lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

LTH-studenter topplacerade i världsfinal i Texas

Det LTH-lag som i april tävlade i programmering mot lag från hela världen kom på en makalös 19 plats. Totalt deltog 1 700 universitet med 6 000 lag och av dessa hade 81 kvalificerat sig till världsfinalen i Texas.


LTHs vinnarlag: Björn Carlin, Anders Nilsson
och Gustav Lindström (Foto Roger Henriksson)

– Konkurrensen var stentuff på den här nivån och LTH tillhörde den skara som slogs om de 20 bästa platserna. Vår placering känns toppen, säger LTH-lagets coach Roy Andersson.

– Själva tävlingen var kul, och vi lyckades med vårt mål att komma top-20 vilket känns bra, säger en av killarna i laget, Gustav Lindström,  som läser teknisk fysik. Det känns skönt att inte få stryk av KTH-laget, som vi slog i den nordväst-europeiska finalen.

Han tävlade tillsammans med LTH-arna Björn Carlin och Anders Nilsson, båda från teknisk matematik, och själva världsmästerskapet gick ut på att lagen skulle lösa nio uppgifter på fem timmar.

Miljön var litet rörig, alla lagen hade placerats med sina datorer i en stor sal, visserligen var det ganska tyst, men människor gick hela tiden fram och tillbaka och aktiviteten var stor, vilket gjorde det extra stressigt även om alla tävlanden delade samma miljö.

Tävlingsproblemen var kluriga. Inget av de 81 lagen lyckades lösa all nio problemen. Det vinnande laget lyckades med att lösa sex och LTH-laget lyckades lösa tre av uppgifterna, vilket var en mycket bra prestation enligt coachen Roy Andersson.

Vinnarlaget kom från Ryssland, andraplatsen togs av polacker och tredje av kineser.

Efter detta programmerings-VM för universitet och högskolor från hela världen, The 30th ARM International Collegiate Programming Contest World Finals, reste LTH-gruppen på en minisemester runt i USA.

– Tävlingen har gett oss en fantastisk upplevelse och merit, säger Gustav Lindström. Alla förberedelser och träning inför tävlingen har förbättrat våra kunskaper och färdigheter som programmerar och även skärpt det analytiska tänkandet i denna typ av problemfrågeställningar. Dessutom, eftersom jag varken kände Björn eller Anders före tävlingarna, gav den mig två nya vänner som delar mitt intresse för problemlösning och programmering.

2006-05-02