lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

En lysande arbetsmarknad väntar nya IT-ingenjörer

It-gurun Jonas Birgersson, grundare av Framfab och VD för Labs2 spår en lysande framtid för ingenjörer och särskilt IT-ingenjörer.
– Vi anställer alla vi kan få tag på, säger han.
– Behovet av nya ingenjörer är enormt och vi gör allt för att möta det, säger Monica Almqvist, som är programledare på LTH:s Elektroteknik.

På LTH:s elektronteknikprogram visar dessutom en ny undersökning att av dem som utexaminerades i fjol hade de flesta fått jobb redan efter en eller två månader. Undersökningen visar också att 67 av 70 av dem hade fått jobb som krävde civilingenjörskompetens.

– I framtiden kommer behovet av nya ingenjörer att bli ännu större, säger Monica Almqvist.

Förklaringen till detta enorma behov ligger, enligt Jonas Birgersson, i att nätverkssamhället avlöst industrisamhället och att detta kräver helt nya kompetenser.

– Det finns ingen hemlig teknik längre, säger Jonas Birgersson till Sydsvenska Dagbladet. Datorerna har blivit en miljard gånger snabbare på trettio år och hårddiskarna minns tusen miljarder gånger mer… Utvecklingen går i ett rasande tempo och han söker med ljus och lykta efter IT-ingenjörer till sitt företag.
Han är långt ifrån ensam om att leta efter personal.

– Vi samverkar med Ericsson Mobile Platforms rekryteringsgrupp och fler företag har visat intresse att samverka med oss för att hitta rätt personal, säger Monica Almqvist, som innerligt önskar att ännu fler studenter snabbt söker sig till de tekniska utbildningarna, som satsar stort på att nå ut till ungdomarna och de blivande studenterna.

Text: Gun Lauritzson

2006-09-20