Hoppa till huvudinnehåll

Studenter tävlar i syntetisk biologi

Ett protein som motverkar muskelförsvagning för kolonisatörer på Mars. Ett superenzym som bryter ner antibiotikarester i avloppsvattnet. Jäst för att bota tjocktarmscancer. Hållbarare silkestillverkning med mikroorganismer. Det här är inga forskningsprojekt, utan några av de studentprojekt som i helgen tävlar i Kemicentrum. Totalt möts nio projekt och hundra studenter från Nordens största universitet.

– Publicerad den 7 June 2018

Ett domarpris och ett publikpris kommer att delas ut. Men oavsett hur det går i helgen, kommer alla lag att delta i den internationella tävlingen i Boston i slutet av oktober. Då möts 330 lag och runt 5000 studenter i tävlingen IGEM, International Genetically Engineered Machine Foundation, vilket kan beskrivas som ett VM i syntetisk biologi för studenter.

– Så någon semifinal eller så blir det inte i helgen. Snarare är det ett bra tillfälle för alla att finslipa sina presentationer, få feedback från juryn och publik och diskutera eventuella samarbeten, säger Albert Anis som läser tredje året på bioteknikprogrammet på LTH, Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet, och är en av konferensarrangörerna.

Anledningen till att den nordiska tävlingen hålls i Lund är att Lundalaget vann förra årets nordiska tävling – enligt stadgarna ska det vinnande laget arrangera nästföljande nordiska träff. Den gången försökte lundastudenterna utveckla en sensor för att spåra mikroplast i havet: https://www.lu.se/article/studenter-sparar-osynliga-plastrester-i-havet

– Det var en lovande idé som tyvärr inte fungerade som vi hoppades. Men vi lärde oss mycket, säger Albert Anis som tillsammans med sina lagkompisar nu arrangerar årets konferens.

Trots att det aldrig blev någon sensor, gick det bra för laget i Boston.

– Vi blev nominerade till bästa matematiska modell. Det var också första gången som Lund var med och tävlade i Boston, säger Albert Anis.

Media är också välkomna att vara med, exempelvis den 9 juni kl 12–14 på Kemicentrum, Sölvegatan 39 A, Lund – då det är posterpresentationer och alla lag ställer ut sina projekt. Allmänheten är också välkommen då.

Läs mer på eventet på Facebook: https://www.facebook.com/events/1764252126947410/ 

 

Fakta syntetisk biologi
Syntetisk biologi är en tvärvetenskaplig ingenjörsdisciplin med utgångspunkten att förbättra biologiska organismer i syfte att gynna människa och miljö. De vanligaste organismerna som används är kolibakterier och bagerijäst. Genteknik är ett centralt verktyg inom syntetisk biologi. Den tillåter förändring av organismens arvsmassa som resulterar i nya egenskaper i form av bland annat produktion av läkemedel, råkemikalier, biobränslen, näringsprodukter och diagnosticering av sjukdomar.