala. Hon har fått drömjobbet i Örnsköldsvik.

– Jag har en spetskompetens och när jag fick erbjudandet att arbeta med Sekab, ett företag som tillverkar etanol, tvekade jag inte ett ögonblick.

Karin Öhgren lägger fram sin avhandling för teknologie doktorsexamen på LTH, Kemicentrum, avdelningen för Kemiteknik på fredag, den 27 oktober, kl 13.15 på Kemicentrum, Getingevägen 60, hörsal B.

Karin Öhgren doktorsavhandling - förnybar energi Pressmeddelande 

2006-10-25