lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

LTH på Tekniska Mässan i Älvsjö 2006 med dammsugare, robotsimulering och andra innovativa projekt och arbeten

Det är elfte året i rad som LTH är med på Älvsjömässan, 3-6 oktober 2006, med ett urval av tekniska nyheter och intressanta examensarbeten.

Bland de nyheter som visas av industridesignernas och teknologernas projektarbeten finns ett överfallslarm som bäraren känner men som inte syns, en vattenkokare som spar energi, ett trygghetslarm som gör att du vet var ditt barn är under bussfärden och en dammsugare som ditt barn åker på medan du själv städar.

Bland de innovativa forskningsprojekten finns unik 3Dgrafik för framtidens mobiler och en visning av robotsimulering.

Läs mer om varje arbete längre ner på sidan.

LTH monter Tekniska mässan 2006
LTHs monter på Tekniska Mässan var byggd och designad av
industridesigner Kajsa Brobjer.

 

Vibe: Larm som inte syns- men märks

Tänk dig att du går ensam hem en kväll och någon smyger på dig bakifrån. Men du bär ett diskret larm som vibrerar på ryggen. När du vänder dig om inser du att du verkligen är förföljd och då trycker du på knappen som larmar polisen.

- Vi fick idén när vi fick besök av en döv kvinna. För henne och för andra med funktionshinder skulle detta vara en väldigt bra trygghet och öka deras tillgänglighet, ett substitut då man inte är hörande, säger Marona Grundén en av studenterna, som tagit fram prototypen. Den är klar och fungerar väl och visar principen, idén med projektet.
- Vi har många idéer på hur det skulle kunna se ut. Vi har blivit mycket inspirerade av så kallade e-textiles där teknik byggs in i tyger. I vår modell bärs tekniken som ett bälte. Men nu funderar vi även på andra plagg, accessoarer som diadem eller skor. Slutversionen blir kanske en tejp i nacken, möjligheterna är så väldigt många, säger Marona Grundén.
För ytterligare information, kontakta Marona Grundén tel: 0736-224819

 

Koppkokaren - sparar energi

Nu slipper du värma onödig mängd vatten. Idén och designen till den här vattenkokaren med ett inbyggt mått är Kajsa Westman. Hennes tanke är att du ska koka exakt den mängd vatten du tänker använda.

Själva kokaren rymmer måttet för en kopp, så när du ska koka vatten till din soppa, ditt te eller kaffe fyller du måttet det antal gånger du tänker använda vattnet och slipper på så vis slösa med energi för att koka mer vatten än du behöver.
Med den här vattenkokaren är det hur lätt som helst att vara energisnål!

Projektet är en del i Energi 05, en kurs om hållbar utveckling på LTHs industridesignutbildning.
För ytterligare information, kontakta Kajsa Westman, tel. 0737- 07 16 27

 

Buster - en dammsugare för barnfamiljen

Tinas Andersson från Industridesignprogrammet vid Lunds Tekniska Högskola har tagit fram idén om Buster, en dammsugare för barnfamiljer.

Med Buster får barnen på ett roligt, ansvarsfullt och inspirerande sätt möjlighet att hjälpa till med städningen. Vid ung ålder kan de åka med på dammsugaren, och när de blir äldre kan de städa själva genom att antingen koppla på golvmunstycket direkt på Busters kropp, eller städa som vanligt med hjälp av teleskopröret som går att dra ihop extra kort.
När dammsugaren inte används kan slangen och munstycket försvaras i städskåpet och Buster, vars form är ett fantasidjur, kan bli en leksak för barnen eller kanske fungera som ett husdjur för hela familjen.

Buster är ett examensarbete från Industridesignprogrammet vid Lunds Tekniska Högskola. Tina Andersson har skapat det i samarbete med företaget Philips.
För ytterligare information kontakta Tina Andersson, tel: 0707-25 03 29

 

Röntgenutrustning för sjuksköterskor

Kajsa Bobjers examensarbete hör hemma inom medicinsk teknik. Det är en röntgenutrustning för sjuksköterskor.

Röntgenutrustningen som är flexibel och nätt, har hon försett med en snygg väska.
- Det viktiga för mig var att gör en medicinsk utrustning, som får sköterskorna att känna stolthet i sitt arbete.
- Röntgenutrustningen är, förutom att den är snygg, praktisk, hygienisk, lätt att använda och lätt att komma åt.
Kajsa Bobjer hoppas att såväl sköterskorna som patienterna ska tycka om den. Arbetet med att ta fram modellen har hon gjort tillsammans med personal på S:t Göran sjukhus i Stockholm och Universitetssjukhuset UMAS i Malmö. Industridesignern Anna Carell har varit hennes handledare.
Röntgenutrustningen är ett examensarbete för LTH-programmet för Industridesign.
För ytterligare information, kontakta Kajsa Bobjer, tel. 070-680 97 51

 

Ditt barn blir tryggt med KOLL

När kritiken mot färdtjänst var som värst samlades en grupp studenter på LTH på kursen för funktionshinder och bestämde sig för att hitta en lösning.

Problemet var att se till så att barn som använder färdtjänst ska hämtas i tid och komma fram till rätt adress i tid.
– Vår målgrupp är kanske inte så stor, men den har ett väldigt stort behov av kontroll och trygghet, säger en av studenterna Lina Hallmer.
Resultatet av gruppens tankemöda blev den lilla prylen KOLL, stor som en mobiltelefon.
Den har två knappar, dessa används av chauffören för att signalera att resan med färdtjänst gått bra (vid resans början och slut), och då skickas ett bekräftelse-SMS till exempelvis barnets mamma. Om KOLL istället märker att resan inte går som den ska så skicka ett SMS om detta.
Den ena knappen används också som en ARG-knapp för att signalera att användaren är missnöjd med något. KOLL sparar då den informationen så att barn, som inte själva kan berätta för föräldrarna om det är något som har varit dåligt under dagen, får möjlighet att kommunicera detta.
KOLL finns än så länge bara som prototyp.
- Men vi tror mycket på KOLL och vi hittar hela tiden nya användningsområden exempelvis för äldre, medicinering och matbehov, säger Lina Hallmer.
För ytterligare information, kontakta Lina Hallmer tel: 073-6521938

 

Flexibel och ekonomisk robot för mindre företag

Inom små och medelstora företag finns ett stort behov av en lätt, snabb och billig robot som är enkel att instruera. Nu är den på väg. Arbetsnamnet är SMErobot.

- Det är de små och medelstora företagens behov av flexibilitet och möjlighet att tillverka små serier som styr projektet, säger Klas Nilsson, en av initiativtagarna vid LTH.

Det ska gå snabbt att installera eller flytta på roboten. Den ska kunna arbeta tillsammans med människor på en gemensam arbetsyta utan att någon ska riskera skador och personal utan avancerad utbildning ska kunna instruera och programmera roboten genom att t ex tala till den.

Projektet SMErobot är en europeisk satsning med många av de ledande tillverkarna och forskningsinstitut inom området, däribland ABB som tillsammans med LTH skapar framtidens s.k. parallellkinematiska robot som nu visas i simulerad tillämpning i LTHs monter på mässan.

- Den nya robottekniken skall göra det möjligt att behålla produktion med god arbetsmiljö nära vår egen marknad, och därmed minska tranporter till nytta för vår globala miljö, säger Klas Nilsson.

För ytterligare information: www.smerobot.org och www.robot.lth.se eller kontakta Klas Nilsson tel. 0705-36 50 15

 

Ny 3D-grafik i mobiltelefoner minskar kostnaden till en sjättedel

En helt ny teknologi har forskats fram för kompression av bilder för tredimensionell datorgrafik i mobiltelefoner.

3D-grafiken som redan blivit en stor framgång inom andra delar av industrin gör att den mobiltelefoni, som innehåller bilder, kommer att bli mycket billigare i framtiden.
I mobila enheter kostar tillgång till minnet mycket energi från batterier, men den nya tekniken reducerar minnesbandsbredden – och därmed energikostnaden - till en sjättedel!
Teknologin har valts in i en standard för mobiltelefoner, och i framtiden kommer flera miljoner mobiltelefoner innehålla dessa nya rön.

Den 3D-grafik som visas i LTHs monter på mässan har samma kvalitet som de ursprungliga, vanliga bilderna – skillnaden är att de är mycket billigare. De kostar en sjättedel att framställa.

3D-grafiken – projektet är ett samarbete mellan Tomas Akenine-Möller (LUGG=Lund University Graphics Groups (Datorgrafikgruppen), LTH) och Jacob Ström (Ericsson Mobile Platforms).

För ytterligare information, kontakta Tomas Akenine-Möller tel. 046-222 80 31

Tekniska Mässan 2006 Tekniska Mässan 2006

Pressmeddelanden skrivna av Gun Lauritzson
2006-09-28